Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem povolení k chovu nebezpečných zvířat

Podle mého názoru se vyhláška o stanovení druhů zvířat vyžadujících zvláštní péči na plazy jejichž míra jedovatosti (nebezpečnosti) je natolik nízká, že není pro člověka objektivně (vyjma individuální účinnosti jedu na konkrétního člověka) nebezpečná, a priori nevztahuje.

Vyhláška o stanovení druhů zvířat vyžadujících zvláštní péči obsahuje pojem "jedovatý druh", aniž by tento pojem specifikovala. Zde (na poradně) je vyjádřen názor, že pokud stanovuje "všechny jedovaté druhy", tak nelze rozlišovat mezi "méně" či "více" jedovatými. Podle mého soudu je však tato úvaha nesprávná, neboť je nepřípustně rozšiřující.

Pokud zákon na ochranu zvířat proti týrání či vyhláška o stanovení druhů zvířat vyžadujících zvláštní péči vysvětlení pojmu "jedovatý druh" neobsahuje, je na místě se k jeho významu dopracovat výkladem právního předpisu, zejména jeho smyslem a účelem, který je jím sledován.

Jak již bylo řečeno výše, účelem zákona na ochranu zvířat proti týrání je primárně ochrana zvířat vyžadujících zvláštní péči před neodborným chovem, který by mohl vést k jejich týrání, přičemž pro zařazení zvířete mezi druhy vyžadující zvláštní péči není primárně kritériem jeho nebezpečnost pro člověka (!), ale především náročnost jeho chovu.

Zákonodárce byl tedy veden (správnou) úvahou, že jedovatý plaz je právě pro svou jedovatost náročný (resp. náročnější, než nejedovatý) na chov, neboť klade vyšší nároky na chovatele z hlediska zabezpečení jeho životních potřeb (od výměny vody po řešení zdravotních komplikací), které se - vzhledem k jeho jedovatosti - zabezpečují (výrazně) obtížněji, než u plazů nejedovatých (manipulace, zabezpečení, strach apod.) a vyžaduje tedy zvláštní péči.

Nicméně toto zcela zjevně nelze vztáhnout na plazy, které sice jedovým aparátem disponují, avšak účinnost jejich jedu je objektivně takřka zanedbatelná, neboť tito plazi onu - shora popsanou - zvláštní péči zjevně nepotřebují.

Dalším faktorem pro podporu tohoto výkladu je také skutečnost, že žádný právní předpis neupravuje seznam jedovatých plazů, přičemž i v dnešní "moderní" době existují spory o množství, účinnost a míru nebezpečnosti (pro člověka) jedu, kterým někteří plazi disponují.

Závěrem lze shrnout, že pojmem "všechny jedovaté druhy" se rozumí všechny jedovaté druhy, které v souladu s účelem, který zákon na ochranu zvířat proti týrání sleduje, vyžadují zvláštní péči.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny