Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem leguán zelený - dovybavení terária + světlo (teplo)

Dobrý den,

za týden bych rád koupil leguána zeleného a pro tento účel jsem postavil terárium (vxšxh ; 150,100;60), terárium je od země odsazené 50cm - větrání jsou celé přední dvoudveře, na schování má dvě jeskyně, nevím, jestli ta dole je vidět) - přemýšlím, jestli přidat více větví pro šplhání...

Nicméně už marně řeším 1 velký problém a než ho vyřeším, tak si leguána prostě nekoupím a jeden menší, a i když jsem přečetl z diskuze, co se dalo, stále se mi nedaří a už jsem vyhodil i nemalé peníze :(.

1. Teplo a světlo - na teraburze v pha jsem koupil UVB reptile lamp 100W s tím, že mi prodavač říkal, že tím vyřeším teplo i světlo - zkoušel jsem a na vyhřevném místě by měl leguán (po hodině topení) 25°C - a jelikož jsem počítal jen s jedním světlem, které mi dodá oboje, tak jsem koncipoval i zavěšení ke stropu (výhřevné místo, místo pro odpočinek, vodu, místo na jídlo atd...). A teď nevím, co s tím a napadají mne 3 možnosti: a) přidat zdroj tepla pomocí nějakých topných těles (ale kam? na dno, kde mám dlaždičky a na nich substrát, který nejspíše vyhodím, když ho bude žrát... nebo nějak na strop?), b) dát tam prostě vedle pořádný halogen, který bude žhavit a mít dvě světla vedle sebe? (momentálně dle mého nejlepší varianta), za c) vyhodit to repněconěco světlo a koupit nějaké jiné, které má patici e27? a dá mi jak teplo tak světlo?, d) udělat to úplně jinak?

-----
2. menší problém - chci mít pro něho 3 možnosti vody (ten kbelík, kde bych ho rád viděl se koupat či kálet), dole u "jeskyně" vodu na pití či kálení + tam bude mít ještě napáječku... Mno a rád bych udržel vodu v belíku za přijatelné teploty a taktéž si neumím poradit (pokud někdo ví nebo zná dobrý návod pro blbý, postačí link - ale nádobu pryč nedám, protože počítám s tím, že se denně bude měnit).
----
Budu rád za jakýkoli názor (samo i k teráriu jako celkově), především pak, jak byste řešili teplotu a navíc v noci se mi pohybuje okoo 20°C a to nevím, jestli není tak hraniční a málo. Jinak všechno jsem si dělal sám a je to moje první terárium.

Děkuji a omlouvám se za délku dotazu.

Daniel Hrnčíř

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Takhle vypadá po úpravách - je tam tedy víc světla, ale foťák už to nedokázal vzít a taky vzádu je l…
hrncirdaniel 10.01.2015 00:27
hrncirdaniel
to už vypadá líp,no...ještě tam pořeš ty teploty, chce to proměřit, páč u pletivových dvířek budou v…
Aurifer 10.01.2015 02:49
Aurifer
Ne, nic tam před ním nebylo ... Teď už tam je leguán zelený tedy - včera jsem ho přivezl. Teplotní g…
hrncirdaniel 11.01.2015 11:35
hrncirdaniel
on se v novém bude muset nejdřív rozkoukat, než se rozežere. To je normální,že ze začátku špatně neb… poslední
Aurifer. 11.01.2015 15:57
Aurifer.

to už vypadá líp,no...ještě tam pořeš ty teploty, chce to proměřit, páč u pletivových dvířek budou velké stráty tepla. A ještě odtamtud vyházej ty pičičmunďárny, jako jsou žebříky, lana a napáječka pro hlodavce. To je pro legouše uplně k ničemu, spíš se do toho akorát zamotá a zbytečně zraní. Co v tom bylo dříve, činčila? :-)

Ne, nic tam před ním nebylo ... Teď už tam je leguán zelený tedy - včera jsem ho přivezl. Teplotní gradient se zdá býti dobrý (ono to jen vypadá, že po celé délce je pletivo (to tam má na lezení a docela ho to baví), část je zahraničená plexi kvůli neztrácení tepla. Pod zářivkami má 40 - 42 °C na té větvi přímo pod ní nebo na te stropní poličce vpravo, řádek pod tím už "jen 30 - 33 °C a ještě pod tím 24 - 27 °C a dole "krásných" 22°C, přes noc jsem tam měl 20 - 22 °C, ale v místnosti mi ukazoval teploměr 19,7. Nicméně teplota se zdá býti v pořádku, protože je aktivní jako prase - chodí se nahřívat i ochlazovat do nižších sfér terária. Akorát ráno mě trochu vyděsil, když jsem ho našel spát úplně nahoře na pletivu s hlavou mezi zářivkou a stěnou, ale pak si v pohodě slezl a nahřál se. Taky celkem často chodí nahoru na jeskyni (do ní vlezl jen jednou - co si budeme), ale asi se mu líbí, že je členitá z vrchu a má stejnou barvu jako on... Nicméně mi včera nic nesežral a ani nevypil :( - nechávám ho v klidu a dal jsem mu raději misku s vodou ještě nahoru (když už nic jiného, zvýší to vlhkost, nahoře pod lampičkami je tam pouze 43 %, dole 78 %. Upřímně pokud dnes nebude žrát, tak uvažuji nad tím, že mu tam dám samé ovoce a jen trochu čínského zelí a několik listů - zatím nezkouším žádnou komplikaci - listy ředkvičky, čerstvé čínské zelí (listy), kousisíček jablka a trošičku okurky... Zatím bez vitamínů, ale teď se nenápadně blíží k oběma miskám a bojím se na něho podívat, abych ho neviděsil...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru