Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Paraziti u gekončíků nočních

Zdravím,
poslední dobou si čtu různé publikace o parazitech (vnitřních i vnějších) u plazů, ale nikde jsem nenarazil na knihu, popř. nějaký web, který by se zabýval pouze parazity u gekončíků nočních. Můžete mi prosím doporučit něco na čtení nebo napsat vlastní znalosti či zkušenosti?
Po projití několika odborných publikací jsem na tom hůře než Tři muži ve člunu a na svých gekončících se snažím vypozorovat i neduhy jedovatých hadů.
Moji gekončíci mají po snůškách, mláďata jsou zdravá a váha dospělých samic se pohybuje mezi 40-50 gramy (některé mají i více). Do konce srpna je chci nechat všechny testovat na parazity v trusu. Teď přes léto gekončíkům chytám luční kobylky na louce (3 hektary) obklopené lesem, kde vím, že nebyly použity žádné chemikálie (je to náš pozemek). Žijí tam ještěrky živorodé a svého času se tam objevovaly i zmije. Zajímalo by mě, jestli gekončíci můžou z kobylek chytit nějakou nemoc.
Možná se strachuju příliš, ale máme gekončíky místo dětí a nerad bych, aby se jim dělo něco špatného.
Moc Vám všem děkuji za odpovědi.

Předmět Autor Datum
myslím že je to zbytečný strach , hmyz ze "čísté" louky je to to nejlepší co mužete pro ně přes léto…
Janekkk 20.07.2015 07:02
Janekkk
že tam žijí plazi je normální, to je naopak ukázka zdravého biotopu. Gekončíci ti z kobylek nic nech…
Aurifer 20.07.2015 16:20
Aurifer
Velmi pravdepodobne najde veterinar u Vasich gekonciku roupy nebo nejake nalevniky, pokud bude trus…
.JaBula. 24.07.2015 19:20
.JaBula.
Všem moc děkuji za odpovědi. Gekončíky máme od různých chovatelů, se kterými jsme stále v kontaktu.… poslední
Verlaine 24.07.2015 23:12
Verlaine

myslím že je to zbytečný strach , hmyz ze "čísté" louky je to to nejlepší co mužete pro ně přes léto udělat ,sám to tak dělám již několik let , jinak k tomu vyšetření pokud máte zdravy chov ktery je bez parazitu tak můžete jen pro vlatní klid v duši trus klidně poslat

že tam žijí plazi je normální, to je naopak ukázka zdravého biotopu. Gekončíci ti z kobylek nic nechytí, ale mohou mít v sobě kokcidie už od předchozího chovatele, v současnosti jsou ty chovy jimi dost promořené. Takže rozbor trusu neuškodí.

Velmi pravdepodobne najde veterinar u Vasich gekonciku roupy nebo nejake nalevniky, pokud bude trus cerstvy, tak treba i bicikovce. Vse jsou vicemene paraziti bez vazneho vlivu na zdravi zvirat (pokud nemaji jiny problem). Kokcidie se u nich daji najit jen velmi vyjimecne (a v pripade gekonciku spis u odchytu), v pripade kryptosporidii by projevy infekce Vasi pozornosti v dlouhodobem horizontu pravdepodobne neunikly (v lepsim pripade jen postupne hubnuti, v horsim prujem, zvraceni az uhyn).

Všem moc děkuji za odpovědi. Gekončíky máme od různých chovatelů, se kterými jsme stále v kontaktu. Všichni chovatelé mají zvířata testována u exomedu, co se týče těch českých (páni Babuněk a Švajda, Moravia Geckos a Milena Geckos). Další gekončíky máme z Německa (Oliver Borchers a Daniel Lück) a z Rakouska (Inferno Geckos). Myslíte, že u takových chovatelů hrozí všechny výše zmíněné problémy? Gekončíky máme od roku 2013.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru