Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hroznýš nežere

Zdravím.
Mám problém se sedmi letým hroznýšem královským. Poslední tři roky přestane cca v říjnu přijímat potravu a začne zase na jaře. Dočetl jsem se, že to je způsobené ročním obdobím v jeho přirozené domovině. Jenže letos už je červen a stále nepřijímá. Sice jsem ho nevážil, ale ztratil snad polovinu váhy(vážil 11 kg, délka cca 250 cm). Kůže na hlavě na něm doslova visí, vystouplé lebeční kosti a když ho vezmu do rukou, připadá mi, že má snad i ochablé svalstvo. Prostě je opravdu slabej. Podmínky má celou dobu stejné a je asi 4 roky krmen mrtvou potravou, vždy bez problémů.
Prosím poraďte.
Předem děkuji.

Předmět Autor Datum
Nevím, jestli jsem zrovna ten praví, z hroznýšů královských mám pouze jednu samičku, ale především b…
TO 10.06.2015 11:47
TO
Děkuji za odezvu. Co se týče podmínek chovu, tak podmínky má vesměs pokojové. V teráriu z osb desek…
Akvarko 10.06.2015 22:04
Akvarko
Tak si můžete pogratulovat za umoření zvířete :x:
Elaphka 10.06.2015 22:28
Elaphka
No asi jak píše připivatelka výše...:-( Nicméně, jsme se asi dostali k jádru pudla. Víte odkud pochá…
TO 11.06.2015 08:08
TO
Děkuji za všechny odpovědi. Teď si jsem zpětně vědom mého pochybení. Info jsem si tehdy celkem sháně…
Akvarko 11.06.2015 14:02
Akvarko
Přihoďte fotky ubikace a zvířete, ať Vám můžeme pomoct dozařídit ho tak, aby bylo OK. Odkud jste? V…
Elaphka 12.06.2015 12:01
Elaphka
No to je právě to, že člověk musí mít takovou určitou soudnost a nedat vždycky na to, co kdo říká. O…
TO 12.06.2015 12:57
TO
Tak dnes v noci pošel. Od pátku byl na antibiotokách a dneska jsme měli jet pro výsledky krve. Dokto…
Akvarko 17.06.2015 09:50
Akvarko
Škoda, ale dalo se to tak nějak čekat. Dobrý je, že jste si z toho vzal ponaučení a nechybí Vám sebe…
cejna 17.06.2015 10:01
cejna
Tak to je smutné, ale jinak zcela souhlasím s přispivatelem výše. Upřímně mne také mile překvapila V…
TO 17.06.2015 17:22
TO
Tady mám nějaké fotky terka i hada, když byl ještě ve formě.
Akvarko 19.06.2015 01:08
Akvarko
Tak to terárko nevypadá špatně, alespoň dle mého názoru, já to mam podobně, akorát ve větším provede… poslední
TO 22.06.2015 08:42
TO

Nevím, jestli jsem zrovna ten praví, z hroznýšů královských mám pouze jednu samičku, ale především by to chtělo napsat, jaké má podmínky v teráriu a případně, jak jste jí měnil podmínky přes zimu, nebo jestli se měnily samy, např. poklesem teplot přes zimní měsíce. Zkuste jí zkontrolovat vnitřek tlamy a nozdry, jestli tam nemá nějakou neplechu (hnis, výtoky atd.). Pokud už takto hodně hubne, tak to podle mě bude už dost vážné. V případě, že tlamku a nozdry má v pořádku, zkoušel jste i jinou nebo hlavně živou potravu na "nastartování"? Vzhledem k tomu, že tady nemáte uvedené téměř žádné informace o vašem chovu, tak je to jen taková střelba od boku, příčin může být na tisíc, takže těžko poradit. Zkuste napsat víc podrobností a třeba se ozve i někdo zkušenější než já.

Děkuji za odezvu.
Co se týče podmínek chovu, tak podmínky má vesměs pokojové. V teráriu z osb desek 150x60x60 má misku s vodou a nemá lampu, ale tu neměl nikdy. Mám v pokoji celoročně celkem teplo, takže pravidelně pouze rosím. Dost často po rosení se vymočil a vlastně i to trvalo do minulého týdne. Před měsícem se normálně svlékl, svlek byl vcelku a bez potrhání. V zimě podmínky nijak neměním, je takhle zvyklý celou dobu co je v tom terku, cca 3,5 roku a vždy byl vitální. včera se zahrabal do novin co mám jako podklad a dnes celý den reaguje na jakýkoliv pohyb kolem terária podrážděně, prostě pořád chrčí, jakoby chtěl mít klid.
Uvidím mám teď volno, zkusím veterinu.

No asi jak píše připivatelka výše...:-( Nicméně, jsme se asi dostali k jádru pudla. Víte odkud pocházejí hroznýši? Mrkněte někdy na počasí střední a jižní Ameriky... To že had přežívá několik let v nevytápěném teráriu ještě neznamená, že je spokojený a že jsou pro něho tyto podmínky vhodné. Hroznýši jsou celkem drsňáci, takže vydrží ledasco, ale upřímně Vám řeknu, že jste patrně poslední 4 roky úspěšně týral zvíře. Hadi tropického a subtropického pásma se potřebují vyhřívat. Pokud máte v pokoji "celkem teplo", tak předpokládám, že tam máte cca 25°C, nicméně tady jde o to, že to bude asi maximální teplota i v hadím teráriu a to je málo, navíc předpokládám, že v noci a v zimě to bude méně. Hroznýši se pro dobré trávení potřebují nahřát klidně i na těch 35°C, navíc takto velkému hadovi to taky chvilku trvá než se prohřeje.
Dále pokud, jak píšete, hroznýš chrčí, tak to vypadá na zánět dýchacích cest (opět v důsledku špatných podmínek) a to je pro hady dost často konečná, takže jediná rada navštívit veterináře specializovaného na plazy, který pravděpodobně bude aplikovat antibiotika, ale i tak to nemusí dopadnout dobře, pokud je had už v takovém stavu, že nebere potravu... Navíc při onemocnění potřebuje ještě vyšší teplotu než normálně, takže bez zásadní změny podmínek je odsouzen k smrti. Chce to před pořízením zvířete trochu studovat, k hroznýšům je toho všude kvanta.

Děkuji za všechny odpovědi. Teď si jsem zpětně vědom mého pochybení. Info jsem si tehdy celkem sháněl, ale pak jsem jednou mluvil se známým a ten tvrdil, že to nepoužívá a že mu had funguje dobře. Teď je mi jasné že z dlouhodobého hlediska to pro to zvíře není vůbec dobré. Pokusím se to ještě zachránit. Každopádně díky za otevření očí.

No to je právě to, že člověk musí mít takovou určitou soudnost a nedat vždycky na to, co kdo říká. Ono ne vždy se jedná o zodpovědného chovatele, a že mu v takových podmínkách hroznýš funguje může být také pouze dočasné. Já osobně při získávání informací postupuji následovně:
na 1. místě je literatura, tam má člověk přecejen do určité míry jakous takous jistotu, že se jedná o ověřené informace, neboť tam nesou svoji kůži na trh konkrétní autoři. Pak teda internet, ale zase ty informace konfrontuju s tou literaturou, protože na internetu více něž kdekoli jinde platí, že tisíckrát opsaná lež se stává pravdou. A taky se snažím to trochu korigovat selským rozumem a citem. No a na konci jsou právě takové ty rady, stylem: "já to mam tak a tak a had mi taky funguje..." (když to někdo podá takto, tak si většinou myslím své...), ale taky pochopitelně záleží, kdo radí, pokud je to člověk co má za sebou xy odchovů xy různých druhů, tak to je něco jiného, než když "radí" člověk, kterému v teráriu skomírá jedna guttata.
Jinak fotka terária by byla dobrá. A taky fotka hada, případně i starší pro srovnání. S veterináři specializovanými na plazy je to u nás dost slabé, záleží odkud tazatel je.
Snad se podaří hroznýše zachránit a zlepšit mu životní podmínky, je vidět, že vůle je.

Tak dnes v noci pošel. Od pátku byl na antibiotokách a dneska jsme měli jet pro výsledky krve. Doktor měl podezření na ledviny. Dneska ho tam holt odvezu a rovnou ho tam nechám. Dostal do terka provizorní lampu a měl tam 35C, ale už bylo pozdě. Už jsem si koupil i termostat s časovačem.Foto terka i hada bych dal rád, ale nejde mi to. Každopádně až přijdu na to jak to sem vložit, terko pošlu, protože určitě přivítám každou radou jak ho dovybavit, aby už se mi nic takového nestalo, tedy pokud si ještě nějakého pořídím.
Za všechny komentáře i rady mockrát děkuji a všem se omlouvám za to jestli jsem se někdy nazval teraristou(byť začínajícím).
Stálo to život mojeho mazlíka.

Škoda, ale dalo se to tak nějak čekat.
Dobrý je, že jste si z toho vzal ponaučení a nechybí Vám sebereflexe ( s tím se tady setkáváme dost málo). Věřím, že po téhle zkušenosti se už o případnýho dalšího plaza dokážete postarat mnohem líp. Takže hlavu vzhůru a směle do toho...

Tak to je smutné,
ale jinak zcela souhlasím s přispivatelem výše. Upřímně mne také mile překvapila Vaše sebereflexe. Podle toho, co tu občas čtu jsem čekal všechno možné... Ale je vidět, že slušný člověk ještě žije... Myslím, že asi každý terarista má nějaké to máslo na hlavě (pokud je tu někdo opravdu tak dokonalý, že nikdy žádného chovance i třebas nechtěně nijak nepotrápil nechť promine), ale pokud se člověk dokáže poučit ze svých chyb, tak není třeba házet flintu do žita. Fotografie lze vložit, když se zaregistrujete.

Tak to terárko nevypadá špatně, alespoň dle mého názoru, já to mam podobně, akorát ve větším provedení (180 x 75 x 80 cm), dvě police a větev. Je to pro samičku něco přes 2m. Ale chybí tam to vytápění, které bych tedy já osobně řešil velice prostě: keramickou objímkou, kabelem v liště a žárovkou/bodovkou. Myslím, že na takový prostor by stačilo možná i 40w nebo 60w. A asi by to chtělo i nějaký topný kámen, který by jel neustále a vyhříval terárium i přes noc odhadem tak 15-25w. Možná nějakou větev, hroznýši docela rádi šplhají zvlášť mláďata. Jinak u těch mláďat bych teda tu žárovku nějak zabezpečil, aby se na ni had nemohl namotat a popálit, u velkých to až tak nehrozí, protože Ti ve volně visící žárovce nemají oporu. Ale to vše platí pro ty constrictory, pro jiné druhy by to pochopitelně bylo zase něco jiného. Ještě poznámečka k substrátu, já mám momentálně taky noviny (kvůli válce s parazity), ale pak je třeba občas porosit nebo mít velkou misku s vodou. Nicméně pěkně drží vlhkost např. lignocel, ale zase se lepí na potravu, celkem dobré zkušenosti jsem měl s piniovou kůrou, tady už to záleží na Vás.
Jinak musím říci, že hroznýš byl krásný.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru