Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Leguán zelený

Dobrý den,
máme leguána zeleného a mě připadá, že se jako by "nudí" v terárium, pouštím ho ji ven, ale vždy tak po 2min ani někdy míň chce zpět.
Tak jest-li se mohu zeptat jak s ním mám vlatně strávit čas.
Děkuji.

Předmět Autor Datum
Nemám teda leguána, ale agamu, ale je to tomu podobné, mám pocit, že žádný z těchto zvířat nemá potř…
Míša_drak 16.04.2015 09:59
Míša_drak
Děkuji ti :-)
terka656 16.04.2015 10:05
terka656
U plazů a vůbec asi většiny zvířat je pojem nuda asi trošku nerelevantní... Tato zvířata většinou ne…
Riwer 17.04.2015 08:40
Riwer
TO jo to máte pravdu :-):-D
terka656 17.04.2015 15:51
terka656
jak už tu bylo psáno, plazi se v dostatečně velké, vhodně zařízené ubikaci nenudí. Agamy jsou převáž…
Aurifer 17.04.2015 13:54
Aurifer
Já bych neřekla, že jsou agamy samotářské, můj reaguje už jen na můj hlas a vždy přiběhne ke sklu a…
Míša_drak 17.04.2015 14:10
Míša_drak
agamy reagujou na hlas a příchod majitele, to je jasné. Co kdybys mu/jí totiž nesla něco dobrého. Vě…
Aurifer 17.04.2015 14:18
Aurifer
No však jasné, to jsem myslela, tak by to mělo vypadat, zvíře nemá strach z chovatele a tím pádem "s…
Míša_drak 17.04.2015 14:21
Míša_drak
Tak to jste mně také potěšil :-D
terka656 17.04.2015 15:53
terka656
Může legouš i jahody? :-) poslední
terka656 17.04.2015 17:17
terka656

Nemám teda leguána, ale agamu, ale je to tomu podobné, mám pocit, že žádný z těchto zvířat nemá potřebu nějak extra být mimo terárko, prostě ho tam nech se "nudit", věř mi, že se nenudí. Kočky taky pořád jen spí a v noci třeba řádí, co ty víš, co tam dělá, když tam ty nejsi :)
Jak strávit čas? Já agamu krmím, povídám si s ní, to mi stačí a myslím, že i jí :)

U plazů a vůbec asi většiny zvířat je pojem nuda asi trošku nerelevantní... Tato zvířata většinou nevydají ani ždibet své energie jen tak... Proto krom psa nebo třeba papouška kterej se voškube nudou dohola neuvidíš třeba zrovna leguána že by si ulomil větvičku a běhal s ní po terárku (samozřejmě jen příklad s nadsázkou). V přírodě jde legošům hlavně o tři věci. Teplo, žrádlo a páření. To že jsou u lidí doma socializovaní a nechají se drbat apod. je pro ně a hlavně asi pro nás jen příjemný bonus který ale přirozený není. Když se sám vrací do terária, tak to znamená že se tam cítí bezpečně a "doma" takže by jsem to nijak asi neřešil. Uvidíš co ti napíší povolanější teraristé já jen tak polemizuju :-D ale vidět svého legoše třeba aportovat aby se nenudil by nebylo špatný:-D

jak už tu bylo psáno, plazi se v dostatečně velké, vhodně zařízené ubikaci nenudí. Agamy jsou převážně samotářské, takže jim je to putna. leguáni jsou sice v přírodě sociálně žijící,ale společnost druhého nutně nepotřebují. Spíš naopak, pokud si vzájemně nesednou. Majitele někteří legouši berou jako sociálního partnera a nechávají se od něj drbat a nosit, popř. s ním třeba koukají na televizi. Ale to záleží čistě na konkrétním legoušovi. Jiní ho berou jen jako krmiče a pokud se snaží o něco víc, tak i jako prudila. Takže pokud se leguán nechá drbat a brát do ruky, tak je to bonus pro majitele ( a časem až legouš vyroste to majiteli ušetří pár hnusných kousanců a drápanců). Pokud ten legouš chce po pár minutách zpátky do terárka, je to v pořádku a je to známka, že mu tam nic nechybí.

Já bych neřekla, že jsou agamy samotářské, můj reaguje už jen na můj hlas a vždy přiběhne ke sklu a natáčí hlavičku :) a když odejdu, sedí si opět nahoře a čumí, jak se objevím a promluvím, zas běží ke mě :) (že by si chtěl povídat? :)):-D )
ale nemění to nic na tom, že to nejsou akční zvířata, proto možná vypadají, že se nudí, protože celý den se jen válí (to musí být nuda :)) )
Podle mě je nejdůležitější ten kontakt, aby pak zvíře nemělo strach a nebylo agresivní, nechtěla bych být pokousaná od vousatky ani od legouše :)

agamy reagujou na hlas a příchod majitele, to je jasné. Co kdybys mu/jí totiž nesla něco dobrého. Většinou to je pokukování ve stylu "co kdyby bylo jídlo". Některá zvířata i jen koukají, co se děje, prostě jsou zvědavá. Ale s nudou to nemá nic společného. Na mě tady taky půlka chovu čučí, když přijdu a odrzlejší zvířata se nachystají ke dvířkům, jestli jim něco nenesu.

No však jasné, to jsem myslela, tak by to mělo vypadat, zvíře nemá strach z chovatele a tím pádem "se mají rádi" a nemusí se bát o prsty. Například na mého bratra má agama vyloženě startuje a je to přesně proto, že jí bratr nekrmí a nemá s ní vůbec žádný kontakt.
O nudě jsem tu já nemluvila, je jasné, že plaz se nudit prostě neumí :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru