Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Geochelone elegans - potrava v zimě a délka osvitu výhřevným zdrojem

Dobrý den, ve čtvrtek tento týden si jedu pro 3 mláďata G. elegans a měl bych prosím ještě 2 dotazy k chovu:
1) "Vymyslel" jsem stravu pro mláďata na zimní období a to:
v tříštivém mlýnku na kávu rozemelu seno, jednu část na úplný prach a druhou na max. 10mm dlouhé kousky, smíchám, přiliju trochu vody (takže z toho vznikne taková kaše asi jako když rozmočíte granule) a přidám vaječné skořápky, nebo CaCO3. V případě, že by to nechtěly ze začátku žrát, tak bych do toho přimíchával kousky nějaké dobroty. Sem tam jako zpestření opuncii a květy ibišku.
Nechci je krmit jednostrannou stravou ze supermarketu - vlastně výhradně čínské zelí a někdy čekanka. Nevím jak polníček, ale rukola obsahuje obrovské množství dusičnanů a to 6000 - 7000 mg/kg, římský salát, který má dobrý poměr Ca : P má však tuším 2000 - 4000 mg/kg.
Myslíte si, že to je dobrá strava? Ono je to totiž v přírodě pro ně přirozené, že určitou část roku je na jejich lokalitách výskytu sucho a tudíž jsou odkázány na suchou stravu a navíc by nemusely nepřirozeně rychle růst.
2) Měl bych podle Vás svítit výhřevným světlem po celou dobu osvitu i v období dešťů? Přece, když často prší, tak je zataženo a nesvítí slunko. Takže bych jim v tomto období třeba svítil výhřevným zdrojem pouze 4h denně. Vyplývá to i z klimagramu jedné z obývaných oblastí: www.bangalore.climatemps.com (populace z jihovýchodní Indie).
Děkuji.

Předmět Autor Datum
Kontaktoval by som tohoto chovateľa : http://euzelva.cz/geochelone-elegans-zelva-hvezdna ta
johny13 19.08.2014 22:38
johny13
Bangalore je drobet mimo mísu - u nás obvykle prodávaná mláďata Geochelone elegans jsou od rodičů př…
Petr60zelv 20.08.2014 22:11
Petr60zelv
Ano, už je mám doma a skutečně jsou rodiče z Pákistánu. Děkuji za mail.
Honza 111 21.08.2014 16:20
Honza 111
Spravne, je to Pakistan. Vyfarbene do "orange" ( aj ked sa najde mensi pocet narodenych z Pakystanu… poslední
Cataphractus 23.08.2014 12:33
Cataphractus

Spravne, je to Pakistan. Vyfarbene do "orange" ( aj ked sa najde mensi pocet narodenych z Pakystanu tiez pekne orange ) a vacsie vacsinou byvaju Sri Lanka. Sviet normalne, v zime mozes skratit o 2hod kludne, no prisun UV potrebuju a 4hod je malo. Na tu miesanu kasu sa vykasli, staci nastrihane kvalitne seno v zime a pridavat rinsky salat, polnicek,..Predavaju uz aj kvalitne zmesy susenych bylin pre korytnacky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru