Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Metal-halidové výbojky jako osvětlení pro Phelsumy

Patizon [85.71.6.xxx], 04.08.2015 18:22, Terárium a technika, 0 odpovědí (0 zobrazení)
Zdravím všechny!

Přicházím s dotazem ohledně osvětlení terária pro felsumy (ještě nejsem úplně rozhodnut pro druh - pravděpodobně ale Phelsuma madagascariensis).

Rád bych terárium osvítil nějakou metal-halidovou výbojkou (Solar Raptor, Repti Spa, Bright Sun, atd).
U těchto výbojek se mi líbí intenzita světla, barevné spektrum, UV emise a možná taky poslouží jako dostatečný zdroj tepla. Vše při relativně rozumné watáži...

Otázka zní, jaký typ lampy použít? Bodový spot 35W nebo 50W, nebo rozptýlenější typ flood 35W nebo 70W? 100W a více je dle mého názoru a doposud vyčtených informací už moc.

Velikost terária 80/40/95 cm (d/š/v), materiál sklo, terárium je zasazené v nábytkové stěně.
Když odečtu vymodelované pozadí a substrát, využitelný prostor je cca 80/30/85 cm.
Terárium má v čelní stěně ve spodní části větrací mřížku 80/8 cm a horní poklop je celý zhotoven formou větrací mříže 80/40 cm (s tím, že podle potřeby a vnitřního klimatu můžu velikost větrání v horním deklu zmenšit).
V teráriu budou živé rostliny.

Dotaz na osvětlení jsem již kladl v internetovém obchodě, dostalo se mi odpovědi, že bude postačovat 50W výbojka.
Ovšem 50W výbojka je pouze ve variantě bodové (spot), dle mých představ by se do terária hodila spíše varianta rozptýlená (flood) - kvůli většímu kuželu světla - rovnoměrnějšímu osvětlení terária. Flood lampa se ale vyrábí v 35W a 70W variantě. Samozřejmě čím větší watáž, tím větší emise UV.

Takže kterou lampu použít? Flood 35/70W? Spot 35/50W?

P.S. pokud si myslíte, že tento typ osvětlení je pro felsumy, nebo danou velikost/typ terária naprosto nevhodný, nebráním se úvaze nad naprosto jiným konceptem osvětlení. Pravděpodobně by se jednalo o co nejdelší zářivkovou trubici (možná dvě - jedna UV, druhá jako dodatečný zdroj světla) v kombinaci s topnou žárovkou.

Budu vděčný za jakýkoliv názor / radu.

Předmět Autor Datum
Odpověděl sis v předposledním odstavci sám. Tyhle lampy jsou obecně na "osvětlení" nevhodné, právě p…
VilemC 07.08.2015 08:20
VilemC
Děkuji za reakci. Terárium tedy osvítím zářivkou čistě pro osvětlení (bez UV) a část terária ještě… poslední
Patizon 07.08.2015 17:45
Patizon

Odpověděl sis v předposledním odstavci sám. Tyhle lampy jsou obecně na "osvětlení" nevhodné, právě proto, že osvětlí jenom úzký kužel pod sebou. Rozdíl mezi spot verzí a flood verzí není zdaleka tak velký, aby ti osvětlil takovéhle terárium, takže ani to by ti případně moc nepomohlo a stejně bys terárium musel dosvětlit lineárníma zářivkama.

Výbojky jsou oblíbené proto, že dávají dobré UV a teplo zároveň, takže jsou dobré na vytvoření výhřevného místa pro zvíře. To by teoreticky mohl být i tvůj případ. Pokud budeš mít místo, můžeš tam jednu někam dát, musíš si ale být jistý, že bude zajištěná tak, aby se phelsuma nedostala blíž než na doporučenou vzdálenost (např. u 50Wky je to cca 25cm, ve kterých dává výbojka přiměřené UV a dostatečné teplo na úrovni cca 35 - 40°C), jinak jí "upečeš", což u phelsumy, která leze i po stropě moc nejde. Respektive asi by to šlo nějakou klecí, která jí prostě nepustí blíž, to už je na tobě.

Jinak pro podobná terária se většinou používají opravdu lineární zářivky. Pokud je terárium takto vysoké a široké, tak asi možná dvě, aby tam toho světla bylo dost jak pro phelsumy, tak pro kytky. Jednu z těch zářivek to potom bude chtít s UVčkem a dát jí nad větrání, nikoliv nad sklo.

Děkuji za reakci.

Terárium tedy osvítím zářivkou čistě pro osvětlení (bez UV) a část terária ještě prosvítím 35W výbojkou.

Předpokládám, že se felsumy budou UVB záření vystavovat dle vlastní potřeby.
Také se domnívám, že zvířata samovolně nepolezou na místo, kde bude pro ně teplota nebo UV záření příliš vysoké, že stačí mít dostatek větví v různých úrovních a vyberou si sami optimální místo.
Takže s tou bezpečnou vzdáleností (obzvlášť u 35W lampy) bych tak striktní nebyl..?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru