Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Terárium pro dospělého hroznýše

Dobrý den,
mám ročního hroznýše královského o délce cca 85cm a nyní ho mám v teráriu o rozměrech 80x40x40cm a chtěl bych mu postavit něco většího po zbytek života. Rozměry bych viděl tak na cca 250x100x100 - bude to stačit ? Mám představu, že přední stěna by byla celá ze skla a otevírání ze shora.
Vás bych chtěl poprosit o nějakou inspiraci hlavně v podobě vnitřního vybavení a průdochů větrání. Děkuji.
[mod]Změna předmětu, původně: Terárium pro dospělého Hroznýše (cejna)[/mod]

Předmět Autor Datum
Zdravím. Pro jednoho hroznýše je 250x100x100 luxusní prostor. Uměl bych si tam představit i daleko v…
Lukas K 09.09.2015 20:55
Lukas K
Děkuji za reakci. Takže myslíte, že by stačil rozměr 250x80x80cm ? Bohužel otevírání shora být musí…
Hroznýš-Plzeň 11.09.2015 20:36
Hroznýš-Plzeň
Zdravím, osvětlení pásky jsem dělal v teráriu podobně jako tady jak-vhodne-osvetlit-akvarium. Dříve…
Libor Novotný 15.09.2015 12:10
Libor Novotný
Dobrý den, děkuji za odkaz, už jsem četl taky něco na internetu našel a pročetl. Vypadá to, že bych…
Hroznýš Plzeň 16.09.2015 19:12
Hroznýš Plzeň
Těch 250cm na dýlku je zbytečně moc. To zvíře to stejně nevyužije a bude to dražší na provoz.
Josefek 11.09.2015 20:50
Josefek
Ta délka je opravdu více než dostačující. Zkušenosti s pozadím z pěny nemám - dělám pouze polystyren…
Lukas K 11.09.2015 21:51
Lukas K
Záleží taky zda víš jak byli velcí rodiče, ale podle mého 150x70x70. Ale jak říkám záleží na velikos…
Franna 12.09.2015 12:47
Franna
150x70x70 - já někde četl, že se had dorůstá pouze podle velikosti terária a proto bych ho nechtěl n…
Hroznýš Plzeň 16.09.2015 19:14
Hroznýš Plzeň
Když má 150cm terárko tak se neboj rozhodně ho nerazíš to se fakt neboj.... A světlo vůbec dávat nem… poslední
Franna 16.09.2015 20:46
Franna

Zdravím.
Pro jednoho hroznýše je 250x100x100 luxusní prostor. Uměl bych si tam představit i daleko větší zvířata, pokud mu takovýto prostor dopřejete, tak palec nahoru, nicméně otevírání shora není úplně optimální řešení, z důvodu stresování zvířete, instalace osvětlení atd. Většina chovatelů upřednostňuje otevírání v čelní stěně pomocí dvířek s panty nebo posuvných skleněných tabulí v lištách. Neumím si představit, jak vytahujete těžkou misku s vodou nebo trus který had odloží v rohu při zadní stěně terária. To byste se musel naklonit do metrového terária a ještě metr do dálky. Udělejte terárium ze dřeva (OSB, lamino), čelní stěnu z těch posuvných skel a máte po starostech. Větrání je nejlepší dvojí, ale ne v protilehlých stěnách. Jednu větračku můžete umístit pod ta posuvná skla a druhou na strop nebo jednu na spodní část boční stěny a druhou na horní část té samé stěny nebo na strop, záleží, které stěny terária budou přistaveny ke zdi apod. Můžete použít větrací mřížky, vyřezat obdelníkové otvory a zakrýt je pletivem, perforovaným nerez plechem atd. vetraci-mrizky to jsem jen tak střelil, je toho plný google, stejně jako Baumaxy, Hornbachy atd. Na vnitřní vybavení má každý svůj názor. Já osobně vyhřívám terária 40W bodovýma žárovkama (máme doma dost teplo). U menších hadů mám nějaké police, větve, betonovou misku na vodu + plastový kočičí záchod u druhů, co se rády koupou nějaké umělé rostliny a jako podklad bezprašné hobliny. Používám terária 180X80X60 a 90X80X60 teď se chystám stavět terária 320X80X60 a největší co jsem stavěl bylo 200X80X100, takže trochu vím, co vás čeká :)

Děkuji za reakci. Takže myslíte, že by stačil rozměr 250x80x80cm ? Bohužel otevírání shora být musí - u takto velkého terária si nedokážu představit posuvné přední sklo hlavně z hlediska estetiky. V teráriu by neměla být klasická miska, ale nějaký malý sádrový bazének, který bude mít výpusť do spodní části terária - pod teráriem bude ještě skříňka, kde budou uložené věci pro hada. Do té "misky" bych ještě zadělal topný kabel, který by hadovi vodu přihříval - nelíbí se mi že je celý studený, když se třeba svléká a ve vodě je naložen téměř pořád. Osvětlení jsem si myslel, že bych udělal pomocí nějakých LED pásků (denní světlo) + nějaké žárovky na určitá místa jako přihřev, aby se měl kde vyhřívat. Jinak terárium bude nejspíše z OSB - jak OSB snáší větší vlhkost ? Nepůsobí to nějaký problém ? Větrací otvory jsem si myslel, že by mi vyfrézoval truhlář přímo do stěny. Ještě jsem se chtěl zeptat na vnitřní vybavení - co jsem koukal na internetu, tak lidé využívají PU pěnu, kterou nastřikají na stěny a následně nabarví - máte s tím nějakou zkušenost ? Nestárne ta pěna nedrolí se následně ? Děkuji za pomoc :-)

Zdravím, osvětlení pásky jsem dělal v teráriu podobně jako tady jak-vhodne-osvetlit-akvarium. Dříve jsem nainstaloval nějaké výkonnější zalité pásky na sklo, ale po roce to všechno odešlo. Teď už jedu přes rok něco jako v návodu a vše v pohodě. Takže jen pozor, aby se to jen nenalepil na sklo. Odešlo to více známým, většinou jsme to měli každý i od jiného prodejce.

Ta délka je opravdu více než dostačující. Zkušenosti s pozadím z pěny nemám - dělám pouze polystyren, na to lepidlo na dlažbu a nějaký posyp (písek, rašelina) nicméně u hadů nechávám stěny bez pozadí, pouze natírám Eternalem a něco tam namaluju. OSB je u hroznýšů, u kterých to není s vlhkostí třeba bůhví jak přehánět v pohodě, ale i tak by se mělo ošetřit buď Eternalem revital, Balakrylem uni nebo se prodává speciální bezbarvý lak na osb desky (vše s atestem pro použití u hraček atd). Optimální je nalepit na dno třeba lino+nalepit pásky např 5cm i po stěnách a vytvořit takovou vodotěsnou "vanu". Spoje desek se musí samozřejmě po sešroubování zatmelit ještě před nátěrem - neméně odolné proti vlhkosti jsou právě řezné plochy.

Záleží taky zda víš jak byli velcí rodiče, ale podle mého 150x70x70. Ale jak říkám záleží na velikosti jedince v dospělosti. Doporučuju otevírání z čela. Záleží kde budeš mít terárium umístěné, aby ti nevznikal uvnitř průvan.

Franna

150x70x70 - já někde četl, že se had dorůstá pouze podle velikosti terária a proto bych ho nechtěl nějak zarazit malým teráriem. Chci, aby vyrostl alespoň do dvou metrů. Jak byli velcí rodiče bohužel nevím, je ze zverimexu, kde mi k němu nic moc neřekli.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru