Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chov a pořízení Mastomyší

Ahoj vsem,
rad bych si zalozil chov hlodavcu jen pro vlastni spotrebu cca 2 mozna 3ks T4 boxu.
Moje predstava je, ze to budou Mastomys natalensis (nekousave a neagresivni). Muzete, prosim, nekdo doporucit/nabidnout kde sehnat prvni chovne kusy?
Jakekoli rady a postrehy k dane problematice jsou vice nez vitany.
Jsem ze Severni Moravy.
Diky moc!

Předmět Autor Datum
prostě se podíváš do inzerce, kdo je v okolí nabízí, zeptáš se jestli koušou nebo ne a koupíš je, ne…
Aurifer 05.08.2015 13:23
Aurifer
No jasně.. To taky dělám. Ale když už nějaký inzerát na Mastomysi najdu (sleduji denně ifaunu i Bazo…
bbninj 05.08.2015 13:53
bbninj
Tak krmní hlodavci se tu vesměs chovají inbredně, takže většinou jsou si příbuzní. A většina lidí si…
Aurifer 05.08.2015 18:55
Aurifer
OK .. parada. Diky za smyslupnlou odpoved! Z tohoto vidim, ze to asi az tak resit opravdu netreba. Z…
bbninja 06.08.2015 09:07
bbninja
Doporučil bych koupit na dvou, třech místech, na nich chovat a až potomky těchto "kmenů" následně pr…
Uroboros 06.08.2015 19:17
Uroboros
Super hodnotny komentar!! Dekuji :) S tim prohazenim krve zkusim pracovat.. A co se te kousavosti ty…
bbninja 07.08.2015 20:25
bbninja
Oni tady lidé většinou chovají "mastomyši", ale málokdo řeší popř. vůbec ví, jestli to jsou couchy n…
Aurifer 07.08.2015 23:29
Aurifer
Ahoj, už je to půl roku, tak mě zajímá, jestli jsi sehnal nekousavky? A jestli ano, tak od koho? Já…
Andariel 17.01.2016 23:00
Andariel
Ahoj, No po pravdě to bylo docela náročné, ale povedlo se. Poté co jsem nesehnal žádné informace tad…
bbninja 01.02.2016 11:37
bbninja
Wow, to je super. A jsou nějaké morfologické znaky, podle kterých lze poznat couchu od natalensis? T… poslední
Andariel 01.02.2016 11:50
Andariel

No jasně.. To taky dělám. Ale když už nějaký inzerát na Mastomysi najdu (sleduji denně ifaunu i Bazoš) jedna se většinou o prodej přebytků. Tedy předpokládám, že to jsou všechno sourozenci. A nejsem si jistý zda je to úplně kosher brát si takové kusy a zakládat na nich chov. Proto jsem čekal konkrétnější odpověď typu:" dobré Natelansis má Tonda z Horní Dolní.. Zkus ho. "
Nech i v tom hledat vědu, ale myslím, žeje llepší se zeptat předem než tady pak hasit nějaké problémy. ;)
Ale tak díky za odpověď :)

Tak krmní hlodavci se tu vesměs chovají inbredně, takže většinou jsou si příbuzní. A většina lidí si taky do dalšího chovu nechává zvířata z toho svého ověřeného. Můžeš si samozřejmě koupit víc skupin od různých chovatelů a pak to proházet, aby zvířata nebyla uplně příbuzná, třeba samce z 1 chovu a samice z druhého, ale to má svá rizika. Ne všechny mastomyši se s "novými" snesou a taky ne všechny kmeny jsou stejně výnosné. Jinak Tonda z Horní Dolní je bude mít pravděpodobně taky inbrední, právě z toho důvodu :-) Pokud nechceš zavádět "mastomyši s PP" a očekávat, že se ti dožijí 3- let bez toho, aby přestárlé umíraly na rakovinu, mrtvici atd, tak je celkem zbytečné to řešit. prostě se založí chov a když se osvědčí, tak se z něj nechávají kvalitní zvířata na další chov a plemenitba se začne řešit ve chvíli, kdy se chov geneticky vyčerpá a rodí se méně mláďat, nebo nekvalitní. Což ale může trvat několik let.

Doporučil bych koupit na dvou, třech místech, na nich chovat a až potomky těchto "kmenů" následně proházet tj. A samice s B samcem atd. Pokud to zkusíš přímo, tak pravděpodobnost úspěchu je malá a čím jsou myši starší, tak menší, samice většinou neznámé samce likvidují.

Jedna rada, kousavé svině neber. Klidné jdou brát dlaněma. S kousavýma se pořádně nedá manipulovat ani za ocas, staví se k ruce čelem, takže je za ocas jde chytat blbě a koušou opravdu fest.

Oni tady lidé většinou chovají "mastomyši", ale málokdo řeší popř. vůbec ví, jestli to jsou couchy nebo natalensis. Oba druhy jsou si velmi podobné a navíc se vzájemně kříží. Většinou to je tak, že některé kmeny jsou hodné a jiné jsou hrozné svině, bez bližšího určení. Ale ty kousavé poznáš snadno a rychle, jak se k nim sáhne, hned stojí proti ruce a nebo na ní rovnou visí. Těm hodným je ruka jedno.

Ahoj, už je to půl roku, tak mě zajímá, jestli jsi sehnal nekousavky? A jestli ano, tak od koho? Já mám teď jedny hodné z Terrabazaru a už lituju, že jsem si jich nevzala víc jak jedno trio, páč se množej a jsou fakt hodňoučké :-D A nechce se mi zakládat novou skupinu z mláďat, protože to budou všechno sourozenci :-/ Ale tomu se asi sejně nevyhnu...

Ahoj,
No po pravdě to bylo docela náročné, ale povedlo se. Poté co jsem nesehnal žádné informace tady jsem pokračoval v pátrání v evropských fórech a portálech zda je to opravdu jen náhoda (hodné / zlé linie) nebo je to jinak. A realita je taková, že opravdu existují dva druhy rodu Mastomys a to známe Coucha a potom ty po kterých jsem pátral - Natalensis (Krysa Mnohobradavková).
Problém však nastal, když jsem chtěl sehnat chovnou skupinu.
Trvalo mi to asi 3 měsíce a našel jsem je ve Francii a nechal dovézt na burzu do Hammu.
Hned v prvním vrhu bylo 12malých a matka byla super klidná. Mohl jsem ji posunout bokem a počítat malé. Ani otec ani druhá samice si mě nevšimli. Od té doby vše funguje...nemám jediný případ pokousání. Hadi jsou spokojeni na živé stravě. Už jsem jim házel i kousky o váze 75g.

Takže pokud má někdo zájem napište a můžeme se na chovné skupině domluvit.
nekousavamastomys@email.cz

Přikládám foto z dnešního rána po oddělení odrostlejších mládých (takže stará už mohla být napruzená dost)- ani nebylo třeba dávat dospělé bokem. Samice mne očichá, já ji podrbu za ušima a tím to končí.

Wow, to je super. A jsou nějaké morfologické znaky, podle kterých lze poznat couchu od natalensis? Ty moje nekousavky mají takové krátké ocásky mi přijde, ale asi to budou normální couchy. Ten pán, od kterého jsem je kupovala, říkal, že taky dřív kousali, ale že kousavky házel hadům a tím "vyšlechtil" ty hodné. Teď mají mladé a normálně jim šahám do hnízda a zatím bez krvavých následků :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru