Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Daboia palestinae: Zimování

Minulý rok jsem si pořídil krásný pár těchto hadů. U samce mi dalo nějakou chvíli přijít na to, co by žral sám a nechtělo se mi je hned zimovat, tak jsem zimování vynechal a dopřál jim dva měsíce během zimy jen při pokojové teplotě (cca 24 °C přes den s poklesem v noci). Teď přemýšlím o tom, že je dám zazimovat (v listopadu bych je dal zimovat při teplotě 10 - 15 °C a vytáhl bych je někdy koncem února). Vidím to správně nebo je mám zimovat déle a při nižších teplotách?

Minulou zimu žraly nepřetržitě jako prokopnuté. Jen samec byl ohledně kořisti vybíravější. Má zimování přímý vliv na reprodukci? Nebo stačí jenom vypnout světla a nechat je při pokojové teplotě a omezit krmení? Mám přeci jenom mlaďochy, ale rád bych je navykl na nějaký pravidelný režim, který by ve správnou dobu vedl i k úspěšnému odchovu.

Díky

Předmět Autor Datum
Jak to tak po sobě čtu, zdá se mi to brzy. Nebylo by lepší zimování od února do začátku dubna? Na dv…
BlackFlame 02.07.2014 15:12
BlackFlame
Jelikož zvířata reagují hodně i na přirozené zkracování dne, často si o zimování přímo řeknou, tím,…
krokodýl 02.07.2014 23:01
krokodýl
Díky za reakci. Někde jsem četl, že je někdo dával zimovat později (až v únoru). Jsou docela teplomi… nový
BlackFlame 03.07.2014 00:04
BlackFlame
S kolegou jsme je zkoušeli (neúspěšně) najít v jižní Sýrii, možná by stálo za to zjistit, jestli jso… nový
Petr60zelv 03.07.2014 12:57
Petr60zelv
Lokalitu právě nevím, ale pokusím se zjistit. Tak jsem to vzal podle Jeruzaléma. Ptám se tu hlavně p… nový
BlackFlame 03.07.2014 22:03
BlackFlame
Od koho si je koupil? Mám pocit že to budou potomci potomků od mého páru....a u těch znám původ a má… nový
viper 03.07.2014 22:17
viper
Máš tam SZ. Každopádně mi odpověď pak napiš sem, ať jsou ty informace volně dostupné. nový
BlackFlame 03.07.2014 22:47
BlackFlame
Tak máš asi fakt "vnoučata" od mých palestin......ty byly údajně import z Israele. Zimoval jsem je t… nový
viper 07.07.2014 22:35
viper
Luxusní. Díky moc. poslední
BlackFlame 08.07.2014 13:57
BlackFlame

Jelikož zvířata reagují hodně i na přirozené zkracování dne, často si o zimování přímo řeknou, tím, že přestanou s podzimem aktivně žrát, pokud teda je v místnosti okno..., tak bych považoval za přirozenější zimovat v době zkracování dne a tak, aby se odzimovali v době prodlužování, tedy třeba koncem listopadu začít a třeba koncem ledna, začátkem února skončit. Já bych to zkusil cca dva týdny pokojovky, pak měsíc a půl těch 10-15 a pak zase týden až dva pokojovka a postupný náběh na normální teplotní réžim. Ale jsem jen teoretik. ;-)

Díky za reakci. Někde jsem četl, že je někdo dával zimovat později (až v únoru). Jsou docela teplomilné a skvěle žerou. Někdo zase říká, že stačí vypnout světla a ubrat na krmení. A stejně se prý množí. I to jsem někde četl. Když vezmu v úvahu teploty v Jeruzalémě a okolí během roku, tak nejnižší tam jsou od prosince do konce února. Takže asi bych se řídil spíš tím a dal je zimovat na tohle období. Ten pozvolný přechod rozhodně. S tím se počítá. Tak asi uložit k ledu v prosinci a vytáhnout někdy začátkem března. Vychází mi to takhle logicky nejlépe.

Jinak by bylo samozřejmě super, kdyby se chovatelé těchto hadů podělili o své zkušenosti.

Ten listopad se mi zdá nakonec brzy.

Lokalitu právě nevím, ale pokusím se zjistit. Tak jsem to vzal podle Jeruzaléma. Ptám se tu hlavně proto, že k tomu zimování nacházím dost variabilní informace. Ten areál rozšíření není tak veliký, takže tam zase až tak zásadní rozdíly v teplotách nebudou. Navíc tyhle hadi se nezdržují ve vysokých nadmořských výškách (nad 800 - 1000 m nad mořem bývají spíš vzácností, ale v kopcích ve vnitrozemí se vyskytují), takže nebudu muset zohledňovat ani to. Mezi jednotlivými lokalitami (sever, jih) určitě rozdíl bude. Ale právě ten dost výrazný rozdíl v přístupu k zimování mi vrtá hlavou (někdo jenom vypne světla, někdo jiný je zase zimuje při 8 °C, někdo zimuje od listopadu do ledna a jiný zase od února do konce března...). Určitě zkusím vypátrat lokalitu a nastavím si to podle toho. Tím nic nezkazím.

Kde jste je v té Sýrii hledali?

Každopádně moc děkuji za příspěvek.

Tak máš asi fakt "vnoučata" od mých palestin......ty byly údajně import z Israele. Zimoval jsem je tak, že koncem listopadu dostaly naposled nažrat, po dvou týdnech jsem jim vypnul tepelný zdroj a po dalším týdnu šly na chodbu do cca 14 stupnů, taky na týden. Pak už do sklepa do teplot 4-7 stupnů na 8 týdnů. Do sklepa žádným hadům nedávám zásadně misky s vodou.Pak zas týden na chodbě,pak týden zhaslý terárium,a pak už normální režim vč. krmení.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru