Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rašeliník z přírody?

Už při této debatě jsem napsal dotaz na AOPK:

Dobrý den,
Obracím se na Vás s dotazem, zda je podle zákonů ČR možný sběr rašeliníku (Sphagnum spp) pro vlastní potřebu (řekněme v množství jedna igelitka) mimo chráněná krajinná území? Případně zda jsou rašeliníky tohoto rodu pod nějakou zákonnou ochranou, nebo zda se na jejich sběr vztahuje (myslím ve formě zákazu sběru) nějaký jiný, např. lesní, zákon?
Podotýkám, že ke sběru by docházelo šetrnou metodou a tak aby z žádného místa nebyl sebrán tak velký kus, který by poškodil populaci rašeliníku na dané lokalitě.
Předem děkuji za informaci.
Dnes dorazila odpověď:
Dobrý den.
Prosím omluvte zpoždění mé odpovědi.
Pokud Váš sběr bude jednorázový a bude proveden šetrným způsobem v množství "jedna igelitka", jak uvádíte, tak by s tím neměl být problém.

Jako "chráněná krajinná území" patrně označujete zvláště chráněná území, tedy národní parky, chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace, národní přírodní památky, přírodní rezervace, přírodní památky. V těchto územích nesmí dojít k poškozování jejich předmětů ochrany, do některých je dokonce zákaz vstupu mimo značené turistické cesty (národní přírodní rezervace, 1. zóny NP...) atp.

Rašeliník jako takový není chráněným druhem, nicméně i mimo zvláště chráněná území se v jeho porostech mohou vyskytovat zvláště chráněné druhy (rosnatky, klikvy, kyhanky aj.). Takže je třeba dát při odběru pozor, aby nedošlo k poškození těchto druhů.
Rašeliniště jsou podle zákona o ochraně přírody tzv. významné krajinné prvky, které "jsou chráněny před poškozováním a ničením."

Optimální bude vybrat si pro sběr nějaký druhotný biotop, např. zrašelinělý příkop lesní cesty, kaluž na dně lomu.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny