Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Žížalám obecným Lumbricus terrestris se říká rousnice. Zvířata je mají nejraději, ale taky se tyhle…
Aurifer 19.08.2014 12:30
Aurifer
tak agamka si také zobne ale hlavně pro rybičky a drápatky vodní :) ....
NADOBI 19.08.2014 13:00
NADOBI
Já měl "na rybičky" hnojáky a pohoda. Kýbl z fasády, na dno trochu toho v čem se je vyrýpal a potom…
Sikora 19.08.2014 14:04
Sikora
má být odchovna zakryta nebo neutěčou ? a vidím to tak že zajdu do rybářských potřeb a koupím ty kal…
NADOBI 19.08.2014 15:08
NADOBI
Na nějakém vebu jsem našel že prý dekl nepotřebujou. Je to hloupost, můžou se tam mít jak chcou ale… nový
Sikora 20.08.2014 10:34
Sikora
tak většině ryb, želv a drápatkám je to uplně jedno, tam klidně můžeš jít do děch Dendroben nebo hno…
Aurifer 19.08.2014 15:16
Aurifer
když půjdu do rybářských pořeb budou tam mít normálně tyhle dendrobemy ?? ty si asi koupím ještě se… nový
NADOBI 19.08.2014 15:50
NADOBI
záleží jak kde, ale dendrobény v rybářských potřebách mívají běžně. Co se týče balení, tak obvykle p… nový
Aurifer 19.08.2014 18:04
Aurifer
Dendrobeny mi žerou drápatky i žebrovníci, želva ne. Žížaly nechovám, ale celoročně sbírám, v zimě,… nový
Evva 19.08.2014 23:48
Evva
to záleží kde člověk bydlí, no :-) poslední
Aurifer 20.08.2014 14:07
Aurifer

Žížalám obecným Lumbricus terrestris se říká rousnice. Zvířata je mají nejraději, ale taky se tyhle žížaly nejhůř množí a v porovnání s ostatními poněkud hůře chovají. Kalifornské žížaly jsou ty Dendrobeny. Chovají se dobře a dobře se množí, ale zas je plno zvířat nežere a nebo dost neochotně. U hnojáků platí totéž, zvířata je celkem nerada. Pro co to vlastně chceš?

Já měl "na rybičky" hnojáky a pohoda. Kýbl z fasády, na dno trochu toho v čem se je vyrýpal a potom krmení trávou, jabka a různé jiné zbytky. A žížaly jely dobře, ryby braly a vodní želvy se po nich mohly utlouct. Co jsem četl tak kalifornské se rychleji množí a taky prý i o něco rychleji rostou ale jak to je ve skutečnosti nevím, protože s tím zkušenosti nemám. Já se dostal jen k hnojákům. A chov rousnic se mi moc nezdá jestli by to vůbec v normálních podmínkách šlo. Přijde mi že když jsem je hledal na ryby v noci tak jich není takové množství tak by mohl být problém s tím že by se jim nelíbilo být ve velkém společenství. Ale to jsou jen moje domněnky co se týče rousnic. Hnojáky mám ověřené a nic težkého nebo složitého na tom není. Větší nádoba, udržovat vlhký substrát a krmit zbytky z kuchyně (snad vše co se dá zkompostovat) a je to. Ale chce to nějakou větší grupu ať se množí rychleji, protože takový fofr to zase není (teda u mě nebyl). Přeju mnoho štěstí ;-)

Na nějakém vebu jsem našel že prý dekl nepotřebujou. Je to hloupost, můžou se tam mít jak chcou ale jak se setmí tak to začne vylezovat a budou přischlé úplně všude a s tím mám vlastní zkušenost (je fakt že želvy mi sežraly i ty sušené co jsem sesbíral kolem kýblu ale tak nic moc teda). Já jsem je měl v kýblu od fasády (omítky) 30kg a byl úplně dostačující. Pokud máš třeba k hnojákům přístup celoročně a chceš je mít jen na zimu tak já jsem to dělal tak, že jsem si nasbíral domů co jsem našel a nechal jsem je být a dokud to šlo tak jsem je vybíral z hnoje. Ale když byl velký hyc nebo už zima a špatně se hledaly tak sem je bral z "chovu". Tím jsem měl zaručeno, že jsem měl vždycky žížal dost jak na ryby tak i pro želvy ;-) Ještě k tomu deklu... Ten jsem řešil starýma silonkama (punčocháčema), které jsem nasadil na kbelík, zauzloval nohy a ustřihnul u uzlu. Nic vzdušnějšího mě nenapadlo a splňovalo to účel dokonale.

Edit: Těm rybářským potřebám bych se vyhnul obloukem, dávno jsem měl několikrát krizi, že jsem neměl čas sehnat žížaly a kupoval jsem. Žíže byly vždy skoro mrtvé, takové... Nevím nešel bych do nich, možná špatný obchod nebo spíše skladování, ale já s tím nemám dobré zkušenosti a co je hlavní v obchodě kdej sem je několikrát kupoval byly drahé až hrůza. Pokud si dobře vzpomínám vycházelo to 2-3Kč za jednu žížalku takže pokud kalifornské tak od nějakého chovatele nebo potom je zábavnější a nejlevnější varianta: Rýč, vidle, namazat záda a vyrazit třeba ke kravínu, statku něbo nějakému známemu, který si nechá přehrabat hnojiště nebo kompost :-D

když půjdu do rybářských pořeb budou tam mít normálně tyhle dendrobemy ?? ty si asi koupím ještě se zeptám kolik na velký kýbl od barvy ? a stačí jeden aby se stíhali množit ??? a potom...asi není dobré je kominovat 2 druhy že ?
jde mi oto abych věděl kolik kýblů mám založit

záleží jak kde, ale dendrobény v rybářských potřebách mívají běžně. Co se týče balení, tak obvykle prodávají v krabkách po 10kusech a počítej s tím, že těch žížal budeš pro začátek potřebovat tak 200-300, ony se fakt zas tak rychle nemnoží ;-)

Takže pro založení chovu se ti vyplatí si vygooglit prodejce žížal, domluvit se s nim a nechat si to poslat od nich poštou, vyjde to levnějc než z těch rybářských potřeb (páč oni je pd těhle prodejců berou taky a přirazí si na ně samože).

Dendrobeny mi žerou drápatky i žebrovníci, želva ne. Žížaly nechovám, ale celoročně sbírám, v zimě, pokud zrovna nemrzne, leze víc rousnic než v létě, když je sucho. I v lednu se dá nasbírat. Skladuju je v kýblech s hlínou a při občasné výměně hlíny tam vydrží i několik měsíců.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru