Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chov Mastomyší - Jak dávkovat granule?

Zdravím, mám dotaz ohledně dávkování granulí u Mastomyší. Chovám si pro své hady Mastomyši, mám čtyři chovné skupiny 1.4 (1x samec a 4x samice) a mám celkem problém se znehodnocením granulí. Chovám je v rack systému, pletivo 1x1cm a na každém je vždycky násypka na granule. Problém je, že když nasypu násypku plnou, tak to ty potvory do rána rozchroupou i kdyby tam bylo 5kg granulí a většina je samozřejmě mezi hoblinama nesežraná a znehodnocená, protože se jich pak už ani nevšimnou. Zajímavé je, že to dělají jen dvě skupiny, další dvě chroupou jen když mají hlad a znehodnotí jen minimum. Krmím granulema pro Mastomyši od Krmiva Hulín a s takovou spotřebou se chov pak moc nevyplatí. :-) Samozřejmě přidávám i suché pečivo a 2-3x do týdne nějaké ovoce nebo zeleninu, ale u toho mě to tak netrápí, protože je z vlastních zdrojů, takže zdarma.

Nemáte někdo nějaký fígl nebo radu jak nad tímhle vyzrát?
Samozřejmě jsem snížil dávky, ale teď se zas bojím, aby to nebylo málo a nezačali žrát holata.

Za radu předem moc děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
zkusit změnit značku granclí. Mastomyši to dělají dost často, že šmelcují granule, ale většinou pomů…
Aurifer 12.03.2015 16:44
Aurifer
Tohle nám mastomyši dělaly v podstatě vždycky a nakonec jsme je, mimo jiné, i kvůli tomuhle úplně zr…
Réza 12.03.2015 18:05
Réza
jo ony to dělávají jenom některé myši z bedny. Já to vesměs řešila změnou značky - třeba psí granule…
Aurifer 12.03.2015 19:40
Aurifer
Tak to s tím prokusováním bedny jsem poznal právě dnes taky. Ta samá banda co šmelcuje granule mi dn… poslední
RuzickaMichal 13.03.2015 16:22
RuzickaMichal

Tohle nám mastomyši dělaly v podstatě vždycky a nakonec jsme je, mimo jiné, i kvůli tomuhle úplně zrušili. Dělají to asi z nudy.
Někteří chovatelé tvrdí, že ty jejich mastomyši to nedělají. Po přinesení domů se ale prakticky vždy ukázal opak a zničili nejen prakticky jakoukoliv krmnou dávku granulí (i po změně značky krmení), ale třeba i mrkev, celou kukuřici nebo tvrdý pečivo. Prostě to rozkousali, zašlapali do podestýlky a nechaly ležet. Po čase jsem si všimla, že to ale dělá třeba jen jedna nebo dvě myši z celý bedny...soustavně celý dny sedí u krmítka a chroustá a chroustá, jak šílená. Takže když jí člověk hned bouchne, dají se tak ty "psychopati" trošku "vyselektovat"...

jo ony to dělávají jenom některé myši z bedny. Já to vesměs řešila změnou značky - třeba psí granule se jim hůř žerou, tak je ani nešmelcujou, totéž s jiným druhem granclí pro myši. A když to nepomohlo, tak holt pak taky odbouchnutím psychouše. to se mi občas vyskytne i u potkanů - prostě nějaký rapl tam šmelcuje grancle, nebo prokusuje bedny a ničí napaječky, tak holt předčasně skončí u hadů, no. Blbý na tom je to, že u těch potkanů jsou tyhle zlozvyky dost nakažlivý.

Tak to s tím prokusováním bedny jsem poznal právě dnes taky. Ta samá banda co šmelcuje granule mi dneska v noci prohryzala bednu. Další bedny jsou netknutý, ale v jedný je díra 5x5cm, takže to má celá parta spočítaný. Zítra je skrmim a radši si vychovám jiný po těch co nešmelcujou a neprožíraj bedny. :-) Každopádně děkuji za rady a vyzkouším určitě i ty granule.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru