Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem odlozena snuska P. obsoletus quadrivittata

Dobry den. Jake mate kdo zkusenosti s rozdelenim snusky na dvakrat. Samice nam nakladla 7 vajec+1 male a viditelne v sobe minimalne dalsich 5 ma. Bratr ji nakrmil i pres muj zakaz a ona si 2 mysky vzala. Dekuji predem za rady a nazory.

Předmět Autor Datum
Bratrovi dejte facku za neposlušnot a užovku nechte v klidu. A doufejte, že ten zbytek co má v sobě…
Aurifer 20.08.2015 15:05
Aurifer
Skoda, ze na telefonu nemohu vlozit fotky.
Dvorhad 22.08.2015 16:37
Dvorhad
Zadrzeni nedovyvinutych vajicek je pri hybridizaci, proste riziko. Samice uz je naprosto v poradku.…
Dvorhad 22.08.2015 16:40
Dvorhad
Jak jsem psal už v jiném vlákně, tohle nemá s hybridizací nic společného;-) V neprospěch této teze h…
Epanterias 22.08.2015 20:18
Epanterias
Tak ja hady chovam uz delsi dobu. Zapomel jsem dodat, ze byla parena samcem uzovky cervene. Vim co d…
Dvorhad 22.08.2015 16:34
Dvorhad
když hady chováte delší dobu, tak proč vymýšlíte takovéhle békárny? Co se týče toho žraní, tak řada…
Aurifer 23.08.2015 00:01
Aurifer
Ano je to o spatne genetice guttek. Ale krizeni druhu samo o sobe nese sve riziko. Podminkz chovu js…
Dvorhad 23.08.2015 07:58
Dvorhad
Křížení žádné riziko nenese, rozhodně ne vyšší než při páření totožného druhu. To, že si myslíte, že…
Epanterias 23.08.2015 19:20
Epanterias
Myslim si, ze v dobre zarizenem tera floridskeho prostredi urcite spatne neni. Spravna doba zimovani…
Dvorhad 23.08.2015 08:09
Dvorhad
A ramec guttaty letos u predchozi majitelky naprosto uspesne naparil 3 samice sveho druhu a bez seb…
Epanterias 23.08.2015 19:28
Epanterias
Tim akorat tvrdim, ze samec ma genetiku celkem malo narusenou. A geny samice si clovek nemuze byt ji…
Dvorhad 23.08.2015 22:14
Dvorhad
No nic ve zlém, asi nemá cenu pokračovat, myslím že si všichni udělali vlastní obrázek nejen o tom b…
Epanterias 24.08.2015 20:19
Epanterias
Szats.cz poslední
Dvorhad 25.08.2015 09:33
Dvorhad

Bratrovi dejte facku za neposlušnot a užovku nechte v klidu. A doufejte, že ten zbytek co má v sobě ještě vysype. Pokud samice snáší, tak se nesmí rušit. Protože v opačném případě hrozí, že část snůšky zadrží. jak je to vůbec dlouho, od odložení té první části snůšky?

Jak jsem psal už v jiném vlákně, tohle nemá s hybridizací nic společného;-) V neprospěch této teze hovoří tisíce úspěšných snůšek všeho možného, včetně čistých druhů, kde se to stává také, přesto to není zvykem. Problém je třeba hledat ve špatném chovu, na to navazující kondici zvířete a také genetice (české snow guttaty jsou až na výjimky silně inbredního charakteru), stáří zvířete (příliš mladé, příliš staré) atd. Prostě těch důvodů je tuny.

Tak ja hady chovam uz delsi dobu. Zapomel jsem dodat, ze byla parena samcem uzovky cervene. Vim co delat v pripade, ze had zadrzi vajicka, jen mne zarazilo, ze se nazrala i kdyz nemela dokladeó. Po nahrati jsem z ni vytlacil jedno neoplozene vejce a nedovyvinuta vejce.

Ano je to o spatne genetice guttek. Ale krizeni druhu samo o sobe nese sve riziko. Podminkz chovu jsem do te mel u Obsolety biotopove. Byla zimovana a v plne síle. Je to opravdu vypiplany kus. Ja si ji zamiloval. Vetsinu chyb zpusoboval bratr jakozto majitel, avsak staral jsem se o ni sam. Bratr se ji bal, protoze byla kousava. Ted jsem se stehoval a holka musela jit ke kamaradce, nez na ni budu mit v novem domove misto.

Křížení žádné riziko nenese, rozhodně ne vyšší než při páření totožného druhu. To, že si myslíte, že máte dobré podmínky u obsolety je jen Váš názor, který tak bazální chyba jako je nakrmení kladoucí samice rozhodně neutvrzuje. Totéž co to je floridský biotop? To jakože máte v terárku 3 x 2 metry bažinatou krajinu, která se střídá s náspy s vyššími travinami a je naprosto suchá? Nejlépe vyhovuje obsoletám jako guttátám hoblinový biotop bez úkrytu s miskou s vodou a větší pixlou naplněnou rašeliníkem, lignocelem nebo rašelinou vybavené větší větví a odpovídajícím teplotním gradientem. Thatś all. Jakékoliv podobné nápady jako jsou biotopová terária nikdy nefungují a opodstatnění mají jen u hodně malých zvířat na veliké ploše, což lze docílit u zvířat typu šípových žabek, anolisů, jednoho páru gekonů v teráriu o velké ploše atd. Vhodný substrát, odpovídající vlhkost a na to navazující dostatečné větrání, vyhnutí se tvorbě plísní a hub, které tam být nemají a naopak hub, které by tam pomáhaly růst rostlinám, to je sakra kumšt a u zvířat jako jsou tyhle užovky je naprosto nesmyslné.
Jeden příklad za všechny - před asi 10lety jsem měl špičkovou samici californie, která každoročně kladla parádní snůšku vajec. Mláďata jsem nikdy nerozkrmoval, žrala od počátku sama, některá dokonce ještě před prvním svlekem. Ve svých 6ti letech se v ní zpříčilo jedno vejce, které bloklo vykladení dalšího vejce. Had byl ve vynikající kondici, každoročně natvrdo zimován, žádné párání, ostatně je to californie, jeden z mých top hadích druhů, který se ani v přírodě s ničím nes*ere. Pářená byla veškeré chovné sezony samcem vlastního druhu, opět ukázkově. Nikdy se nepokusila požírat vejce, se samcem harmonovala a v životě nedošlo k nějaké hororové scéně, kterou potenciální majitele ophiophágií straší takřka každá publikace, která se tímto druhem zabývá (podotýkám, že moje osobní zkušenosti jsou od těchto hororů naprosto jiné a nejedná se jen o chov tohoto jednoho páru, rukama mi jich prošlo dostatečně, abych mohl tvrdit, že to s nimi není takové, jak publikace rády přepisují donekonečna). Přes odpovídající podmínky se to prostě stalo.
Hadi nejsou psi, aby se po napáření dogou buldoček složil z velikosti plodu, nemohl ho porodit pro přílišnou mohutnost, velkou hlavu atp.
I v rámci jednoho druhu dochází ke kladení atypických vajec, jak tvarem, tak velikostí, ale i tak je to výjimka. Hybridizací se zabývám už dostatečně dlouhou dobu a není mi znám jediný případ popisující to, že po napáření spilotou samice regiusky snáší větší vejce, nebo kulatější vejce, nerodí se ani větší či menší mláďata anakondám, které pářil constrictor. U užovek pářených korálovkami ve všemožných variantách taktéž ne. Takže to své "riziko" hledejte v nevyhovujících podmínkách, špatné genetice a v neposlední řadě nesmyslným chovatelským chybám, kterou ostatně tohle celé začalo.

Myslim si, ze v dobre zarizenem tera floridskeho prostredi urcite spatne neni. Spravna doba zimovani a dostatecne krmeni, ji zlepsilo kondici pred parenim. A ramec guttaty letos u predchozi majitelky naprosto uspesne naparil 3 samice sveho druhu a bez sebemensich potizi.

A ramec guttaty letos u predchozi majitelky naprosto uspesne naparil 3 samice sveho druhu a bez sebemensich potizi.

To ale s klidem může. Pokud je samec fertilní a nenese žádný letální gen pro zárodek v kombinací s genetickou výbavou konkrétní samice, veškerá tíha rodičovství, tvorby vajec, jejich kvalita, včasné kladení, stejně jako pozdržení je už dílem samice.. Samec a jeho kvality v tomhle už žádnou roli nehrají. Je to asi jako kdybyste plemeným hřebcem, otcem desítek zdavých hříbat s všemožnými klisnami ve vrcholné kondici napářil vychrtlou klisnu, která má potíže sama se sebou a pak tvrdil, že to, že plod nedonosila, nebo se narodilo nějakým způsobem nedovyvinuté, kryploidní hříbě, má na svědomí právě hřebec.

Tim akorat tvrdim, ze samec ma genetiku celkem malo narusenou. A geny samice si clovek nemuze byt jisty nikdy pri prepisu genofondu. 2 uspesne snusky v ramci druhu u predchoziho majitele, napovidaly, ze by mohlo byt vse po pareni v poradku. Myslim si, ze pnmkud mam uz nejakou dobu vystudovany obor chovatel cizokrajnych zvirat, tak bych mel moc dobre vedet co znamena biotop a ze podminky se v biotopovem terariu nedaji napodobit na 100%. A v jejim chovu jsem neudela ja ani jedinou uvedomelou chybu. Nejsem primy majitel a to, ze bratr ani na po padesate neuposlechne me rady a nakrmi ji kdyz na par dni odjedu pryc, no tak jsem ji sehnal i pres bratruv odpor noveho majitele. Ja si ji k sobe zatim vzit nemohu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru