Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Sourozenci

Naprosto souhlasím, že je-li kam sáhnout, 100% brát nepříbuzná zvířata, ale ruku na srdce - to, že dnes koupím zvíře u jiného chovatele vůbec neznamená, že je "odjinud". Taky jsem koupil do chovu Antaresie v Hammu od chovatele ze Švédska s cílem získání cizí krve a následně z toho vypadlo, že jde o odchov po sourozencích mých hadů, která předchozí majitel koupil přes někoho dalšího a původem to byl odchov pana Mendla jako moji hadi! Kolik lidí s radostí zakoupí novou krev do chovu, když stojí deseti násobek ceny zvířete odchovaného tady? Už pár měsíců okukuji importovanou obsoletu od Zoopetu, kterou za 1200kč nikdo nechce, byť je to původem zvíře z Ameriky a pro oživení krve by udělalo maximum. Aby ne. Obsolety made in Czech stojí okolo 150-200kč (leckdy i méně). I už mnou několikrát zmiňovaný import přírodních guttat se tu nechytil, protože srovnání cen udělalo svoje a Češi prostě chtějí levná zvířata, takže geny nepředala ve finále ani jedna. I když to bude znít zase jako lobby, věřte že to tak není - heterozygocie guttat se opět zlepšila až s přílivem mutačních zvířat z celého světa, protože za ty jsou lidé ochotni zaplatit. Za přírodní kusy nedá nikdo bohužel ani vindru a tak se zvířata potýkají s nezájmem získat novou krev. Přitom každý druh by si zasloužil alespoň jednoho dva nadšence, kteří by vynaložili úsilí dostat do chovu jedince odjinud. Já třeba miluji ten pocit, že mám zvíře s příběhem, zvíře s historií, zvíře, které se narodilo za oceánem a jehož otec i matka na vlastní kůži zažili, co jsou bažiny Everglades.. Pokud tam přímo samo nespatřilo světlo světa.

Závěrem:do přírody se bohužel nedostanou ani ti hitlerovsky čistí. Více než desítky takových pokusů, které přicházejí vniveč a jejichž příklady mě v tom každoročně utvrzují. Ono se totiž následně zjistí, že tak čistí nejsou i když kolem nich žádná mutace nešla na kilometry;-)

Pro Frannu:co se týká constrictorů má Ritchi i Josefek pravdu. Momentálně je na tom česká populace tak, že je rozhodně lepší zakoupit hroznýška od jiného chovatele, než pářit na sourozencích (pochopitelně pokud rodiče nebyli nepříbuzní, čemuž lze ale i nemusíme věřit). Právě některými zatracované mutace u nás zanechávají jako vedlejší produkt relativně velké množství klasicky zbarvených mláďat, jež přijdou finančně na totožné peníze jako potomci přírodně zbarvených mixáků, ale v jejichž žilách koluje krev "přistěhovalců" a lze se tedy spolehnout na to, že jsou na tom lépe, než sourozenecký pár, který by šlo akceptovat v případě, že nelze opatřit žádný vhodný protějšek.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny