Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem venkovní výběh

Dobrý den,

Měla bych jeden dotaz ohledně pobytu venku. Máme cca 11 letou želvu (nezimovaná), která do té doby byla chovaná převážně v teráriu - ven je za příznivých podmínek a jen občas, když byla možnost. Nyní máme možnost mít želvu více méně trvale na zahradě. Dle doporučení jsme želvu postupně zvykali na venkovní prostředí a teď je to zhruba týden, co je želva trvale venku. Aktuálně je teda zahrabaná v provizorním přístřešku, protože je tu 12 stupňů a prší, nicméně jinak jsme nepozorovali nějaké potíže. Jak teď ale procházím ještě další odkazy, tak čtu, že želva by se neměla nechávat venku pod 18 stupňů a že tím spíš, když je to terarijní želva, tak už terarijní musí zůstat a že chov venku nepřežije. Ráda bych se tedy zeptala na odbornější názor, jak dále postupovat - jestli má cenu v tom pokračovat, že by želva co nejdéle do podzimu byla venku nebo jestli je to pro ní ohrožující a radši jí tedy opravdu dávat ven jen když je teplo.

Předmět Autor Datum
Záleží čemu říkáte přístřešek. Pokud máte přístřešek který je suchý, nefouká do něj a je v něm pořád…
Nazgul 20.05.2015 22:02
Nazgul
http://www.zelvy.wbs.cz/Chov---venkovni-vybehy.htm l
lupus 20.05.2015 22:19
lupus
Děkuji, to už mám také přečteno z dřívějška, ale nebyla jsem si jistá, jak to je, když na to není že… poslední
Sibie 20.05.2015 22:25
Sibie
Ten provizorní teď asi není úplně ideální (ač do něj teda i přesto nefouká, je tam suché seno a nepr…
Sibie 20.05.2015 22:24
Sibie

Záleží čemu říkáte přístřešek. Pokud máte přístřešek který je suchý, nefouká do něj a je v něm pořádná vrstva suché slámy, tak můžete želvu nechat venku až do podzimu. Na noc a při nepříznivém počasí si do něj zaleze a bude jí dobře. Na podzim se sama připraví na zimování.
Sám jsem zdědil 11 letého samečka, který živořil v paneláku na zemi. Vysušený krunýř, průvan atd... Ve výběhu se úplně proměnil a ze dne na den úplně obživl. Letos to bude 5 let a je to nejčilejší želva ze všech které chovám.

Ten provizorní teď asi není úplně ideální (ač do něj teda i přesto nefouká, je tam suché seno a neprší tam), nicméně to bychom stejně dělali pak nový, pořádný. Spíš jsem se jen lekla, abychom té želvě nakonec neublížili ještě víc tím, že jsme jí dali ven :-) v každém případě moc děkuji za odpověď, uklidnilo mě to, že jsme udělali správně.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru