Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Varan stepní - zvláštní chování?

Ahojte lidičky,
můj varánek před pár dny oslavil 4 měsíce. Je zdravý, velmi aktivní, krásně papá i sere :-D . Mám ho často venku z terárka, díváme se spolu na film, on teda chrápe, nechává se drbat, hladit, všecko v pohodě. Jen když je v terárku, tak se předemnou furt schovává. Vyhřívá se a jakmile přijdu do místnosti jde se schovat. Dokonce když jdu pro něj, tak se schovává a jakmile si ho vemu je kamarád. Když přijde čas na to aby šel zpět do domečku, tak se mu nechce.

Jen mě zajímá... je to normální? Je možné, že má strach? Má někdo podobné zkušenosti?

Děkuju

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jo, za daných okolností je to naprosto normální. Když je v teráriu a vyhřátý, tak se chová přirozeně… poslední
Aurifer 20.08.2015 14:59
Aurifer

Jo, za daných okolností je to naprosto normální. Když je v teráriu a vyhřátý, tak se chová přirozeně a snaží se ukrýt. Když ho vytáhnete z terárka, tak se stresne, znehybní a zavře oči. To je u mláďat stepáků typické stresové chování. Páč stepáci jsou zrovna druh, "který by na sobě nechal štípat dříví", takže jen znehybní a doufají, že majitele to pruzení brzy přejde. Kterýkoliv jiný akčnější a ofenzivnější druh by vám nelibost k vašemu počínání vysvětlil zuby a ocasem. jak už tu psali jiní, varan není zvíře na tahání a mazlení, a už vůbec ne mládě, pro které to je akorát stres. A to, že na je YouTupe plno videí různých joudů s opravdu všeljakým zacházením se zvířaty ještě neznamená, že to je v cajku.

On ten varan se někdy časem sám přestane bát a začne z terárka vylézat a chovat se přirozeně i ve vaší přítomnosti. ale na to musí přijít sám, že se nemusí bát - tím, že ho taháte, tak mu akorát dáváte najevo, že má dost pádný důvod se vás obávat. Nechte ho v klidu a když bude chtít a přestane se bát, začne být do určité míry příchylný. A nebo taky ne.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru