Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kožní onemocnění u Furcifer pardalis

Ahoj všem,

potřeboval bych poradit s určením příčiny a typu kožního onemocnění u mého Pardála.
Objevilo se to asi před dvěma měsíci, kdy jsem to zprvu považoval za nedokonalou svlečku na spodní straně střední části ocasu. Nevypadalo to nijak závažně. Až teď se stav zhoršil. Kromě spodní strany ocasu se to v posledním týdnu objevilo i na boku poblíž kořene ocasu. Takže biji na poplach :-?. Nerad bych aby to dopadlo takhle :x: Pokud Vám to připomíná něco co jste už řešili, budu rád za info. Zatím bych na to nasadil jako desinfekci Betadine (mast), ale obávám se, že to tak snadné nebude. Budu rád za každou reakci, která mne posune k vyléčení. Přikládám 4 fota. Díky.

Podmínky chovu: Samec stáří necelé dva roky, bez dalších zdravotních problémů. Terárium sklo + pletivo v AL.rámu: 80x50x100cm dxšxv, Větrání: celý strop+70%boční stěny z pletiva, Vyvětvení: F. benjamina + révové šlahouny, Osvětlení: výbojka Iwasaki 150W + výhřev zajišťuje bodovka 35W + UV Osram ultra Vitalux 300W na 30 min. denně. Jinak svítím 14 hodin denně. Podklad: tenká vrstva křemičitého písku na dně tera. Vitamíny + minerály: Reptive 1x týdně + Biomin H 4 x týdně. Rosím mírně ráno a večer ne však později než 1 hod. před vypnutím světel. Krmení probíhá z plastových kanystrů od destilky: hlavní zdroj jsou cvrčci z vlastního chovu, potom pro zpestření sem tam sarančata (zverák) a všechno co se kolem mihne jako mouchy, brouci můry atp. (nejsem vybíravý ;-)). Žerme dobře a jsme aktivní.

[2xUiQI.jpg]
[img]yk93Rn.jpg[img]
[/img]YOjMRq.jpg[/img]
[aSgNp7.jpg]

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zdravím, tak po šíleném zkouškovém jsme se konečně byli s doktorem schopni domluvit :-D a dnes v od…
Elaphka 24.02.2015 21:18
Elaphka
Super, moc díky za podělení se :) O problémech se srdcem u chameleonů jsem ještě neslyšela, to je z…
lillek 26.02.2015 17:20
lillek
tak ja se hlasím..mám to same na ambilobakovi..(4 roky stary) .. vubec netusim v oco gou.. skousim m…
milde 14.03.2016 18:40
milde
Chvilku mi trvalo, než jsem je našel. Přeju ti víc štěstí s léčbou než jsem měl já. Můžu poprosit o…
Guba 15.03.2016 22:06
Guba
tak ten muj eda to ma horší..zítra to cvaknu.. uz je mu 5 let..tak ma na nakej neduh narok.. poslední
milde 15.03.2016 22:58
milde

Zdravím,

tak po šíleném zkouškovém jsme se konečně byli s doktorem schopni domluvit :-D a dnes v odpoledních hodinách proběla pitva. S dovolením zadavatele sem kopíruji osekanou a upravenou SZ dle naší pozdější konverzace:

Co se týká výsledků, tak ta nekróza epidermis na ocase byla spíš jako "bonus". Kvůli tomu zamražení nejsme schopni provést mikrobiologický rozbor (patogeny se zničí), takže se nedovíme původce. Vzhledem k nemožnosti popálenin se ale jeví plíseň.

Příčinou úhynu byl nález na srdci při srdeční bázi; laicky řečeno, na "vršku" srdce jsme našli útvar velikosti cca 1 x 0,4 cm, vyplněný krevní sraženinou, vrostlý do perikardu (osrdečníku - obal srdce). Celkově se po otevření zdálo tělo dost vykrvené a část odvrácená od toho útvaru byla úplně světlá (bez krve), takže je možné, že srdce přes ten útvar nebylo schopno dostatečně rozvádět krev po těle.

Sekundárně byly poškozeny i ledviny, místo klasické tmavočervené byly bíle mramorované. Zase (stejně tak i u té sraženiny) se vzhledem k zamrazení nemohly poslat vzorky k histologickému vyšetření, takže přesný důvod poškození není znám. Nicméně, dle stavu parenchymu by nejspíše dlouho naživu nevydržel.

Přikládám i pár obrázků z pitvy - upozorňuji, že pro slabší povahy to nemusí být zrovna příjemné, proto je vkládám jako přílohu a ne rovnou do textu.
Obr. 1 - foto po otevření; plíce se jeví zdravé, čisté (jsou to ty "pavučinky"). Stejně tak i játra. To žlutozelenohnědé je žluč.
Obr. 2 - vyjmutá játra. Možná, že jsou až příliš tmavá, ale bez patologikého nálezu.
Obr. 3 - břišní dutina po vyjmutí orgánů. Ledviny jsou bíle mramorované - patologie, měly by být tmavočervené. Ty černé kuličky jsou varlata.
Vzhledem k velikosti srdce - odhadem 1,8 x 1,2 cm - jsem nefotila.
Foto je komprimováno, pokud by měl někdo zájem, mohu poslat v origo kvalitě.

Super, moc díky za podělení se :)

O problémech se srdcem u chameleonů jsem ještě neslyšela, to je zajímavý.

Ty ledviny jsou záhada - ještě jsem snad nezažila pitevní zprávu chameleona (teda ne že bych jich zase shlídla tolik..), kde by nebyly zmíněný špatný ledviny...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru