Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mucholapka podivná - kde sehnat

Dobrý den.

Uvědomuji si, že to sem nepatří. Nemohl jsem však najít jiné fórum, kde by mohla přijít alespoň nějaká odezva, i když ne třeba kladná. :D

Jelikož se tu míhají teraristi (terAristi, jo? ]:) ), pravděpodobně taky žádnou odpověď nedostanu, ale zkusím to.

Jen bych se chtěl pouze zeptat, jestli jste někdy nesháněly mucholapku podivnou (masožravá rostlina). Nebo přímo semínka. Pokud ano, tak kde? Jednou jsem udělla chybu a objednal si nějaká semínka "mucholapky" přes aukro. Samozřejmě nevzrostla. A tak bych je rád sehnal od nějakých specialistů. A nebo prostě sehnal už o něco vzrostlou květinku.
Jsem ze severu čech. Netušíte, kde by se tu poblíž dala sehnat? :)

Děkuji za každou radu.

(Ještě jednou se omlouvám)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak jsem zavítal do Baumaxu, a mucholapku, světe div se, měli. I když, chudinku, docela zuboženou.…
mouchasežrána 16.04.2015 22:13
mouchasežrána
doufám, že jsi ji přesadil do čisté (samotné) rašeliny nebo rašeliny s pískem. A ne do nějakého stan…
ahoj1 18.04.2015 16:08
ahoj1
Jde to i bez akvárka, už jsem sem dávala fotky mucholapek, loni jsem je měla jenom v květináčích v p…
Evva 18.04.2015 16:31
Evva
tak to bych řekla, že ikeabox absolutně netřeba, protože už jenom tím, že kytek je víc, tak se ta vl…
ahoj1 18.04.2015 17:03
ahoj1
Pokud standardní kultivar dělá celoročně téměř výhradně jarní=podzimní listy, tak by přece jenom cht… nový
Aurifer 18.04.2015 20:39
Aurifer
Já mám dobrý zkušenosti s tímhle eshopem : http://sarracenia.cz/eshop/cs/6-mucholapka-podivna -diona… poslední
naden 19.04.2015 10:19
naden

Tak jsem zavítal do Baumaxu, a mucholapku, světe div se, měli. I když, chudinku, docela zuboženou.

Doma jsem ihned přesadil a doufám, že se jí povede dobře. Aprílové počasí se sněhy a vichřicemi přešlo, tak už jí teď bude snad jen svítit. :)

Pořád si nejsem jistý ale tím umístěním na balkoně. Tam opravdu svítí maximálně tak do 12. hodiny ... a zbytek dne absolutní stín.

Pokud je však čerstvý vzduch lepší pro mucholapku než celodenní opalováníčko - budiž. :D

doufám, že jsi ji přesadil do čisté (samotné) rašeliny nebo rašeliny s pískem. A ne do nějakého standardního "rašelinového substrátu", který je štědře obohacený o hnojiva. VFT je rostlina bezlesých mokřadních stanovišť, tedy nutně potřebuje dostatek světla, čím víc tím líp, ve stínu bude chřadnout a nebude mít pasti - bude je mít zakrňelé. plné slunce je nejlepší, naopak bude krásně vybarvená, ale musí být nějak dobře zajištěno, aby měla přiměřeně vlhký vzduch. A z toho jsou ty problémy - když se uzavře do nějakého akvárka/terárka, tak sice bude mít vzduch vlhký dost, ale na slunci v tom vyskočí teplota na 50stupňů a kytka chcípne. nejlíp je dát ji na slunce/poloslunce do akvárka zeshora otevřeného nebo zavřeného napůl, aby to drželo mikroklima, ale zároveň to přiměřeně luftovalo, zalít 1-2cm vody a když to kytky vypijou, tak zase dolít. Na zimu VFT zatahuje nebo téměř zatahuje, tak bacha na to, aby neuhnila, nebo nepokračovala v růstu vlivem moc vysoký teploty.

Jde to i bez akvárka, už jsem sem dávala fotky mucholapek, loni jsem je měla jenom v květináčích v podmisce, letos jich mám už víc a zkouším, jestli se jim bude líp dařit ve větším otevřeném Ikea boxu, zvýší se tím ta vlhkost. Ale mám vyzkoušeno, že krásně vybarvené jsou i volně na terase, když slunce svítí jenom dopoledne, přikládám fotku z konce září.

tak to bych řekla, že ikeabox absolutně netřeba, protože už jenom tím, že kytek je víc, tak se ta vlhkost ještě zvýší. Ono totiž záleží na okolní vlhkosti vzduchu, která je jiná v paneláku (tam to vidím raději na akvárko), jiná v baráku v lese nebo u někoho, kdo má doma hodně kytek. Takže pokud u vás rostou dobře navolno, tak je to dobře. Navíc ten box (i když vypadá celkem průhledně) sníží množství světla z boku a to je škoda.

K tý záříjový fotce - Na rostlině jsou vidět samý jarněpodzimní listy- s širokými krátkými řapíky. pokud to není kultivar, který jiné listy neumí, tak by ovšem přes léto měla dělat letní listy (dlouhé úzké řapíky směřující do výšky). Pokud standardní kultivar dělá celoročně téměř výhradně jarní=podzimní listy, tak by přece jenom chtěl víc světla, a pak by bylo tý červený ještě mnohem víc.

Pokud standardní kultivar dělá celoročně téměř výhradně jarní=podzimní listy, tak by přece jenom chtěl víc světla, a pak by bylo tý červený ještě mnohem víc.

Tyhle kultivary běžně sehnatelné v hobbymarketech právě dělají listy se širším řapíkem normálně celou sezónu, na rozdíl od "divokých" kytek, které v létě dělají listy prakticky jen s pastmi a řapíkem jen mírně rozšířeným a dlouhým. Zrovna tak co se týče té červené, tyle ikdyž jsou pěstované venku na plném slunci jsou vesměs spíš do růžova, pokud to není kultivar, který je vysloveně červený. Ony ty původní "divoké" kytky už se dneska moc sehnat nedají, všechno to jsou tyhle masově našlechtěné kultivary. Minimálně v běžných obchodech, páč jsou odolnější.

Jinak nedávno jsem pročítala Cites a Dionea je v Cites II., tak si pro jistotu schovávejte účtenky, tady v tomhle státě totiž jeden nikdy neví.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru