Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chov Mastomyší - Jak dávkovat granule?

Zdravím, mám dotaz ohledně dávkování granulí u Mastomyší. Chovám si pro své hady Mastomyši, mám čtyři chovné skupiny 1.4 (1x samec a 4x samice) a mám celkem problém se znehodnocením granulí. Chovám je v rack systému, pletivo 1x1cm a na každém je vždycky násypka na granule. Problém je, že když nasypu násypku plnou, tak to ty potvory do rána rozchroupou i kdyby tam bylo 5kg granulí a většina je samozřejmě mezi hoblinama nesežraná a znehodnocená, protože se jich pak už ani nevšimnou. Zajímavé je, že to dělají jen dvě skupiny, další dvě chroupou jen když mají hlad a znehodnotí jen minimum. Krmím granulema pro Mastomyši od Krmiva Hulín a s takovou spotřebou se chov pak moc nevyplatí. :-) Samozřejmě přidávám i suché pečivo a 2-3x do týdne nějaké ovoce nebo zeleninu, ale u toho mě to tak netrápí, protože je z vlastních zdrojů, takže zdarma.

Nemáte někdo nějaký fígl nebo radu jak nad tímhle vyzrát?
Samozřejmě jsem snížil dávky, ale teď se zas bojím, aby to nebylo málo a nezačali žrát holata.

Za radu předem moc děkuji.

Předmět Autor Datum
zkusit změnit značku granclí. Mastomyši to dělají dost často, že šmelcují granule, ale většinou pomů…
Aurifer 12.03.2015 16:44
Aurifer
Tohle nám mastomyši dělaly v podstatě vždycky a nakonec jsme je, mimo jiné, i kvůli tomuhle úplně zr…
Réza 12.03.2015 18:05
Réza
Momentálně krmím tutěma a nešmelcujou je.
cejna 12.03.2015 18:57
cejna
jo ony to dělávají jenom některé myši z bedny. Já to vesměs řešila změnou značky - třeba psí granule…
Aurifer 12.03.2015 19:40
Aurifer
Tak to s tím prokusováním bedny jsem poznal právě dnes taky. Ta samá banda co šmelcuje granule mi dn… poslední
RuzickaMichal 13.03.2015 16:22
RuzickaMichal

Tohle nám mastomyši dělaly v podstatě vždycky a nakonec jsme je, mimo jiné, i kvůli tomuhle úplně zrušili. Dělají to asi z nudy.
Někteří chovatelé tvrdí, že ty jejich mastomyši to nedělají. Po přinesení domů se ale prakticky vždy ukázal opak a zničili nejen prakticky jakoukoliv krmnou dávku granulí (i po změně značky krmení), ale třeba i mrkev, celou kukuřici nebo tvrdý pečivo. Prostě to rozkousali, zašlapali do podestýlky a nechaly ležet. Po čase jsem si všimla, že to ale dělá třeba jen jedna nebo dvě myši z celý bedny...soustavně celý dny sedí u krmítka a chroustá a chroustá, jak šílená. Takže když jí člověk hned bouchne, dají se tak ty "psychopati" trošku "vyselektovat"...

jo ony to dělávají jenom některé myši z bedny. Já to vesměs řešila změnou značky - třeba psí granule se jim hůř žerou, tak je ani nešmelcujou, totéž s jiným druhem granclí pro myši. A když to nepomohlo, tak holt pak taky odbouchnutím psychouše. to se mi občas vyskytne i u potkanů - prostě nějaký rapl tam šmelcuje grancle, nebo prokusuje bedny a ničí napaječky, tak holt předčasně skončí u hadů, no. Blbý na tom je to, že u těch potkanů jsou tyhle zlozvyky dost nakažlivý.

Tak to s tím prokusováním bedny jsem poznal právě dnes taky. Ta samá banda co šmelcuje granule mi dneska v noci prohryzala bednu. Další bedny jsou netknutý, ale v jedný je díra 5x5cm, takže to má celá parta spočítaný. Zítra je skrmim a radši si vychovám jiný po těch co nešmelcujou a neprožíraj bedny. :-) Každopádně děkuji za rady a vyzkouším určitě i ty granule.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru