Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem agama vousata - nežere

V lednu jsme si pořídili na teraristické burze samce agamy vousaté. Terárium je 80x40x40. Osvětlení je klasickou žárovkou 40W, 25W UVB replile150 a 5 W úsporná kompaktní zářivka. Teplota pod žárovkou cca 42°C.Agama byla čilá, ale postupně snižovala dávky přijímané potravy. Na doporučení jsme mu cca po 1 měsíci koupili samičku. Oba měli délku cca 30 cm, váhu 60g. U samce jsme provedli vyšetřeni trusu se závěrem na kokcidie. Dostali jsme kapičky a obě zvířata jsem 4 dny léčil. Samec přestal úplně jíst. Začal jsem ho tedy krmit násilím pinzetou. Dostával 3 cvrčky denně a kapátkem vodu. V teráriu vždy mají vodu, zelené (salát, pampelišky) a několik cvrčků. Občas koupíme švába červa a saranče. Samec zemřel v polovině března. Samici máme asi měsíc, normálně jedla cvrčky 2-3cm, dokonce švába 4cm i saranče 5cm. Nyní jsem ji neviděl týden něco sníst, krmit ji odmítám. Dávám ji jen obden kapátkem vodu cca 1ml. Když ji dám cvrčka skoro před nos, jen kouká a cvrček za chvíli uteče. Samici jsem vážil a už zhubnula 5g, nyní má 57g. Prosím poraďte, co děláme špatně. Fotky pošlu večer. Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Delku agamy jsou přehnal, přeměřil jsem ji a má 23cm. Substrát má TerraBasis, je to nejaky mix, asi…
Ctibor H. 18.03.2015 20:31
Ctibor H.
Ja se rozcilovat nebudu, jsou tady jini chytrejsi co maj vzdy pravdu, a vse je tady uz 100x napsane.…
lucifer 19.03.2015 13:40
lucifer
Byl bych ti vděčný, kdyby jsi mi konkrétně vysvetlil moje chyby. Fora jsem si samozřejmě pročítal. -…
Ctibor H. 21.03.2015 22:42
Ctibor H.
psal jsi, že ti 1 agama exla na kokcidie. Nenapsal jsi, čím a jakou dávkou byla agam přeléčena. Byla… nový
Aurifer 23.03.2015 11:02
Aurifer
Na kokcidie jsem ji podaval kapicky. Nevim uz nazev, ale jsou to nejaka vseobecna. Dostavala po dobu… nový
Ctibor H. 25.03.2015 13:15
Ctibor H.
len taka poznamka - kokcidie savo neznici nový
SoCo 25.03.2015 13:51
SoCo
To vazne? A cim potom dezinfikovat v pripade takychto problemov? nový
obluda 25.03.2015 15:35
obluda
Nejaku veterinarnu dezinfekciu (IVASAN, F10SC, ... - poradi mozno niekto skusenejsi), pripadne za po… nový
SoCo 25.03.2015 21:40
SoCo
Dakujem, zatial som nastastie taky problem nemusela riesit, ale je to dobre vediet do buducna nový
obluda 26.03.2015 07:44
obluda
Tak dneska jsem obdrzel vysledek koprologickeho vysetreni: cryptosporidium, invaze kryptosporidii. L… poslední
Ctibor H. 03.04.2015 19:44
Ctibor H.

Byl bych ti vděčný, kdyby jsi mi konkrétně vysvetlil moje chyby. Fora jsem si samozřejmě pročítal.
- Osvětlení v teráriu je provedeno v rozumné cenové kategorii. 1x UVB, 2x 40W žárovka. Jasné rozmístění je patrné z přiloženého půdorusy. Pokud se ještěrka vyhřívá dole na substrátu, svítí na ni UV záření. Pokud je na větvi, tak také. Terárko bylo koupeno přímo na burze, tedy all in one.
- substrát jsem zvolil tento z důvodu, že na forech casto píšou, že ještěrky na písku mají časté problémy s ucpáním zažívacího tratu pískem. Dříve jsme měli želvu a tu jsme měli v lignocelu napůl s pískem. Zdálo se mi to šetrnější, tak jsem to koupil. Mám tedy dát jen písek? Pokud ano, tak jaký? Především mě zajímá velikost zrna. Mají hodně hrubý, méně hrubý (cca jako cekr krupice) a jemný.
- kapátkem dávam vodu cca 1x za tři dny pokud si ještěrka veme. Agama nejí vůbec žádné zelené a to má denně čerstvé. Mám kapátko zcela zrušit?
- Mam agamě nechávat hmyz v terárku? nebo pokud odmítne vyndavat? Přišlo mi, že když ji lezou sarančata po hlavě, je z toho nervozdní.
- pokud by tě ještě něco napadlo, budu jen rád.

děkuji za názor

C.

psal jsi, že ti 1 agama exla na kokcidie. Nenapsal jsi, čím a jakou dávkou byla agam přeléčena. Byla jí po léčbě podána nějaká probiotika? Byl následně opět udělán rozbor trusu? Terárium bylo vydesinfikováno? Ony totiž kokcidie, ale taky špatná léčba jsou jednou z nejčastějších příčin toho, že agamy přestanou žrát a exnou. samozřejmě pokud jsou chovány v odpovídajících podmínkách. To terárium není zas tak uplně hrozné, aby v něm agama odešla takhle rychle. Ona tam je v podstatě špatně jen to osvětlení (chtělo by to dosvětlit lineárkou) a vyměnit substrát. Ty problémy bych viděla spíš na buď recidívu těch kokcidií (mj. terárko s pozadím je po nákazou kokcidiema na vyhození), nebo poškození zdraví zvířete špatnou léčbou.

Na kokcidie jsem ji podaval kapicky. Nevim uz nazev, ale jsou to nejaka vseobecna. Dostavala po dobu 5 dnu 0,1ml kazdy den. Vcera, kdyz spala tak jsem do ni nacpal dve sarancata. Vzala si je v pohode. Dnes ocekavam trus a odnesu ho do laborky. V terarku uz je pisek, vse jsem predtim vycistil a dezinfikoval savem.

Tak dneska jsem obdrzel vysledek koprologickeho vysetreni: cryptosporidium, invaze kryptosporidii. Lekarka nasadila nejaky jednorazovy lek, na druhy den probiotika ... Cetl jsem ale na netu, ze je to ve vysledku nelecitelne a zvire uhyne, protoze neni schopne potravit stravit ...Prosim o koment a zkusenosti.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru