Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Sterilizace kočky

Pokud neplánujete chovat koťata , měla by se kočka vykastrovat , a to nejen proto , aby vás neobtěžovala svým "houkáním" .
Důvody jsou hlavně zdravotní . Kočka má provokovanou ovulaci , vajíčka se z folikulu uvolní jen po páření s kocourem .
Pokud je chována doma a nemůže přijít do styku s kocourem , nemůže ani ovulovat . Vaječníky se plní cystami a z nadbytku estrogenu se kočka říjí častěji a častěji , až to většinou vyústí v zánět dělohy , který je život ohrožující a musí se stejně nakonec řešit kastrací .
Kočka je zvíře od přírody nastavené k maximální a úspěšné reprodukci .
Kdo nechává svoje volně pobíhající kočky a kocoury nekastrované s tím , že kastrace je proti přírodě , měl by se tedy také zodpovědně postarat o jejich rychle se rozrůstající potomstvo . A tím mám na mysli skutečnou péči , nikoliv takovou , že koťata utopí , vypustí je někomu jinému do zahrady nebo je nechá napospas osudu .
Kastrace nemá žádný zásadní vliv na vrozenou individuální povahu , pouze zvíře nemá zájem vyhledávat partnery , protože ho k tomu nepudí pohlavní hormony . Sama chovám několik let ušlechtilé kočky , mám i obyčejné , domácí kočky , vše kastrované a zvířata se chovají naprosto stejně po kastraci jako před . Kočka , která s oblibou lovila před kastrací myši , loví i poté ,kastrovaný kocour vyhání ze svého širokého teritoria důsledně všechny cizí samce i samice , takže naše i sousední zahrady jsou jiných koček prosté :-)
Štíhlost a "jiskra" nekastrovaných je dána tím , že mají-li v mozku v době říje hormonálně naprogramovánu chuť k páření , ustupuje do pozadí chuť k jídlu i chuť ke kamarádství , hrám a jiným aktivitám . Zůstávají až vychrtlé , hladově myslící jen na hledání partnera a páření :-) A není vůbec neobvyklé , že vášnivě říjící samice značkuje močí všemožná místa stejně jako kocour , což je při chovu v bytě docela neudržitelné .

Zkrátka , neváhejte , a dejte svoje kočky nebo kocoury vykastrovat , není to proti přírodě a je to zodpovědné .

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny