Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem odlozena snuska P. obsoletus quadrivittata

Křížení žádné riziko nenese, rozhodně ne vyšší než při páření totožného druhu. To, že si myslíte, že máte dobré podmínky u obsolety je jen Váš názor, který tak bazální chyba jako je nakrmení kladoucí samice rozhodně neutvrzuje. Totéž co to je floridský biotop? To jakože máte v terárku 3 x 2 metry bažinatou krajinu, která se střídá s náspy s vyššími travinami a je naprosto suchá? Nejlépe vyhovuje obsoletám jako guttátám hoblinový biotop bez úkrytu s miskou s vodou a větší pixlou naplněnou rašeliníkem, lignocelem nebo rašelinou vybavené větší větví a odpovídajícím teplotním gradientem. Thatś all. Jakékoliv podobné nápady jako jsou biotopová terária nikdy nefungují a opodstatnění mají jen u hodně malých zvířat na veliké ploše, což lze docílit u zvířat typu šípových žabek, anolisů, jednoho páru gekonů v teráriu o velké ploše atd. Vhodný substrát, odpovídající vlhkost a na to navazující dostatečné větrání, vyhnutí se tvorbě plísní a hub, které tam být nemají a naopak hub, které by tam pomáhaly růst rostlinám, to je sakra kumšt a u zvířat jako jsou tyhle užovky je naprosto nesmyslné.
Jeden příklad za všechny - před asi 10lety jsem měl špičkovou samici californie, která každoročně kladla parádní snůšku vajec. Mláďata jsem nikdy nerozkrmoval, žrala od počátku sama, některá dokonce ještě před prvním svlekem. Ve svých 6ti letech se v ní zpříčilo jedno vejce, které bloklo vykladení dalšího vejce. Had byl ve vynikající kondici, každoročně natvrdo zimován, žádné párání, ostatně je to californie, jeden z mých top hadích druhů, který se ani v přírodě s ničím nes*ere. Pářená byla veškeré chovné sezony samcem vlastního druhu, opět ukázkově. Nikdy se nepokusila požírat vejce, se samcem harmonovala a v životě nedošlo k nějaké hororové scéně, kterou potenciální majitele ophiophágií straší takřka každá publikace, která se tímto druhem zabývá (podotýkám, že moje osobní zkušenosti jsou od těchto hororů naprosto jiné a nejedná se jen o chov tohoto jednoho páru, rukama mi jich prošlo dostatečně, abych mohl tvrdit, že to s nimi není takové, jak publikace rády přepisují donekonečna). Přes odpovídající podmínky se to prostě stalo.
Hadi nejsou psi, aby se po napáření dogou buldoček složil z velikosti plodu, nemohl ho porodit pro přílišnou mohutnost, velkou hlavu atp.
I v rámci jednoho druhu dochází ke kladení atypických vajec, jak tvarem, tak velikostí, ale i tak je to výjimka. Hybridizací se zabývám už dostatečně dlouhou dobu a není mi znám jediný případ popisující to, že po napáření spilotou samice regiusky snáší větší vejce, nebo kulatější vejce, nerodí se ani větší či menší mláďata anakondám, které pářil constrictor. U užovek pářených korálovkami ve všemožných variantách taktéž ne. Takže to své "riziko" hledejte v nevyhovujících podmínkách, špatné genetice a v neposlední řadě nesmyslným chovatelským chybám, kterou ostatně tohle celé začalo.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny