Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problém s přijímáním potravy

DObrý den, mám samičku gekončíka, kterou krmím moučnými červy (cvrčky odmítá) a poslední dobou má čím dál větší problém s krmením. Dám jí do misky vždy pár červů a sama si je loví, ale teď se do červa ani netrefí (kouše vedle) a přestává jíst. V terárku mám ještě samce a ten teď taky nežere a nevím jestli to dělá kvůli ní, že ona nejí nebo co. Prosím o radu, vůbec nevím co s nima. I když jí dám červa do pinzety a snažím se jí nakrmit tak se to nedaří

Předmět Autor Datum
Jaká je teplota v teráriu? Dáváte vitamíny a minerály? A jaké? Samec by Vám mohl samičku (pokud je j…
Verlaine 27.05.2015 02:56
Verlaine
takhle je přítel od někoho převzal v páru. bydlíme spolu rok, takže se o ně teď starám více méně já.…
happynka 27.05.2015 20:59
happynka
Největší problém je teplota. Nedivím se, že jenom leží, protože jsou podchlazení. Potřebují 26-28 st…
Verlaine 28.05.2015 12:57
Verlaine
Podchlazený? to je zajímavé a to s těma vitamínama ještě víc. Poradíte mi nějaké jiné vitamíny, v ch…
happynka 28.05.2015 13:13
happynka
Vím, že hodně lidí používá NEKTON MSA, Plastin nebo Roboran. Taky jsou možné vitamíny Exo Terra. Důl…
Verlaine 28.05.2015 17:39
Verlaine
tak teplota byla asi špatně stoprocentně, teď svítím celý den a ještěrky jsou hned aktivnější a také…
happynka 01.06.2015 21:35
happynka
To jsem rád, že jsou aktivnější. Dejte vědět, jestli se zlepší i lov :) (Poslal jsem Vám tady na ter… poslední
Verlaine 01.06.2015 22:03
Verlaine

takhle je přítel od někoho převzal v páru. bydlíme spolu rok, takže se o ně teď starám více méně já. Samička je o něco větší než sameček a vůbec jí neuhání. Každý má svoje místo a většinu dne tam leží. V terárku je kolem 20 stupnu a je tam výhřevná žárovka, která se spíná dvakrát denně. Dávám vitamíny Nutri Mix Rep Calci Plus - minerální krmivo pro plazy se zvýšeným obsahem vápníku - na doporučení. I mě udivuje, že kamarádovo gekončíci si samy loví cvrčky a já mu musím cvrčka přiškrtit aby neutíkal, protože je neumí chytit. Samice ta žere jen červy

Největší problém je teplota. Nedivím se, že jenom leží, protože jsou podchlazení. Potřebují 26-28 stupňů. Pod žárovkou i trochu přes 30°C. Takže žárovkou sviťte pořád a možná bude dobré pořídit topný kabel, folii nebo kámen (ať mají prozatím teplo i v noci, než se rozežerou).
Nutri Mix Rep Calci Plus - minerální krmivo pro plazy se zvýšeným obsahem vápníku jsem taky na doporučení používal a stalo se mi totéž co Vám. Našel jsem příčinu: v téhle směsi je barvivo E161g - Kanthaxanthin, které je u nás v potravinách zakázané a "Typickým projevem nežádoucího účinku je poškození oční sítnice se zhoršenou zrakovou ostrostí nebo zvýšenou citlivostí na přímé světlo. Při ústním podání prostřednictvím pilulek, ve kterých je látka obsažena ve větším množství, může vést ke zhoršení či ztrátě schopnosti nočního vidění." (zdroj: E161g ) Podle toho, co bylo na etiketě uvedeno v procentech a já se nepřepočítal (seděl jsem u toho týden, nechtělo se mi věřit), je hmotnost toho barviva v kilogramu Nutri Mixu 15mg. Pro člověka je v kilogramu potravin maximální povolené množství 14mg. Naše legislativa to barvivo v potravinách zakazuje, ale povoluje ho v medikamentech.
Ten prevít už jim nedávejte. Mají z něho zřejmě poškozené oči. Časem by se to mohlo napravit, moji gekončíci vidí bez problému a to měli stejnou potíž. Spíš cvrčky zkuste krmit mrkví, slupkami červených jablek, rajčaty apod. (ideální co do krmení bude ta mrkev) - jsou to potraviny obsahující vitamín A (podporuje správnou funkci zraku).
Problém s lovem nejspíš také souvisí s tou nízkou teplotou. Dejte vědět, jestli se zlepší.

Vím, že hodně lidí používá NEKTON MSA, Plastin nebo Roboran. Taky jsou možné vitamíny Exo Terra. Důležité je to s nimi nepřehánět, protože může dojít k hypervitaminoze, což se projevuje stejně jako avitaminoza. Většinou je to poznat na pokřivení špičky ocásku nebo zvlnění ocásku gekončíka (nevratná změna). Takže je lepší se s vitamíny spíše omezovat a neomezeně dávat gekončíkům na misku pouze čistý vápník (rozemleté vaječné skořápky nebo sépiové kosti). Sami si nalížou, kolik potřebují.
Jak velké/malé množství vitamínů dávat Vám moc neporadím. Vitamínové přípravky nepoužívám vůbec, protože si vykrmuju vlastní hmyz pestrou stravou (aby dostal každý den potravu s množstvím vitamínů a minerálů). Cvrčci i švábi jsou pak sami zdrojem všech potřebných látek. Je to sice náročnější, ale na zdraví gekočníků se mi to vyplácí. (samozřejmě konzultováno s veterinářem a také s biofyzikem)

Třeba někdo přidá jinou, standardnější radu.

tak teplota byla asi špatně stoprocentně, teď svítím celý den a ještěrky jsou hned aktivnější a také už se kamarádí i se mnou - vlezou na ruku, když jí dám do terárka. Zapracuju ještě na výživě cvrčků, mám je v krabičce a krmím je. Ty oči se snad brzy spraví, když jsme vyhodili ty špatné vitamíny

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru