Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama (pogona henrylawsoni) nejí

Dobrý den,
jako spousta lidí tady máme problém s naší agamou trpasličí, která omezila příjem potravy na absolutní minimum. Koupili jsme ji jako cca 1-2 měsíční mládě na burze koncem října minulého roku, momentálně jí tedy je cca 6 měsíců. Do vánoc žrala jak divá, za cvrčkama běhala a normálně lovila - od Ledna tohodle roku to s jídlem omezila a většinou už tolik za cvrčkama neběhala (většinou počkala, než půjdou kolem ní), ale stále žrala dost. No a tento měsíc toho sní minimum - některé dny nežere vůbec, jindy sežere 1-2 crvčky za den (jedná se o měnší cvrčky, cca 1,5 - 2 cm). Zvláštní ale je, že pohybuje je stále poměrně aktivní - leze po terárku, skáče po skále apod. Další věc, co se také změnila, je že se mnohem méně častěji vylučuje - momentálně tak 1 do týdne (ale to jde asi ruku v ruce s tím, jak málo žere).
Netuším, kde může být problém - každý cvrček je obalen ve směsi roboranu a plastinu. Teplota v terárku se pohybuje od 35 stupňů (pod žárovkou) do cca 20-25 stupňů při okrajích terárka, příčemž terárko má otvory z čelní strany i po celé horní stěně.
UVB máme ExoTera 150, přičemž agama když je na kameni, tak je od UVB vzdálená cca 5-10 cm - jediné co mě napadlo, jestli už UVB žárovka není špatná - kupovali jsme ji od polských prodejců taktéž na burze a již cca 2 měsíce má na spodní straně začerněné sklo (jak kdyby se tam něco spálilo) - obrázek v příloze.
Další co mě napadlo je dehydratace - snad jednou jedinkrát jsme viděli agamu pít z misky z vodou a při rosení se také neolizuje. Ovoce/zeleninu skoro nežere a jediná chvíle kdy pije (občas) je, když jí dáváme kapky vody z prstu na čumák. Nicméně misku s čerstvou vodou má v terárku neustále a přijde mi divné, že by se dehydratace objevila až nyní po 6ti měsících.
Nenapadá někoho, v čem by mohl být problém?

Děkuji

Předmět Autor Datum
Vysetrenie trusu by mohlo byt dobrym odrazovym bodom. Kompakt by som menil po pol roku, ale nevidel…
SoCo 24.03.2015 09:02
SoCo
Děkuji za odpověď. Kompakt určitě vyměníme, zbývá mu ještě tak měsíc, pak koupím nový. Na váze neub… poslední
jesoun 24.03.2015 19:44
jesoun

Vysetrenie trusu by mohlo byt dobrym odrazovym bodom.

Kompakt by som menil po pol roku, ale nevidel by som to ako dovod nezravosti. Co sa tyka tej skvrny, je to bezne u kazdej CFL, ze sa v najnizsom mieste vytvori. Vnutri je ortut vo forme par a tie zvyknu takto skondenzovat.

Inak za problemom moze byt dospievanie, pripadne zmena svetelnych podmienok.

U vacsiny agam co som mal tak sa striedali obdobia kedy zrali vela s obdobiami kedy zrali malo. Ak neubuda na vahe, tak by som to zrejme nejako nehrotil.

Děkuji za odpověď. Kompakt určitě vyměníme, zbývá mu ještě tak měsíc, pak koupím nový.

Na váze neubývá, dokonce stále pomalu roste, i se během tohoto měsíce svlékla. To dospívání/změna období zní jako rozumný důvod - zkusím ještě vydržet a pokud se to nezmění, nechám vyšetřit ten trus.

Ještě jednou díky

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru