Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem leguán zelený - dovybavení terária + světlo (teplo)

Dobrý den,

za týden bych rád koupil leguána zeleného a pro tento účel jsem postavil terárium (vxšxh ; 150,100;60), terárium je od země odsazené 50cm - větrání jsou celé přední dvoudveře, na schování má dvě jeskyně, nevím, jestli ta dole je vidět) - přemýšlím, jestli přidat více větví pro šplhání...

Nicméně už marně řeším 1 velký problém a než ho vyřeším, tak si leguána prostě nekoupím a jeden menší, a i když jsem přečetl z diskuze, co se dalo, stále se mi nedaří a už jsem vyhodil i nemalé peníze :(.

1. Teplo a světlo - na teraburze v pha jsem koupil UVB reptile lamp 100W s tím, že mi prodavač říkal, že tím vyřeším teplo i světlo - zkoušel jsem a na vyhřevném místě by měl leguán (po hodině topení) 25°C - a jelikož jsem počítal jen s jedním světlem, které mi dodá oboje, tak jsem koncipoval i zavěšení ke stropu (výhřevné místo, místo pro odpočinek, vodu, místo na jídlo atd...). A teď nevím, co s tím a napadají mne 3 možnosti: a) přidat zdroj tepla pomocí nějakých topných těles (ale kam? na dno, kde mám dlaždičky a na nich substrát, který nejspíše vyhodím, když ho bude žrát... nebo nějak na strop?), b) dát tam prostě vedle pořádný halogen, který bude žhavit a mít dvě světla vedle sebe? (momentálně dle mého nejlepší varianta), za c) vyhodit to repněconěco světlo a koupit nějaké jiné, které má patici e27? a dá mi jak teplo tak světlo?, d) udělat to úplně jinak?

-----
2. menší problém - chci mít pro něho 3 možnosti vody (ten kbelík, kde bych ho rád viděl se koupat či kálet), dole u "jeskyně" vodu na pití či kálení + tam bude mít ještě napáječku... Mno a rád bych udržel vodu v belíku za přijatelné teploty a taktéž si neumím poradit (pokud někdo ví nebo zná dobrý návod pro blbý, postačí link - ale nádobu pryč nedám, protože počítám s tím, že se denně bude měnit).
----
Budu rád za jakýkoli názor (samo i k teráriu jako celkově), především pak, jak byste řešili teplotu a navíc v noci se mi pohybuje okoo 20°C a to nevím, jestli není tak hraniční a málo. Jinak všechno jsem si dělal sám a je to moje první terárium.

Děkuji a omlouvám se za délku dotazu.

Daniel Hrnčíř

Předmět Autor Datum
No, to "terárko" je fakt hrůza - spíš možná tak voliéra pro potkana nebo ještě fretku, ale určitě ne…
Aurifer 05.01.2015 01:26
Aurifer
Ok, dodám větve - jeskyni mám už na pevno, těžko ji odstraním, tak ji přinejhorším nevyužije, vlhkos…
hrncirdaniel 05.01.2015 12:19
hrncirdaniel
Terárium pro Leguána bych si představoval asi nějak takhle. ;-) http://tera.poradna.net/q/view/2371…
Cadaverous 05.01.2015 12:34
Cadaverous
Tak, já doufám, že rozměry 150x100x60 pro mládě budou zatím stačit. Upřímně dodat více větví a uprav…
hrncirdaniel 05.01.2015 13:07
hrncirdaniel
Rozměry stačit budou v pohodě, ale budeš muset předělat ten interiér. Co se týče toho zdroje UV, tak…
Aurifer 05.01.2015 17:06
Aurifer
Dobře, děkuji moc za radu - ve čtvrtek a pátek jsem si vzal v práci volno, abych to mohl předělat a…
hrncirdaniel 05.01.2015 20:06
hrncirdaniel
Tak to nebude kompakt. To bude tahle "výbojka". I podle fotky tam není kompakt, ale tahle výbojka. T…
Cadaverous 06.01.2015 09:55
Cadaverous
Položím ti otázku: Koľko hodín vydržíš ležať na priamom slnku?Tak ako ludia aj legovia sa stále pod…
johny13 06.01.2015 11:06
johny13
Děkuji za rady - pokud to tedy shrnu. 1. Lienárka jako zdroj světla po 10 hodin (nevymýšlet kraviny…
hrncirdaniel 06.01.2015 13:24
hrncirdaniel
Jo, to je přesně ona, ale teplo zní leze minimální, rozhodně 60W obyčejná bodová dává 2x víc...
hrncirdaniel 06.01.2015 13:28
hrncirdaniel
Jo,len po roku môžeš použiť Tera... ako zdroj svetla-ohrevu - ak rátame tie 4-5 hod. svietenia denne…
johny13 06.01.2015 16:16
johny13
Takhle vypadá po úpravách - je tam tedy víc světla, ale foťák už to nedokázal vzít a taky vzádu je l…
hrncirdaniel 10.01.2015 00:27
hrncirdaniel
to už vypadá líp,no...ještě tam pořeš ty teploty, chce to proměřit, páč u pletivových dvířek budou v…
Aurifer 10.01.2015 02:49
Aurifer
A neskôr vymeń tie priečne konáre za hrubšie.;-)
johny13 10.01.2015 10:33
johny13
Ne, nic tam před ním nebylo ... Teď už tam je leguán zelený tedy - včera jsem ho přivezl. Teplotní g…
hrncirdaniel 11.01.2015 11:35
hrncirdaniel
Tak se napil, prolezl přes vodu a ještě si něco zobnul! Mno já mám takovou radost...
hrncirdaniel 11.01.2015 12:52
hrncirdaniel
on se v novém bude muset nejdřív rozkoukat, než se rozežere. To je normální,že ze začátku špatně neb… poslední
Aurifer. 11.01.2015 15:57
Aurifer.

No, to "terárko" je fakt hrůza - spíš možná tak voliéra pro potkana nebo ještě fretku, ale určitě ne terárko pro legouše. Projdi si tu vlákna "pochlubte se- terária" atd a koukni se, jak mají lidé zařízená terárka pro leguány a zařiď podle toho. vyházej odtamtud ty žebříčky, provázky, košíčky a další 3,14čoviny a nahraď je dostatkem pořádných větví, nejlépe vodorovných nebo jen mírně nakloněných. Žádnou jeskyni legouš nepotřebuje, schovává se leda do spleti kytek, ale většinu času proleží na větvích.

Co se týče světel, tak buď vyříznout strop, vsadit do něj pletivo a nad terárko dát nějakou pořádnou výbojku, co zajistí jak světlo, tak i teplo a UV, nebo přidělat dovnitř na strop lineárku na dosvícení a přidat zdroj UV, krom té výhřevky, z které sundej ten květináč, ten tam je uplně na prd. Čím to měříš, že pod 100W žárovkou máš po hodině svícení 25°C? Měří ti to přesně? Páč buď to blbě měříš, nebo máš to výhřevné místo moc daleko od toho zdroje.

Co se týče vody, tak ty sice můžeš chtít 3 možnosti, ale legouš se bude řídit tím, čím bude chtít on- tzn. zřejmě bude pít a kadit do 1 bazénku, v kterém se zároveň bude i koupat. takže bazének zařídit takový a tak velký, aby se do něho lego vešel a voda se dala snadno a pravidelně měnit. z kýblu ti pít nebude.

Jinak noční teplota 20°C je v pohodě.

Joo, počítáš s tím, že legouš potřebuje krom tepla taky dost vysokou vzdušnou vlhkost? Jak máš řešenou penetraci toho terárka a poliček, máš to vůbec řešené nějak?

Ok, dodám větve - jeskyni mám už na pevno, těžko ji odstraním, tak ji přinejhorším nevyužije, vlhkost a odvětrávání mám vyřešené a vlhkost se mi pohybuje na 70 % a odvětrávání je polovina přední stěny a měřil jsem to 2 teploměry + moje ruka těsně pod lampičkou a 5cm od té lampy mi to pořád dává jen 30 °C a klidně se můžeš té UVB dotknout a nespálíš se... Samotnou vlhkost to zdá se snáší dobře a plísně se díky odvětrávání netvoří...

S tím bazénkem - klidně ho vyměním za něco menšího a komfortnějšího, ale myslel jsem, že kdyby měl 2 možnosti "bazénku", že by to bylo lepší, ale ten kbelík vypadá jako blbost... raději ho vyměním

Tak, já doufám, že rozměry 150x100x60 pro mládě budou zatím stačit. Upřímně dodat více větví a upravit vodu + přidat umělé kytky je to nejlehčí a napravím to - moc se mi líbí ten nápad s tím "zapuštěným" umyvadlem do toho se pustím a udělám to taky (zatím vyměním kbelík za něco lepšího) + vyřeším to teplo, to mě opravdu trápí.
ps: ta proutěná miska je tam vyfocená omylem, měl jsem v ní vruty...

Rozměry stačit budou v pohodě, ale budeš muset předělat ten interiér. Co se týče toho zdroje UV, tak pokud to je jenom UV kompakt (nejmenuje se to přesně Exoterra Reptile UVB 100?), tak ten prakticky nehřeje a tu teplotu by to vysvětlovalo, páč to "100" není watáž. V tom případě je tam potřeba ještě přidat zdroj tepla, třeba halogen a tu lineárku na dosvícení.

Dobře, děkuji moc za radu - ve čtvrtek a pátek jsem si vzal v práci volno, abych to mohl předělat a dodělat. Mohl bych Vás poprosit, až sem hodím fotku upraveného interiéru (počítám čtvrtek pozdě večer - dokud sousedi zvládnou vrtačku a přímočarku), jestli byste se na to třeba v pátek nekoukla a nevyjádřila se k tomu?
Bohužel jsem obal vyhodil a je na žárovce napsáno: 220V-240V 100W; TERRASAUR; UVB reptile lamp; ballast inside - teď mě napadá, že nechápu význam ballast inside (ale asi přímý překlad bude pravdivý). Taky mě napadá, jestli nevyměnit třeba lineárku za LED pásky (nicméně nebudu vymýšlet žádné píčoviny a budu se držet té lineárky) a osvětlení vzhledem způsobu života předpokládám pouze z vrchu...

Tak to nebude kompakt. To bude tahle "výbojka". I podle fotky tam není kompakt, ale tahle výbojka. Ta by měla dodávat jak UVB, tak teplo. Ale s tím teplem nevím jak to bude horký. S touhle nemám zkušenosti.
Ballast inside znamená, že je předřadník již součástí výbojky. Nepotřebuje žádný další externí, jako jiné používané UVB výbojky.
LED osvětlení se nedoporučuje. Držte se lineárky. ;-)

Položím ti otázku: Koľko hodín vydržíš ležať na priamom slnku?Tak ako ludia aj legovia sa stále pod UVB zdrojom "neslnia".Toto riešia lozením aj napr. pod obyčajný zdroj tepla,alebo do chladnejšej časti terka.Nie je dobré nútiť lega ležať stále pod UVB zdrojom,lebo inú možnosť nemá.V terku pre legov sa používa viac zdrojov svetla.Pri kúpe kvalitného UVB zdroja musíš použiť ešte iný typ aj na ohrev.
Spomínaný Tera... stačí nastaviť zo začiatku kým bude lego malý na tak na 4 hod. svietenia.Napr. 2 hod. doobeda,2 poobede.Predĺžiš tak životnosť UVB zdroja a zabrániš legovi "dostať vysokú dávku " UVB žiarenia.V dobe ked nebude svietiť musíš ohrev zabezpečiť iným zdrojom.Nezabudni na výrobcom doporučovanú bezpečnú vzdialenosť.

Děkuji za rady - pokud to tedy shrnu.
1. Lienárka jako zdroj světla po 10 hodin (nevymýšlet kraviny s ledkami).
2. UVB cca 4 hodiny (dvě dopo a dvě odpo) a pak třeba postupně zvyšovat jak bude stárnout a pravidelně měnit cca 1x za rok.
3. Tepelný zdroj po 10 hodin (bude-li to bodové světlo, tak na noc vypínat a instalovat tak, aby se nespálil). Na noc zajistit 20°C - a celé to UVB a tepelný zdroj udělat tak, aby ty cca 4 hodiny ležel pod obojím (když bude chtít) a poté se jen nahříval (když bude chtít).
----------
+ celkově upravit interiér (návrh už mám hotový).

to už vypadá líp,no...ještě tam pořeš ty teploty, chce to proměřit, páč u pletivových dvířek budou velké stráty tepla. A ještě odtamtud vyházej ty pičičmunďárny, jako jsou žebříky, lana a napáječka pro hlodavce. To je pro legouše uplně k ničemu, spíš se do toho akorát zamotá a zbytečně zraní. Co v tom bylo dříve, činčila? :-)

Ne, nic tam před ním nebylo ... Teď už tam je leguán zelený tedy - včera jsem ho přivezl. Teplotní gradient se zdá býti dobrý (ono to jen vypadá, že po celé délce je pletivo (to tam má na lezení a docela ho to baví), část je zahraničená plexi kvůli neztrácení tepla. Pod zářivkami má 40 - 42 °C na té větvi přímo pod ní nebo na te stropní poličce vpravo, řádek pod tím už "jen 30 - 33 °C a ještě pod tím 24 - 27 °C a dole "krásných" 22°C, přes noc jsem tam měl 20 - 22 °C, ale v místnosti mi ukazoval teploměr 19,7. Nicméně teplota se zdá býti v pořádku, protože je aktivní jako prase - chodí se nahřívat i ochlazovat do nižších sfér terária. Akorát ráno mě trochu vyděsil, když jsem ho našel spát úplně nahoře na pletivu s hlavou mezi zářivkou a stěnou, ale pak si v pohodě slezl a nahřál se. Taky celkem často chodí nahoru na jeskyni (do ní vlezl jen jednou - co si budeme), ale asi se mu líbí, že je členitá z vrchu a má stejnou barvu jako on... Nicméně mi včera nic nesežral a ani nevypil :( - nechávám ho v klidu a dal jsem mu raději misku s vodou ještě nahoru (když už nic jiného, zvýší to vlhkost, nahoře pod lampičkami je tam pouze 43 %, dole 78 %. Upřímně pokud dnes nebude žrát, tak uvažuji nad tím, že mu tam dám samé ovoce a jen trochu čínského zelí a několik listů - zatím nezkouším žádnou komplikaci - listy ředkvičky, čerstvé čínské zelí (listy), kousisíček jablka a trošičku okurky... Zatím bez vitamínů, ale teď se nenápadně blíží k oběma miskám a bojím se na něho podívat, abych ho neviděsil...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru