Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem určování pohlaví hmatem

Zdravím Vás,
Chci se zeptat na urcovani pohlaví hroznysovytych hadů, dříve mi jeden zkušený terarista ukazoval u mladých B.c. jak určovat pohlaví předjížděním palce od kloaky směrem k ocasu hada, kdy jde při troše cviku vyzjistit přeskočení hemipenisů u samce, sám jsem troufám si říct úspěšně určil už celkem dost hadů.

Jen mě zaráží že jsem o tomto způsobu určování pohlaví nikde jinde neslyšel, proto se chci zeptat zkušených chovatelů v čem je háček, tento způsob se mi zdá dost přesný a také šetrnější než např. Palpováni hada. Rád bych si vyslechl komentáře zkušených chovatelů na tento způsob, nikde jsem o něm nic nenašel, děkuji za odpovědi.

loading...
Předmět Autor Datum
Osobně jsem o tom taky nikde nic nenašel rozhodně jde řekl bych o jednu z nejšetrnějších a zároveň p…
tonicek 19.04.2015 22:09
tonicek
Souhlasím s výše napsaným a jen doplním že pokud někdo tvrdí, že nějaká určovací technika je 100%, t…
Epanterias 19.04.2015 22:29
Epanterias
Pár "na jistotu" palpovaných samic v mém chovu, z nichž se pak vyjevili samci, mi jsou dostatečným d…
cejna 20.04.2015 08:08
cejna
No nechcem aby to vyznelo zle, ale vysetrenie hmatom je vlasne palpacia. A ako bolo spominane, vysle…
JM83 21.04.2015 19:16
JM83
ale vysetrenie hmatom je vlasne palpacia je a není. V běžném chovatelství se tento termín používá p…
Aurifer 21.04.2015 20:26
Aurifer
Dobrá metoda na určování pohlaví taky je v kterém teráriu se ti ve finále objeví vejce. V tom případ… poslední
naden 22.04.2015 00:00
naden

Osobně jsem o tom taky nikde nic nenašel rozhodně jde řekl bych o jednu z nejšetrnějších a zároveň přesných praktik. Chce to cit ne ale každý ho má a proto někteří tvrdí že to není vždy 100pro. v čem musím oponovat jakmile se to člověk naučí nemůže se takřka splést. Neplatí to ale pro užovky tak i krajty rozhodně se mi to vždy ale podařilo přesně určit u hroznýšovitých-a co se týče malých forem tak třeba u hokáčů je to cejtit i v dospělosti či hroznýšovců a dokonce je to cítit i 2letého samce murinusky co má kamarád..

Souhlasím s výše napsaným a jen doplním že pokud někdo tvrdí, že nějaká určovací technika je 100%, tak si lže do kapsy. Nakoupil jsem za život doslova desítky zvířat, která byla "stopro palpovaná, stopro sondovaná" a jako debil čekal, jak se dají dvě tři holky nebo pro změnu samci do kupy. I u té sondy je to co člověk, to názor (některé burzy umožňují pozorovat takové velmi přínosné diskuse:-D). U constrictorů je u mláďat skutečně poznat to lupnutí a co se mých zkušeností týká, tak to bylo i jistější než palpování. Pár "na jistotu" palpovaných samic v mém chovu, z nichž se pak vyjevili samci, mi jsou dostatečným důkazem.

ale vysetrenie hmatom je vlasne palpacia

je a není. V běžném chovatelství se tento termín používá pro vyšetření hmatem, třeba březích samic atd. V teraristice se palpací myslí většinou vytlačení hemipenisů samce z hemipenisových pouzder - "vypalpování hemipenisů". Pokud pinďoury vylezou, tak to je 100% samec. Pokud nevylezou, tak to může být samice, nebo taky samec, co prostě nevystrčil.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...