Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem povolení k chovu nebezpečných zvířat

Je pravda, že ustanovení § 2 odst. 1 písm. a) vyhlášky č. 411/2008 Sb., o stanovení druhů zvířat vyžadujících zvláštní péči, v platném znění (dále jen "vyhláška o stanovení druhů zvířat vyžadujících zvláštní péči") taxativně vymezuje "všechny" jedovaté druhy plazů, nicméně nelze uzavřít, že např. zmíněný Heterodon pod pojem "jedovatý druh" bez dalšího spadá. Jak již výše zmínila Réza, smyslem vyhlášky o stanovení druhů zvířat vyžadujících zvláštní péči a zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, v platném znění, je především ochrana zvířat vyžadujících zvláštní péči před neodborných chovem, který by mohl vést k jejich týrání. Již zákonodárce v důvodové zprávě k vyhlášce č. 205/2011 Sb., kterou se mění vyhláška o stanovení druhů zvířat vyžadujících zvláštní péči vyjádřil názor, že kritériem pro zařazení zvířete mezi druhy zvířat vyžadující zvláštní péči není primárně jeho nebezpečnost pro člověka, ale především náročnost jeho chovu vyplývající z biologické náročnosti a délky doby chovu v péči člověka.

Ač tedy zákonodárce (alibisticky) zvolil znění "všechny jedovaté druhy", je na místě předpis vykládat podle jeho smyslu a nikoliv podle jeho přesné dikce. Zde je na místě podotknout, že zákonodárce např. nepovažoval za nutné zařadit mezi druhy zvířat vyžadujících zvláštní péči některé bezobratlé, ač si byl jejich nebezpečnosti pro člověka nepochybně vědom, nicméně shledal (neposuzuji, zda správně), že jejich chov není natolik náročný, aby byl předmětem státního dozoru.

Zda případný spor s příslušným orgánem veterinární správy stojí za správní poplatek ve výši 1 000 Kč je samozřejmě na úvaze chovatele.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny