Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Slabost, nechutenství a špatný svlek - felsuma madagaskarská

Dobrý den, mám problém se svojí dvouletou felsumou. Asi před třemi týdny se začla svlékat a odmítat cvrčky. Svlečka ji však téměř 14 dní zůstávala na hlavě a nožkách,takže jsem jí se svlečením trochu pomohla. Zůstalo jí pouze pár šupinek na bříšku a prstíkách, s čímž jsem doufala, že už si poradí sama. Chuť k jídlu se jí ale nevrátila. Je trochu malátná, neaktivní a neudrží se moc dlouho na skle. Sem tam si nechá vnutit trochu banánové kašičky s vitamíny, ale zdá se, že nemá sílu ani v čelistech, takže nedokáže pořádně skousnout. Co se týče podmínek chovu, vlhkost v teráriu udržuji na 80 %, telotu kolem 27°C, cvrčky balím ve vitamínech (Reptimineral a drcená sépiová kost), čas od času stříknu kapku Hydrovite AD3 rozmíchanou ve větším množství vody do teraria, svítím UV ReptiGlo 13W. Doposud se felsuma svlékala bez problémů a chuť k jídlu také neztrácela. Veterinář u nás na vsi nemá s plazy zkušenost. Podle informací, které jsem byla schopna dohledat může jít o nedostatek vitamínů... Dá se s tím ještě něco dělat? Neměl by některý zkušenější chovatel radu? Děkuji za jakoukoli pomoc!

Předmět Autor Datum
Reptiglo se vysvítí cca po půl roce až roce a už nedává uv, tam může být problém, nedokáže pak uklád…
krokodýl 21.09.2014 15:46
krokodýl
Děkuji za reakci. Tato žárovka je téměř nová, měla by UV stále vydávat. Felzuma sebou občas škubne a…
Barbucha_01 21.09.2014 16:49
Barbucha_01
Pokud používáte zdroj UVB, určitě nepodávat AD3, lehce se dá předávkovat. Jako zdroj vápníku může bý… poslední
michailo 22.09.2014 22:37
michailo

Děkuji za reakci. Tato žárovka je téměř nová, měla by UV stále vydávat. Felzuma sebou občas škubne a má ohnuté prstíky nahoru, což nasvědčuje nedostatku vápníku. Nemáte zkušenosti např. s nějakým preparátem, který by posloužil jako rychlá pomoc při těchto potížích? Nevím, jestli sépiová kost je pro felzumu ideálním zdrojem Ca... Děkuji

Pokud používáte zdroj UVB, určitě nepodávat AD3, lehce se dá předávkovat. Jako zdroj vápníku může být ta sepiovka, ale nejlepší je asi Biomin H. Felsuma by měla mít možnost se dle potřeby a chuti nahřát pod zdrojem, kde je tak 30st.
Do kašičky jí zkuste rozdrtit B-komplex, to na to nechutenství a svlékání. Ještě by byla dobrá fotka felzumy a terárka.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru