Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Automatické řízení terária

Zdravím, prvně než začnu o něčem mluvit a přemýšlet se představím jsem terarista začátečník ( pár měsíců ) a dovolím si tvrdit zdatný elektronik a programátor mikroprocesorů. Jednou sem při nudné neděli dostal nápad proč neudělat nějaké více či méně automatické řízení celého terária. A to bych vám nyní rád alespoň slovně posléze i názorně ukázal. A rád slyšel vaše připomínky a názory. Pokud spolu vytvoříme opravdu funkční zařízení bude vám samozřejmě k dispozici a k dostání :))

Zařízení není jen nějaký plán už je v testovací podobě a první verzi nasazeno v mém teráriu. A nyní o co jde:

Má začáteční idea byla vytvořit chytřejší časovač s jednoduchým termostatem.

Současná podoba je taková že zařízení má v teráriu 4 velmi přesná teplotní čidla 3 čidla měří teploty vzduchu v teráriu na ruzných místech a čtvrté čidlo měří teplotu výhřevné fólie (zahrabáno v písku).
Dále je v teráriu méně přesné jen orientační čidlo teploty a vlhkosti vzduchu přibližně uprostřed terária. Druhé toto čidlo je v nádobě s chovem švábů. Tedy celkem 6 teplot a 2 vlhkosti.

Výstupy ze zařízení jsou čtyři přepínací relátka která u mě samostatně ovládají zářivku, výbojku a napájecí zdroj pro led osvětlení (aby zbytečně neběžel když není potřeba - myslím i na ekologii :-D )

Další výstup je pro přímé řízení led pásku (obsahuje dva samostatné výstupy) sem připojené LED osvětlení je možné plynule stmívat a napodobit tak soumrak a rozednívání.

Další z výstupů vychází z mé osobní potřeby a to že mám terárium v obývacím pokoji a bylo potřeba vyřešit když vypnou světla tak aby se semnou agámky nedívali na televizi :D Věšení hadru mne rychle přestalo bavit. Mám tedy na teráriu vyrobenou a přidělanou elektrickou roletu která se automaticky stahuje a vytahuje a ovládá ji právě tento výstup.

Poslední výstup je na vyhřívací fólii v teráriu. V důsledku častého vypínání a zapínání (termoregulace) je tato fólie spínána elektronickým relé které necvaká a neopotřebovává se.

Co se týče výstupů je to zatím vše co sem já potřeboval a zde je prostor pro vaše návrhy a připomínky.

Jak sem mluvil o časovači tak je to celé řízeno 5 stupňovým plně nastavitelným časovačem. Co si pod pětistupňovým časovačem představit? Tak první režim časovače v nastavený čas plynule rozsvítí LED osvětlení a poté vytáhne roletu. Druhý stupeň zapíná zářivku a termoregulaci (výřevnou podložku) nastavý na dení režim. Třetí stupeň zapíná výbojku. Čtvrtý stupeň vypíná zářivku + výbojku. Pátý stupeň stáhne roletu, pozvolně vypne LED osvětlení a nastaví termoregulaci do nočního režimu (viz níže).

Termoregulace je částečně adaptabilní tzn že podle toho jaká je v teráriu teplota dokáže sama nastavit teplotu vyhřívací podložky jakou má udržovat. Uvedu na příkladu ráno po zapnutí a vychladlém teráriu jede výhřevná podložka na maximum (na vámi nastavené maximální teplotě např 38°C) jak se terárium postupně ohřívá klesá i teplota výhřevné podložky dejme tomu na 31°C tak aby se teplota v teráriu stabilizovala. Pokud teplota v teráriu dál stoupá klesá nastavená teplota výhřevu až na vámi nastavené minimum třeba 25°C. Toto řízení a adaptabilní termoregulace funguje v řádech 0.05°C Výsledná stabilita teploty terária i při větrání a otevírání je v pohodě +- 0,5°C

Další funkcí termoregulace je hlídání podchlazení a přehřátí terária podle nastavených mezních hodnot. V případě přehřátí pokud nestačí ani snížení výhřevu na minimum v první fázi termoregulace vypíná výhřev, zářivku a výbojku pokud teplota dále stoupá vypíná se i LED osvětlení což je posledním zdrojem tepla v teráriu. Naopak v noci termoregulace hlídá podchlazení terária podle nastavené teploty a v případě potřeby přitápí terárium výhřevnou podložkou.

Je k dispozici i termoregulace chovu švábů podle získané teploty z jejich čidla i když jí já nevyužívám.

Zařízení má vlastní zálohované hodiny a veškeré hodnoty a stavy uložené ve vnitřní paměti a nevadí tak ani výpadek proudu vše je ošetřeno tak aby se po výpadku zařízení vrátilo do správného stavu.

Veškeré hodnoty jsou zobrazovány na velkém LCD displeji na kterém lze provádět v jednoduchém menu i jejich nastavování a nebo jen testování a pak si jedním cvaknutím načíst opět původní hodnoty. Pokud bych měl vypsat co lze nastavovat bylo by to na dlouho ale ve zkratce Režimy časovače, Kompletní nastavení co se týče termoregulace, Nastavení Času, Nastavení funkce Rolety, Nastavení LCD displeje a pak ukládání a načítání hodnot.

Zařízení umí i v určitých intervalech posílat data do pc po USB kabelu kde se dají jednoduše zpracovat do grafu.

Toť popis toho co už existuje a funguje nyní je prostor na vaše náměty a připomínky.

PS: omlouvám se za takový elaborát :-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zde dávám k dispozici náhled do webového rozhraní. Jedná se o živý web běžící již přímo v zařízení.… poslední
Exxon 01.03.2016 19:07
Exxon

Zde dávám k dispozici náhled do webového rozhraní. Jedná se o živý web běžící již přímo v zařízení. Nemusíte se bát klikat zařízení není k ničemu připojeno jde jen o testovací kousek. Čidla teploty nejsou připojeny proto ukazují 0.00.

Adresa je zde: 92.240.175.210

Pokud by bylo spojení pomalejší bude to internetem na mé straně.

Budu rád za jakékoliv postřehy :))

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru