Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Varan stepní - plavání

Hezký večer,
mám takovou hloupou otázku, dokážou varani stepní plavat? Konkrétně mi jde o to, že si přivezu dvě mláďata a v teráriu mám lavor, jako "bazének" a ten má cca 15 cm sloupec vody. Můžu to tak nechat, nebo raději dno zvednu např. kameny? Děkuji za odpověď.

Předmět Autor Datum
No vsetky zvierata vedia plavat od narodenia, ale ten bazenik by som zrusil...
JM83 19.03.2015 21:39
JM83
Že to umí všechny bych teda úplně netvrdila a určitě ne od narození.
BaBo 19.03.2015 21:50
BaBo
No na tu temu boli robene experimenty (aj na ludoch ;)), takze som dost nachilny tomu verit, aj ked…
JM83 19.03.2015 22:06
JM83
Je pravda, že zrovna na tohle téma nemám načteno, ale některé druhy zvířat mi už podle vzhledu nepři…
BaBo 19.03.2015 22:12
BaBo
No evolucne su vsetky stavovce vlastne len upgradovana ryba, mozno to bude tym kto vie... No utopit…
JM83 19.03.2015 22:22
JM83
S vlhkostí by problém být neměl. Dřív jsem v tomhle tera měla už zvířata a vyšší vlhkost v něm určit…
BaBo 19.03.2015 22:29
BaBo
Ahoj. Nechci být teda hnidopich ale když je to napsané ČESKY= VARAN STEPNÍ tak z toho je již celkem…
Petrš 19.03.2015 22:36
Petrš
Ne vždy dává název logicky smysl :) Ale ok, uzpůsobím to trochu jinak.
BaBo 19.03.2015 22:39
BaBo
velbloudi zrovna plavat umí, ikdyž ve svých přirozených biotopech k tomu nemají moc příležitostí. Al…
Aurifer 21.03.2015 21:04
Aurifer
Dakujem za reakciu, tiez som si myslel ze s tou tavou je to blbost. Ale co sa tyka toho trnorepa, le…
JM83 22.03.2015 02:23
JM83
Na dno neklesnou, prohnou záda do U a trochu se plácají po "ještěrčím způsobu plavání", ale moc jim…
Aurifer 23.03.2015 11:39
Aurifer
Podle statistiky se na Sahaře utopí víc lidí, než zahyne žízní. Také nemají obranné mechanismy.
dumerilak 23.03.2015 12:23
dumerilak
Podle statistiky se na Sahaře utopí víc lidí, než zahyne žízní. Z jednoho prostého důvodu. Lidé čas…
Aurifer 23.03.2015 14:47
Aurifer
No to potom naozaj nejak zadatny plavci nebudu. Priznam sa, tie 3-4 cm, to my znelo ako by sa standa…
JM83 23.03.2015 13:23
JM83
Hele na téma plavání a zvířata - zkuste vypustit vodní želvu Pelomedusa subrufa do metr hlubokého ba…
Lukas K 21.03.2015 17:26
Lukas K
A jak idiotským způsobem způsobem se dokáže utopit E.orbicularis bych taky nevěřil mohl bys to pops…
Aurifer 21.03.2015 20:58
Aurifer
Je to spíše zkušenost známého, který je léta chová a odchovává. Ono je jedno, kolik je v jezírku nar…
Lukas K 24.03.2015 11:22
Lukas K
díky za odpověď :-) Ono tyhle věci je dobré napsat, třeba si to někdy někdo přečte a nepřijde zbyteč…
Aurifer 24.03.2015 11:40
Aurifer
O nic nejde, spíš se málokdy dostanu na net, a někdy bych rád přispěl, leč z nedostatku času ze sebe… poslední
Lukas K 27.03.2015 12:08
Lukas K

Je pravda, že zrovna na tohle téma nemám načteno, ale některé druhy zvířat mi už podle vzhledu nepřijdou jako schopné plavání. Navíc s vodou vlastně za celé generace do styku přijít nemusí, tak kde by se v nich ten instinkt vzal? :-) Ale jak říkám, je to pouze můj pocit. Takže se nemusím bát, že se mi utopí.

S vlhkostí by problém být neměl. Dřív jsem v tomhle tera měla už zvířata a vyšší vlhkost v něm určitě nebyla. Přečteno mám (snad správně), že to není varan vyloženě pouštní a že se zdržuje i v okolí vody, takže nějakou vlhkost vzduchu by i měl mít.

Ale i kdyby, tak není problém bazén zrušit.

Ahoj.

Nechci být teda hnidopich ale když je to napsané ČESKY= VARAN STEPNÍ tak z toho je již celkem jasné jestli bazének nebo ne. jináč= Varanus exanthematicus =záleží dost odkud by přesně pocházel ten Váš páč může být= Etiopie západ,gambella,Asoa Eritrej západ Afrika od Senegalu po Eritrej a z toho je celkem jasné,že za svůj život tam také nemusí potkat vůbec něco v čem by se dalo plavat.

Jinak plavat samo umí a velice dobře ale pro malého tak 1 cm vody a jen při špatném svleku atd.Do bazénku dát kameny,korek atˇ může vylézt a vodu jen na pití ale jináč bazének u nich přímo v terku je celkem nesmysl.

velbloudi zrovna plavat umí, ikdyž ve svých přirozených biotopech k tomu nemají moc příležitostí. Ale pár Arabášů, co se jim potopily lodě na velbloudech doplavalo na pevninu. To takoví trnorepi jsou na tom podstatně hůř, ti jsou schopní se utopit ve 3-4cm vody, kde nemusí plavat a jen by jim stačilo trochu nadzvednout hlavu. Jenže oni to neudělají a prostě se té vody nadýchají.

Dakujem za reakciu, tiez som si myslel ze s tou tavou je to blbost. Ale co sa tyka toho trnorepa, len tak zo zaujmu, ako by to vyzeralo v 30- 40 cm vody? Nepredpokladam ze by len tak klesol na dno ako kamen. Clovek sa tiez dokaze dost idiotskym sposobom utopit vo vode po kolena, ked sa jej v panike nadycha.

Na dno neklesnou, prohnou záda do U a trochu se plácají po "ještěrčím způsobu plavání", ale moc jim to nejde. Je lepší to nezkoušet, protože si při tom většinou naberou vodu do plic a pak kejchnou na nějakou respirační infekci. To s těmi 3-4cm vody jsem psala proto, protože ono stačí když jsou chovaní ve venkovní ubikaci a přívalový liják jim ji trochu vyplaví. Na to, aby se utopili stačí fakt málo. Přitom by si čék řekl, že mohou min. zvednout hlavu, aby mohli dýchat, nebo rovnou vylézt na nějaké vyvýšenější místo o pár cm vedle. Jenže oni zřejmě proti volné vodě nemají vůbec žádné obranné mechanismy.

Podle statistiky se na Sahaře utopí víc lidí, než zahyne žízní.

Z jednoho prostého důvodu. Lidé často osidlují vádí a zátopové oblasti. A pak stačí, aby v noci někde o něco výš přišel pořádný tropický liják a tam, kde byla krátce předtím vyprahlá pustina jsou najednou 2 metry vody. Voda se přivalí tak rychle a s tak ohromnou destrukční silou, že prostě nestihnou utéct a spláchne je to.

Mimochodem, ještěři kteří osidlují vádí nebo zátpové oblasti proti tomu mají obranné mechanismy, co jsou dobře vidět i v terárkách. Stačí změna tlaku před bouřkou, neřklu je k tomu ještě narosit a už metelí někam nahoru, klidně až pod strop a tam pak visí. Trnorepi věsměs žijí ve skalách a v oblastech, kde se tohle nestává, takže na to nijak nereagují, ke své smůle, když se s tím v ubikaci náhodou setkají.

No to potom naozaj nejak zadatny plavci nebudu. Priznam sa, tie 3-4 cm, to my znelo ako by sa standardne topili v myskach na vodu.
Teda v skratke, do terarka nepchat nieco co tam nebude mat ucel, len preto, ze podla mna to bude super vyzerat (ako ten balenik pre stepaka).
Este raz vdaka za reakciu.

Hele na téma plavání a zvířata - zkuste vypustit vodní želvu Pelomedusa subrufa do metr hlubokého bazénu. Pokud ve stresu zamíří hned ke dnu aniž by se nadechla a naplnila plíce vzduchem, nevyplave k hladině ani omylem. A jak idiotským způsobem způsobem se dokáže utopit E.orbicularis bych taky nevěřil. . .jen postřeh, sorry za offtopic. Být BaBo, asi bych se na takovou věc neptal - nevidím důvod, proč pro jistotu nevyměnit lavor za nějakou vhodnější napáječku.

A jak idiotským způsobem způsobem se dokáže utopit E.orbicularis bych taky nevěřil

mohl bys to popsat blíže? čistě pro zajímavost. Jinak ano, různá zvířátka se umí utopit neuvěřitelně blbě. Třeba se pokouší prolézt nějakým evidentně "úzkým profilem" pod vodou, kde by čéka ani nenapadlo, že se tam budou snažit nacpat a šprajcnou se tam. A pak se pochopitelně utopí, a to třeba i v případě, že by dosáhli na hladinu. Ale jak zpanikaří a snaží se vyprostit, tak spálí tolik vzduchu, že je pak ani už nenapadne natahovat krk k hladině.

Je to spíše zkušenost známého, který je léta chová a odchovává. Ono je jedno, kolik je v jezírku narvaných kmenů a větví, když se bahenka rozhodne plavat proti kolmé stěně, tak plave, dokud se neutopí. A další zajímavou zkušenost měl s takovými těmi klasickými černými plastovými prefabrikáty jezírek, kde si sem tam bahenka jako ideální zimoviště vybere kapsu na bahenní rostliny, která promrzne při prvním poklesu teplot. S terekama je to osobní zkušenost-střemhlav ke dnu bez nádechu a pak jsme je sbírali doslova břichem vzhůru - naštěstí ještě živé i když tak tak. No a Elseya novaeguineae, taky perlička, shodila sací koš a proplula potrubím až do jímky, která pak pokračuje do filtrace-tam už se naštěstí nedostala.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru