Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Varan stepní - zvláštní chování?

Ahojte lidičky,
můj varánek před pár dny oslavil 4 měsíce. Je zdravý, velmi aktivní, krásně papá i sere :-D . Mám ho často venku z terárka, díváme se spolu na film, on teda chrápe, nechává se drbat, hladit, všecko v pohodě. Jen když je v terárku, tak se předemnou furt schovává. Vyhřívá se a jakmile přijdu do místnosti jde se schovat. Dokonce když jdu pro něj, tak se schovává a jakmile si ho vemu je kamarád. Když přijde čas na to aby šel zpět do domečku, tak se mu nechce.

Jen mě zajímá... je to normální? Je možné, že má strach? Má někdo podobné zkušenosti?

Děkuju

Předmět Autor Datum
Je to úplně normální, je to plaz, ne plyšák. Jestli jste chtěl(a) něco, co budete furt tahat,měl(a)…
reply 19.08.2015 12:24
reply
Já se normálně zeptal, očekával jsem normální odpověď. Neptal jsem se na to jestli ho můžu tahat, al…
marcelus 19.08.2015 13:05
marcelus
Já Vám také normální odpověď dal. Napsal jsem, že to normální je. Abych to tedy ještě doplnil, je mo…
reply 19.08.2015 13:17
reply
Ja byt na miste toho varana tak se take bojim ze me opet vytahnete a budete se semnou koukat na film…
athe jinde 19.08.2015 13:05
athe jinde
A v podstate on na Vas dotaz odpovedel. To zvire neni nadsene ze ho takhle tahate ven, radsi je v te…
athe jinde 19.08.2015 13:08
athe jinde
a vy varana chováte? Já znám tři chovatele varanů, který je mívaj víc venku než v terárku a varani s…
marcelus 19.08.2015 13:08
marcelus
Nechovam, byt to mam v planu. Ale uz ted vim ze ho budu mit tam kde mu to nejlepe vyhovuje, a to je…
athe jinde 19.08.2015 13:11
athe jinde
Jono, v tera si zaběhá ;-)
marcelus 19.08.2015 13:12
marcelus
Pokud ma terarko dobre velikosti tak ano :)
Athe 19.08.2015 13:16
Athe
Pokud by teda dospělý varan měl něco přes metr, budete mít terárko jak velké? 4, 5 mětrů?
marcelus 19.08.2015 13:18
marcelus
To by byl celkem ideál, další možností je kolečko pro křečky, nebo jako ve Vašem případě s ním kouka…
reply 19.08.2015 13:22
reply
Ano, to by byl ideal. Ja prave diky tomu ze mu nemuzu poskytnout tolik prostoru v terariu si budu po…
Athe 19.08.2015 13:49
Athe
Jo, za daných okolností je to naprosto normální. Když je v teráriu a vyhřátý, tak se chová přirozeně… poslední
Aurifer 20.08.2015 14:59
Aurifer

Já Vám také normální odpověď dal. Napsal jsem, že to normální je. Abych to tedy ještě doplnil, je možné, že má strach a žádný opravdový chovatel podobné zkušenosti nemá, protože netahá varana koukat na film. Ostatní, kdož podobnou zkušenost mít mohou, nemohou být nazýváni chovateli. Ne každý držitel a majitel zvířete je také chovatelem.

Ja byt na miste toho varana tak se take bojim ze me opet vytahnete a budete se semnou koukat na film.. Na takoveto chovani je dobra spise kocka nebo pes nez zvire ktere by melo byt v terarku. Mozna ho obcas vytahnout, ok, ale na caste tahani z terarka a koukani na film tohle zvire opravdu neni.

Nechovam, byt to mam v planu. Ale uz ted vim ze ho budu mit tam kde mu to nejlepe vyhovuje, a to je v terarku kde bude mit podminky ktere potrebuje. Jj, ja take videl na yt tunu videi se "spokojenym" varanem co lezi na panovi a kouka na film.. Tlustej jako prase ze se ani pomalu nemuze hybat :D A vim uz dopredu ze opravdu nechci aby moje zvire takto dopadlo.

Ano, to by byl ideal. Ja prave diky tomu ze mu nemuzu poskytnout tolik prostoru v terariu si budu porizovat mensiho varana. Misto toho abych si poridil stepaka a pak ho poustel po pokoji a koukal se s nim na tv. Ale Vam to patrne nikdo nerozmluvi tak se s nim dal koukejte na tv, a muzete ho brat klidne jeste do vany a napustte mu ji bublinkama, urcite se mu to bude libit ;D

Jo, za daných okolností je to naprosto normální. Když je v teráriu a vyhřátý, tak se chová přirozeně a snaží se ukrýt. Když ho vytáhnete z terárka, tak se stresne, znehybní a zavře oči. To je u mláďat stepáků typické stresové chování. Páč stepáci jsou zrovna druh, "který by na sobě nechal štípat dříví", takže jen znehybní a doufají, že majitele to pruzení brzy přejde. Kterýkoliv jiný akčnější a ofenzivnější druh by vám nelibost k vašemu počínání vysvětlil zuby a ocasem. jak už tu psali jiní, varan není zvíře na tahání a mazlení, a už vůbec ne mládě, pro které to je akorát stres. A to, že na je YouTupe plno videí různých joudů s opravdu všeljakým zacházením se zvířaty ještě neznamená, že to je v cajku.

On ten varan se někdy časem sám přestane bát a začne z terárka vylézat a chovat se přirozeně i ve vaší přítomnosti. ale na to musí přijít sám, že se nemusí bát - tím, že ho taháte, tak mu akorát dáváte najevo, že má dost pádný důvod se vás obávat. Nechte ho v klidu a když bude chtít a přestane se bát, začne být do určité míry příchylný. A nebo taky ne.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru