Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vypuštění domácího papouška ven - prosím poraďte

Dobrý den.

Omlouvám se, že to asi nepatří konkrétně sem, ale nic vhodnějšího jsem nenašel.

Jelikož jsem nemyslel, že bych se tímto mohl někdy zajímat, tak nemám absolutně žádné poznatky a vědomosti ohledně tohoto. Proto by mě zajímal a prosil bych váš názor.

Dnes jsem se totiž doslechl, že jedna moje známá vypustila domácího papouška ven. Měla už ho nějakou dobu a z určitých důvodů jí prostě štval, tak ji nenapadlo nic jiného, než ho prostě vyhodit. I přesto, že jsem ji kdysi říkal, že existuje mnohem jiných a hlavně šetrnějších způsobů. Ať už ho mohla vrátit, prodat, darovat. Ale očividně to byl prostě afekt. Co se týče toho konkrétního druhu, nevím, jak vám ho přiblížit. Tedy vím, jak vypadal, ale absolutně nevím, co to bylo zač. Něco na způsob klasické domací korely, papouška. Mohl mu být cca 1 rok, byl žlutý, výška cca 15 cm.

Samozřejmě bych ji za to nejraději propleskl, ale to bohužel není v mé kompetenci. Když jsem se to dozvěděl, napadla mě jedna zásadní otázka - Jaká je jeho nejpravděpodobnější budoucnost?
Myslím tím, co se týče tohoto (nočního) období, umrzne? A co nebezpečí od jiných ptáků, hrozí něco? Jak je to s potravou, dokáže si něco sehnat?
Je prostě nějaká šance, že by pták tohoto typu dokázal venku nějak normálně žít? Nebo je tam 0% šance?

Samozřejmě je pravdou, že tuto situaci už nemá smysl řešit. Vrátit už to nejde, ale mě šlo opravdu jen o ty informace ohledně toho, protože mě alespoň zajímalo, jak to bude dál.

Děkuji za všechny cenné informace.

Předmět Autor Datum
Tak momentálně není až taková zima a sice nevíme, co to bylo za druh, ale ochlazení by mu asi nepřid…
lacerta. 01.03.2015 00:11
lacerta.
Ne, takhle to rozhodně vyznít nemělo, že jsem nějakej magor, kterej to chystá a vyzvídá tu info před…
Santa Claus 01.03.2015 00:27
Santa Claus
Ale tak jasně, ale často se někdo ptá jakože "kamarád kamaráda" "známá" a podobně, tak jen kdyby náh…
lacerta. 01.03.2015 00:50
lacerta.
Díky za cenné rady :-) Na toto jsem se chtěl právě zeptat, ohledně toho odchycení. Když už by bylo t…
Santa Claus 01.03.2015 01:02
Santa Claus
Já myslím, že docela i jo - minimálně bude mít hlad a klec znamená žrádlo... Prostě za zkoušku to st…
lacerta. 01.03.2015 07:23
lacerta.
oni malí papoušci nejsou extra dobří letci, takže se pravděpodobně bude potulovat někde po okolí po…
Aurifer 01.03.2015 00:56
Aurifer
Díky :-) Vím, že v létě by to s tou potravou měl lepší. Bohužel tato situace přišla teď. Alespoň že…
Santa Claus 01.03.2015 01:04
Santa Claus
Kamarádce uletěl papoušek a našli ho asi po týdnu 100 metrů od baráku. Přinesly ho nějaké děti co vi…
jkhkjh 01.03.2015 13:50
jkhkjh
takováhle "pani" by u mne měla jednou pro vždy totální šlus ...a co by si vyslechla... andula, kore… poslední
lupus 01.03.2015 19:15
lupus

Tak momentálně není až taková zima a sice nevíme, co to bylo za druh, ale ochlazení by mu asi nepřidalo.

Nicméně nejspíš ho dostane kočka, traduje se, že ho ostatní ptáci uklovou - asi to není pravda, ale je ostatně jedno, co ho chytí dřív. Moc pěknej osud mít nejspíš nebude a teď si užije i hlad, pokud se někomu nepodaří ho chytit. Takže jestli je to jen dotaz na téma - ptáme se, co se stane, až toho hajzla vypustíme - tak ho prosím nevypouštějte. Pokud už je fakt venku, tak bych se pokusila hledat v okolí.

Ne, takhle to rozhodně vyznít nemělo, že jsem nějakej magor, kterej to chystá a vyzvídá tu info předem.
Říkám, že to bohužel už UDĚLALA jedna známá a mě šlo fakt jen o informace ohledně jeho budoucnosti. Já už s tím bohužel nic neudělám. Je mi jasné, že takovýto bezbranný domácí druh to nebude mít venku lehké a těch rizik jsem tam i jako laik viděl hodně, proto se ptám, zda-li má v tomto někde více odborných znalostí.

Tak ohledně toho počasí asi jak kde. Přes den je sice teplo, slunce, to ano. Ale já jsem z okolí Plzeňska a tady se ráno škrabou auta, námraza. Takže pochybuji, že to je dostatečná teplota pro ptáka, který byl neustále zvyklý na pokojovou teplotu. Já také nevím konkrétní druh, název, ale prostě něco na způsob klasické, domácí, malé korelky. Takových, jako najdeš v každém zverimexu mnoho. A sice nevím, jestli existují nějaké domácí druhy, které absolutně nelétají, ale co já vím, tento to uměl dobře. Ikdyž samozřejmě po baráku je to asi něco jiného, než venku. Proto se ptám, ty myslíš, že je nějaká naděje, že by se ten pták "instinktivně" držel nějak v okolí toho domova a neodletěl bůhví kam a bůhví jak daleko, takže by byla šance ho odchytit? Podle mě to bude u všech těchto druhů obdobné, ať už je to jakýkoliv. Co já vím, tak jsou to přece odrůdy, které se prodávají za účelem je chovat doma, jsou zvyklé na tyto podmínky, takže si nedokáži představit, JAK DALECE a jak moc je reálný jejich život venku, v úplně jiných a podle mě mnohem horších podmínkach. A jelikož se mi to nechce hledat v nějaké odborné enciklopedii, proto jsem si řekl, že bude rychlejší se zeptat na rady od zkušenějších. O to mi právě šlo, jestli je takový pták vůbec schopen si venku třeba to jídlo zajistit.

Jinak teda moc děkuji za odpověď :-)

Ale tak jasně, ale často se někdo ptá jakože "kamarád kamaráda" "známá" a podobně, tak jen kdyby náhodou.

No mráz podle mě problém nebude, asi mu to dobře neudělá, ale dost papoušků vydrží teploty kolem nuly celkem v klidu. Spíš budou problém dravci, kočky a žrádlo. Touhle dobou si užije dost hladu a na to papoušci nejsou zvyklí. Asi by stálo za to zkusit dát ven třeba klec, nějaký žrádlo kolem domu, případně opatřit papouška stejnýho druhu v kleci a nechat ho volat... Ale jsou to jen teorie, když už nám něco ulítlo, tak to lítalo kolem domu a rychle se to chytilo. Sice se občas nějakej papouch udrží venku dlouho, ale moc bych na to nespoléhala...

Díky za cenné rady :-)
Na toto jsem se chtěl právě zeptat, ohledně toho odchycení. Když už by bylo to štěstí, že by některá z těchto metod zafungovala, on by si i sám pak zpět vlezl do té klece? Nebo je potřeba počítat s nějakým chytrým, ručním odchycením?

Já myslím, že docela i jo - minimálně bude mít hlad a klec znamená žrádlo... Prostě za zkoušku to stojí, protože pořád lepší zkusit blbinu s klecí, než nic. Kdyby byla vedle třeba klec s jiným papouchem, kterej bude řvát, tak by ho to taky mohlo přivolat...

oni malí papoušci nejsou extra dobří letci, takže se pravděpodobně bude potulovat někde po okolí po keřích a stromech v místě, kde ho vypustila. Nevím, jak moc byl ochočený, ale nejlepší by bylo se tam po něm jít podívat, poptat se lidí a zkusit ho nalákat a odchytit, než ho venku zdolají povětrnostní vlivy nebo predátoři. Jídla si sám takhle v zimě taky moc neopatří. Ten ptáček ať už byl jakýkoliv si to nezaslouží a nemůže za to, že majitelka byla taková kráva. A pak mu zkusit najít nějakého rozumnějšího nového majitele.

edit: kolegyně byla rychlejší

Díky :-)

Vím, že v létě by to s tou potravou měl lepší. Bohužel tato situace přišla teď.
Alespoň že už vím, že je pár metod a alespoň některá by mohla zafungovat. Před napsáním tohoto příspěvku jsem ani nevěděl, že by mohla být nějaká naděje. Teď už alespoň vím, že pár věcí se udělat nechá.

Kamarádce uletěl papoušek a našli ho asi po týdnu 100 metrů od baráku. Přinesly ho nějaké děti co viděly inzerát. Papoušek na tom asi nebyl úplně dobře (normálně by se nenechal chytit) ale zvládnul to.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru