Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Sterilizace kočky

Dobry den...

Jsem pred otazkou zda sterilizovat kočku (fenečku) + -
Mam strach z dopadu na celkové zmēny chování , nechci do ní rvat jakésy prásky.
Bydlím v bytē a 3 roky v nēm určitē zustanu, takze jde o domací zvíre, hárá ruznē, nēkdy (listopad) houkala, nebo jak to nazvat skoro jeden mesíc, tak takové hárání nepravidelné, prítelkynē tvrdí ze je to lepsí , ta sterilizace, nevím, na tom jak to bude, nechám na vás........
(Pritom byl stryc hospodarsky vetrinár, ale umrel v 90 letech, od té doby jsem o nēm neslysel)
Místní veterinar mi nabíd prasky, ale nechci toto do toho zvírete rvat.....

Zkrátka nevïm či sterilizovat nebo ne, nebo jaké jsou dopady, dopad na zdraví či mentalní vyrazné zmeny zvirete, dekuji.
[img=/file/view/20579-image-jpg ]http://tera.poradna.net/file/view/20579-image-jpg [/img]

Předmět Autor Datum
Já to u koček mám tak, že se chování mírně změnilo. Kočka se trochu zklidnila a už to nebylo takové…
Klaudiee 14.02.2015 17:40
Klaudiee
Klaudiee vy jste ale simpaticky člen :) No jo no, takze spís sterelizovat? Je to kočka, o pribrání v…
CoCoChanel 14.02.2015 17:52
CoCoChanel
No záleží jak moc vám vadí její "hárání" vadí. My jsme nechávali kočky kastrovat protože jsme je měl…
Klaudiee 14.02.2015 18:46
Klaudiee
Mě(resp. mé kočky) to teď v brzké době také čeká. Kastrovat dřív jsem je nenechávala, protože jsou c…
Aurifer 14.02.2015 23:45
Aurifer
Pokud neplánujete chovat koťata , měla by se kočka vykastrovat , a to nejen proto , aby vás neobtěžo…
úža 15.02.2015 22:18
úža
• To jo no, kdyz hara, to sechci kéros fest, no nic, docetl jsem se v odpovedich co jsem chtel tak v…
CoCoChanell 16.02.2015 09:13
CoCoChanell
Máme doma dvě kočky (obě kastrované) jedna je absolutně klidná, hravá a mazlivá. Druhá totální torpé… poslední
Kl 17.02.2015 15:53
Kl

Já to u koček mám tak, že se chování mírně změnilo. Kočka se trochu zklidnila a už to nebylo takové torpédo:-D. Také byla potom více mazlivější. Jestli to je zápor záleží jak to berete. Ale musí se potom víc hlídat jelikož potom více tloustne. Takto jsem to měla u všech koček. U kocourů bych to ale nedoporučovala. Po kastraci byl opravdu línej neskutečně. Spal téměř celej den a až večer si vyšel ven. U koček je to v pohodě, protože si pořád ještě chtějí hrát, ale kocour po kastraci už ne.
Ps. je to moc pěkná kočička

Klaudiee vy jste ale simpaticky člen :)
No jo no, takze spís sterelizovat? Je to kočka, o pribrání váhy jsem jiz slysel, dekuju za potvrzení po sterilizaci. Ona aji tak nemèla rodinu jsme ji nasli a adoptovali po tom co jsme ji nasli pod automatem na kafe, prdík malej, to mēla laickym okem, náke nebo nakych 6 tydnu.

Mě(resp. mé kočky) to teď v brzké době také čeká. Kastrovat dřív jsem je nenechávala, protože jsou chované v bytě a nežádoucí koťata tudíž nehrozila. A já jsem odpůrcem zbytečných chirurgických zásahů do zvířat. Většina koček co jsem znala "před a po" se po kastraci povahově dost změnila, už to tak trochu nebyly ony. Ztratily tu svou původní jiskru + to, co už popisovala kolegyně ohledně lenosti, tloustnutí atd. Takže jsem ty své kastrovat nenechala. Ale teďka bohužel starší kočka začla trpět opakujícími se záněty dělohy a výtoky z genitálu, které se jinak musí řešit antibiotiky. Takže bude muset na kastraci ze zdravotních důvodů. A druhá o něco mladší kočka bude muset bohužel taky, aby pak tu vykastrovanou nešikanovala. Mrzí mě to, ale volim vůči nim to menší zlo. Jinak obě mé kočky jsou také někým vyhozené nalezenkyně.

Pokud je kočka zdravá a koťata při chovu v bytě nehrozí, tak je sterilizace zbytečná, ale měsíc trvající a nepravidelné mrouskání rozhodně není dobře. Muselo by se to řešit buď hormonálně - což je zase cpaní prášků do zvířete, a nebo tou kastrací, která je z dlouhodobého hlediska pro to zvíře menší zlo, než cpaní práškama.

Pokud neplánujete chovat koťata , měla by se kočka vykastrovat , a to nejen proto , aby vás neobtěžovala svým "houkáním" .
Důvody jsou hlavně zdravotní . Kočka má provokovanou ovulaci , vajíčka se z folikulu uvolní jen po páření s kocourem .
Pokud je chována doma a nemůže přijít do styku s kocourem , nemůže ani ovulovat . Vaječníky se plní cystami a z nadbytku estrogenu se kočka říjí častěji a častěji , až to většinou vyústí v zánět dělohy , který je život ohrožující a musí se stejně nakonec řešit kastrací .
Kočka je zvíře od přírody nastavené k maximální a úspěšné reprodukci .
Kdo nechává svoje volně pobíhající kočky a kocoury nekastrované s tím , že kastrace je proti přírodě , měl by se tedy také zodpovědně postarat o jejich rychle se rozrůstající potomstvo . A tím mám na mysli skutečnou péči , nikoliv takovou , že koťata utopí , vypustí je někomu jinému do zahrady nebo je nechá napospas osudu .
Kastrace nemá žádný zásadní vliv na vrozenou individuální povahu , pouze zvíře nemá zájem vyhledávat partnery , protože ho k tomu nepudí pohlavní hormony . Sama chovám několik let ušlechtilé kočky , mám i obyčejné , domácí kočky , vše kastrované a zvířata se chovají naprosto stejně po kastraci jako před . Kočka , která s oblibou lovila před kastrací myši , loví i poté ,kastrovaný kocour vyhání ze svého širokého teritoria důsledně všechny cizí samce i samice , takže naše i sousední zahrady jsou jiných koček prosté :-)
Štíhlost a "jiskra" nekastrovaných je dána tím , že mají-li v mozku v době říje hormonálně naprogramovánu chuť k páření , ustupuje do pozadí chuť k jídlu i chuť ke kamarádství , hrám a jiným aktivitám . Zůstávají až vychrtlé , hladově myslící jen na hledání partnera a páření :-) A není vůbec neobvyklé , že vášnivě říjící samice značkuje močí všemožná místa stejně jako kocour , což je při chovu v bytě docela neudržitelné .

Zkrátka , neváhejte , a dejte svoje kočky nebo kocoury vykastrovat , není to proti přírodě a je to zodpovědné .

• To jo no, kdyz hara, to sechci kéros fest, no nic, docetl jsem se v odpovedich co jsem chtel tak vedet, ujistit se, proste jsem nechtel jen tak nechat sterilizovat pro nic zanic to zvire.
"dekuji za odpovedi, no a preju vam pekny den :)"

Máme doma dvě kočky (obě kastrované) jedna je absolutně klidná, hravá a mazlivá. Druhá totální torpédo. Změnu na jejich chování jsem po kastraci nespozoroval. Možná jen v tom, že ta torpédojidní se už nechá vyčesávat, předtím to byl ultimátní zápas :D Takže bud to je tou kastrací nebo tou pravidelností (že si na to zvykla) :))

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru