Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Želva nádherná - poškozený krunýř

Dobrý den,

chtěla bych poprosit o radu naše želva nádherná má jakoby vyžraný krunýř u přední nohy a malé bílé flíčky na povrchu krunýře. Má asi 12 let a 470g, potravu přijímá normálně, je čilá a zvědavá, chováme ji v teráriu v bytě. Asi před asi 2 měsíci jsme jí pořídili UVB světlo (protože jsme nevěděli jestli to není z nedostatku UV záření a tedy i špatně vstřebávaného vápníku) svítíme 8 hodin denně, krmíme granulemi vitakraft-reptile pellets, kuřecím masem a teď i cvrčkama, kteří jí moc chutnají, saláty jíst nechce, jinak dostává i vitamíny a vápník a poslední měsíc jsme začali dávat denně kapky vitakraft-reptile elixir a zatím 2x jsme těmito vitamíny krunýř i potřely jak je psáno v návodu. Ale zatím žádné zlepšení nepozorujeme, prosím poraďte čím by to mohlo být a jak jí pomoci, nebo jestli je nutné zajít k veterináři.

Děkuji za pomoc
Veronika
[9NpTlC.jpg]
[UAHgSs.jpg]

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
To je plísňová nebo smýšená plísňovo/bakterální infekce krunýře. V podstatě "hniloba". Většinou se u…
Aurifer 01.04.2015 23:53
Aurifer
Souš měla vždy přístupnou, část dne jí do terária dokonce svítí slunce, takže se chodí nahřívat. Fot…
weeerisek 02.04.2015 08:33
weeerisek
aha, no tak to je všechno špatně. Ta ubikace vypadá sice na oko hezky, ale jinak absolutně nesplňuje…
Aurifer 02.04.2015 19:46
Aurifer
Zdravím všechny a přidávám se s dotazem. Dnes jsem donesla domů nového želváka (TSE). Na podmínky v… nový
Carmilla 16.04.2015 16:49
Carmilla
to ještě není tak hrozné. Vykoupej ho v slabém hypermanganu a dej do adekvátně zařízené ubikace. To… nový
Aurifer 16.04.2015 17:02
Aurifer
Další možnost je opatrně odendat odumřelou část, natřít koncentrovaným roztokem hypermanganu, nechat… nový
Petr60zelv 17.04.2015 10:19
Petr60zelv
Dobře, to jsem tak nějak předpokládala, zkusím to a uvidíme. Díky za rady :-) poslední
Carmilla 17.04.2015 10:43
Carmilla

To je plísňová nebo smýšená plísňovo/bakterální infekce krunýře. V podstatě "hniloba". Většinou se udělá, když je želva držena delší dobu ve špinavé vodě, nebo když si nemůže vylézt na souš, oschnout a vyhřát se. Na jakékoliv mazání krunýře čímkoliv se vykašlete a vemte želvu k veterináři- specialistovi na plazy, ať z toho odstraní nekrotickou tkáň a případně udělá kultivaci + test rezistence a pak vám řekne, čím a jak to vyléčit. Ono se to vesměs dá vyléčit i doma, ale to čék musí vědět co a jak. A uplný základ je želvu držet v čistotě, odstraňte jí dno a nechte holé sklo a nádrž pořádně vydesinfikujte. Po vyléčení želvy totéž.

Jinak krmení je komplet špatně, ale na téma krmení vodních želv je tu napsáno mnoho, když použijete vyhledávač v pravo nahoře. Fotka ubikace by nebyla?

Souš měla vždy přístupnou, část dne jí do terária dokonce svítí slunce, takže se chodí nahřívat. Fotku terária přikládám. Nevíte na kolik by ošetření u veterináře přišlo (odstranění tkáně a léky)? Jinak jaké jsou možnosti domácí léčby? Na diskuze o krmení se podívám. Děkuji

[8oHm0p.jpg]

aha, no tak to je všechno špatně. Ta ubikace vypadá sice na oko hezky, ale jinak absolutně nesplňuje požadavky toho zvířete. 23°C v terárku, kdy želva nemá možnost se vyhřát na suchém ostrůvku aspoň na 35°C je šíleně málo. UV v téhle vzdálenosti je leda bludička na chabé osvětlení, ale jinak tam je k ničemu. Tou tabulkou se neřiďte. Ta želva má mít nad suchým ostrůvkem lokální zdroj tepla, který bude vyhřívat prostor pod sebou na těch cca 35°C a může tam být i víc. A UV zdroj musí být vedle toho tepelného zdroje a tak max. 20 cm daleko od želvy. takže z ostrůvku dejte pryč tu kytku, místo ní tam želvě dejte výhřev a UV a odstraňte ten písek ze dna. Ten pořádně promyjte a vypečte v troubě. A vraťte ho želvě, až bude zdravá. Ono obecně by bylo lepší teď želvu přendat třeba do plastboxu s holým dnem a se suchým ostrůvkem s možností vyhřátí, udržovat tam čistotu, želvu přeléčit a než bude fit, tak zatím vydesinfikovat a předělat tu původní ubikaci, aby vyhovovala potřebám želvy.

Zdravím všechny a přidávám se s dotazem. Dnes jsem donesla domů nového želváka (TSE). Na podmínky v kterých byl se ani neptejte - všechno špatně, hrůza děs]:(. Dokážete z těchto fotek určit o jaký problém konkrétně se jedná? Případně navrhnout domácí léčbu? Nebo ho mám radši vzít a mazat na veterinu? Lepší fotky bohužel nejsem schopná s mým foťákem udělat. Díky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru