Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem povolení k chovu nebezpečných zvířat

Pokud o tom píšeš ročníkovku, tak to hlavně nazvi správně :-) Dneska už se (od roku 2008) tahle zvířata nazývají, jako "zvířata vyžadující zvláštní péči", nikoliv, jako nebezpečná zvířata, tak hledej spíš podle toho. A v podstatě se to má tak, že nejde o to, aby to "nebezpečné zvíře" někomu neublížilo a proto je k jeho chovu potřeba povolení, ale jde v zásadě o to, aby u těchto zvířat nedocházelo k jejich týrání, ať už z důvodu nezajištění potřebné "zvláštní" péče, specifického zacházení a manipulace, ze strachu nebo dokonce ze msty. Ten zákon je spíš kvůli ochraně těch samotných zvířat, ne ani tak lidí. Info o tom, jakých druhů se to týká, je třeba tady: http://eagri.cz/public/web/mze/legislativa/pravni- predpisy-mze/tematicky-prehled/Legislativa-MZe_upl na-zneni_Vyhlaska-2008-411-ochranazvirat.html
Z žab byla dřív v seznamu "nebezpečných" zvířat, pro která člověk potřeboval povolení k chovu, pralesnička strašná (Phyllobates terribilis), což je samozřejmě nesmysl. Dnes všechny žáby z čeledi pralesničkovitých spadají pod CITES II, takže sice k jejich chovu není třeba povolení, ale člověk by měl mít jak dokázat, že k nim přišel legálně (mít kupní smlouvu). To platí i pro ostatní "citesová" zvířata.
Bezobratlí (hmyz, pavoukovci,...) nejsou podle zákonů vedení, jako zvířata, tudíž se na ně nevztahuje zákon na ochranu proti týrání. Z terarijních zvířat do tohoto seznamu zvířat, vyžadujících zvláštní péči, spadají např. všichni jedovatí hadi a všichni krokodýli.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny