Předmět Autor Datum
nebude
milde 19.08.2014 23:33
milde
Promiň, ale kámoš je debil, jestli má dva v takovym rozměru...dva pardalise neni vhodný chovat ani v…
Réza 20.08.2014 00:02
Réza
Chápu že pardálí je to trochu velké sousto.Ale co třeba Chamaeleon Namaquensis? Koukal jsem že mu st…
Budestacitterarium 20.08.2014 08:37
Budestacitterarium
Zkus třeba tenhle odkaz. Pokud ani tohle nepomůže, tak třeba tenhle.
Cadaverous 20.08.2014 08:40
Cadaverous
Ano, chápu že vás otravuje hledat to na gůglu :) ale já jsem tam fakt nic nenašel. A pak se ptám cho…
Budestacitterarium 20.08.2014 09:13
Budestacitterarium
Nejpozitivnější bude, když se na ten "gůgl" mrkneš a začneš studovat..trvá to vteřinu a našel jsem o…
Ivoš 20.08.2014 09:51
Ivoš
Ok tak ještě třeba tenhle odkaz. ;-)
Cadaverous 20.08.2014 10:18
Cadaverous
Mohla bych se zeptat jestli se dá samice furcifer pardalis chovat bez samce, nebo bude zadržovat snů…
Klaudiee 08.02.2015 14:17
Klaudiee
Právě jsem zde na poradně našla, že samci stačí 40x40x80 (viz. Foto). Nikdo nic nenamítal a ještě mě…
Klaudiee 08.02.2015 15:32
Klaudiee
Myslím, že je důležité jestli si někdo koupí mládě, nebo již dospělého - když mládě bude vyrůstat v…
DH 08.02.2015 16:21
DH
Vzhledem k tomu,že soldiery byl první,kdo tady odchovával pardály,tak bys tomu mohla věřit....
strastav 08.02.2015 16:34
strastav
Tak ja zkusím mládě a pokud uvidim, že mu v dospělosti bude malý tak koupim větší. Jinak děkuju. Mě…
Klaudiee 08.02.2015 18:58
Klaudiee
To je vážně pravda? :-) neuvěřitelné, o chameleony jsem se zajímal, hlavně i Pardalise. Ale nepořídi…
Ciliátek 08.02.2015 21:59
Ciliátek
Mě doslova uchvátili na burzách a pořád jsem odolávala, až dokud jsem na ŽE neviděla uplně nádhernéh…
Klaudiee 08.02.2015 22:42
Klaudiee
Tak ono je dost těžký říct, co je "ideální" rozměr, názory se na to celkem lišej a jediná pravdivá a…
lillek 09.02.2015 13:35
lillek
A ještě co se týče původního dotazu o chovu samotnejch samic - u pardálic je to naprosto nevhodný, j…
lillek 09.02.2015 13:38
lillek
Mně se právě ty růžový samičky moc líbi, ale je fakt, že na samce to asi nemá. Bohužel jsem se obáva…
Klaudiee 09.02.2015 15:23
Klaudiee
Ještě k teplotě - pod výhřevnou žárovkou je 36 °C, na zemi okolo 29 a v nejdále od světla je 26. V n…
Klaudiee 09.02.2015 15:26
Klaudiee
Člověče, jestli máš tak vysokou vrstu substrátu, že v tom máš zasazený kytky, tak to ta užitná vejšk…
lillek 09.02.2015 16:22
lillek
Vrstu substrátu nemám tak velkou. Ono je to složitější. Nechtěla jsem tam dávat moc, kvůly prostoru,… poslední
Klaudiee 09.02.2015 18:35
Klaudiee

Právě jsem zde na poradně našla, že samci stačí 40x40x80 (viz. Foto). Nikdo nic nenamítal a ještě měl pochváleného chamíka. Mohl byste mi prosím někdo objasnit ty rozměry? Jsem z toho zmatená. Na anglických stránkách jsem naška obdobné jako na obrázku, ale na jiných zase okolo 60x80x100. Nechtěla bych ho rvát do malého prostoru. To bych mu radši koupila nové. Jen je mi líto toho terárka, protože je plně zařízené. Mám v něm uchycené (konečně) rostliny, uvb osvětlení, vyhřívání atd.

Myslím, že je důležité jestli si někdo koupí mládě, nebo již dospělého - když mládě bude vyrůstat v těch 40x40x80, tak se tomu prostoru přizpůsobí; ale když tam někdo bude rvát obrovského dospělého pardalise, tak ten se tomu už těžko nějak přizpůsobí. To je můj názor, sama si ráda vyslechnu i ostatní.

Mě doslova uchvátili na burzách a pořád jsem odolávala, až dokud jsem na ŽE neviděla uplně nádherného samce Nosy be. Dost jsem odolávala abych si ho nekoupila:-D. Tak teď čtu všechny články a snažim se najít co nejvíce informací. Snad nějaké pěkné samce najdu na příští exotice.

Tak ono je dost těžký říct, co je "ideální" rozměr, názory se na to celkem lišej a jediná pravdivá a univerzální odpověď neexistuje. Ono to, že chameleona dáš do menšího terárka, než je třeba běžně uváděnej "standard", ještě neznamená, že ti tam ten chameleon chcípne nebo se bude špatně vyvíjet. Ale mně osobně přijde terárko o rozměrech 40x40x80 pro zvíře, který má s ocasem třeba 50 cm, docela málo. Na druhou stranu, jak vidíš, chameleon v tom prosperovat může a najdeš chovatele, který to tak praktikujou. To si musí každej přebrat sám.

Každopádně je důležitý, aby bylo v terárku daný (jakýkoliv) velikosti možný vytvořit potřebnej teplotní gradient, zajisti cirkulaci vzduchu, zabezpečit, aby se chamleoen dostal ve správný vzdálenosti ke zdrojům UVB a tepla (čili aby se třeba nemohl spálit o výhřev nebo aby neměl moc daleko nebo blízko UVBčko (co přesně znamená "blízko" a "daleko" záleží na konkrétním zdroji)... čili velikost nejen že je důležitá sama o sobě, ale hlavně v souvislosti s ostatníma faktorama (příklad - obří terárko, v jehož většině bude zima, tma a málo větví je mnohem horší než menší vhodně zařízený, kde zvíře může využívat celej jeho prostor.)

A ještě co se týče původního dotazu o chovu samotnejch samic - u pardálic je to naprosto nevhodný, ještě mnohem víc než třeba u jemeňaček. Pravděpodobnost úmrtí na neoplozenou snůšku je celkem vyskoká. Navíc pardálí samičky (narozdíl třeba od jemeňaček a hlavně pardálích samců) ani nejsou nijak extra krásný, (což je ale teda samozřejmě subjektivní názor... ale touhu po nádhernym barevnym pardálovi prostě podle mě člověk neukojí malou růžovou samičkou;))

Mně se právě ty růžový samičky moc líbi, ale je fakt, že na samce to asi nemá. Bohužel jsem se obávala, že ro stejně jako o jemeňáků nejde.
Jinak terárko mám zařízené takto: větrání přes celou plochu stropu a cca 10cm pod dvířky, mám tam hodně pothosů, který jsou zasazeny přímo v substrátu, pak je tam nějaká rostinka u který nevim jméno, ale vypadá jako normální pokojová květina, občas růžovo-bíle vykvete, ale má takový jako sukulentový listy. Větve chci ještě dokoupit, nebo někde nazbírat dále mám 3D pozadí (tenké). K osvětlení - mám repti glo 5.0 pro tropická terária (linearní) a to mám položený hned na terárku, snad to neni moc blízko. A pak ještě výhřevnou žárovku také od exo terra (tropická, daytime), je přímo v terárku, ale chráněná mřížkou, ale osobně se mi ješté nikdy nestalo, že by se nějaký chamík spálil a to mám mřížku jen v tomto.

Člověče, jestli máš tak vysokou vrstu substrátu, že v tom máš zasazený kytky, tak to ta užitná vejška není nic moc (tipuju max 70 cm, což už pro samečka fakt není žádná hitparáda). Co takhle obstarat větší terárko pro samce a do menšího lupnout tu samičku?;)

Jinak lineárky od ReptiGlo jsou strašná bída, mají uplně pidi dosah i intenzitu UVB záření. Když už chceš lineárku, tak třeba Arcadii nebo Solar Raptor (obě jsou (stejně jako kompakty) vhodný dosvítit ještě "obyč." lineárkou). Pokud RG, tak spíš kompakt, kterej je pak spíš vhodnější vrazit rovnou do terárka.
Ale teda naopak k výhřevkám v terárku mám docela výhrady, protože za A to popálení (pokud chováš jemeňáky a ještě žádne si nespařil helmu, tak jsi celkem klikařka) a za B to zase ubírá místo v terárku - jak ta žárovka samotná, tak i to, že nemůžeš mít větve až ke stropu/k tý žárovce, jako to můžeš mít v případě výhřvu nad terárkem.. takže pokud ti to místo dovolí, dala bych ji spíš nad terárko..

Vrstu substrátu nemám tak velkou. Ono je to složitější. Nechtěla jsem tam dávat moc, kvůly prostoru, tak jsem tam dala malou vrstu (jen 4cm) a u rostlin jsou takové kopečky (nejvyšší 8cm), moc jsem nedoufala, že to půjde, ale rostou bez problému. Jsou i dost rozrostlé. v. žárovku dám tedy z terárka a vyměním lineárku. Já zatím počítám s tím, že si koupím mládě a až doroste do nějakých rozměrů, tak mu nechám udělat nové. Jen je problém v tom, že můžu přidělat jen do výšky. Mám skřín s terárky a do stran už to víc nepůjde. Do tý výsky by to ale šlo i o skoro metr. Jinak nejraději bych si koupila samici a samce s tím, že by samička byla v tom menším a samec by měl nějaké větší, ale už na další terárko nemám bohužel místo. Žiju ještě s rodiči v domě, ale oni takový zájem o teraristiku jako já nesdílí. Takže je můžu mít jen u sebe v pokoji.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru