Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zamenis persicus

Ahoj, pořídila jsem si užovku perskou. Vím, že to bez předchozího nastudování byla blbost, ale říkala jsem si, že s užovkami to jde lehce, tak nebude problém načíst si až pak. Bohužel jsem zjistila, že v ČJ moc článků není a s AJ nejsem moc kamarád (když nebude zbytí, pokusím se cizí články přelouskat v překladači, ale bojím se špatných překladů a tím pádem možné chyby v chovu). Mohu se řídit tímto: http://www.ifauna.cz/terarijni-zvirata/clanky/r/de tail/3736/zkusenosti-s-chovem-zamenis-persicus-ela phe-persica/ ?
Dále jsem se chtěla zeptat - koupila jsem si ji v sobotu a včera zkoušela první hole (pán říkal, že žere mražená) - zkusila jsem živé hole ve faunaboxu, pak jsem je přendala do malé krabičky, pak jsem hole nařízla a nechala jí s ním v malé krabičce přes noc, ale nic. Ještě se z toho nehroutím - třeba jen nemá hlad nebo je ještě ve stresu z nového prostředí, takže příště to zkusím zrovna tak. Jde mi ale o to, kdyby nežrala třeba tři týdny od koupě - mám zkušenosti s nežravýma guttkama - oťukání holetem přes čumáček, až se had naštve a chňapne a už jí nasouká, i násilné zatlačení cca půlky holete, dokud had nezačal sám polykat - jde to tak i s touto užovkou?
Jak píši - zatím to nehrotím, ale raději se ptám předem. ;-)
Děkuji za odpovědi a případné poznatky z chovu.

(Známá říkala, že vyčetla něco o tom, že samečci jsou černí a samičky hnědé - to je blbost, ne? Prostě jsou to různé barevné varianty nezávislé na pohlaví.)

loading...
Předmět Autor Datum
Já mám užovku červenou (Pantherophis guttatus) a když jsem si jí pořídila, nežrala mi asi 5 týdnu (i… nový
Míša_drak 11.09.2015 07:27
Míša_drak
Jak píšu - s červenýma mám zkušenosti, tohle je ale jinej druh. nový
Nessy 11.09.2015 09:57
Nessy
Tak právě, skus jej tam hodit živé nabuduce... :-) nový
Zuzana8381 11.09.2015 10:07
Zuzana8381
Cože? poslední
Nessy 11.09.2015 11:13
Nessy
Plazy su taki, nezeru aj niekolko tyzdnov, ked pridu do nového prostředí, pár dni, to je normalka, n… nový
Zuzana8381 11.09.2015 09:27
Zuzana8381
Tak samozřejmě jsem nenařezávala živé hole. nový
Nessy 11.09.2015 09:56
Nessy
Persicy mi jako mimina žrala vždycky dost blbě. Chce to zkoušet všechny možné fígle a některé se chy… nový
Reptimania 11.09.2015 09:47
Reptimania
Ok, píšu ;-) nový
Nessy 11.09.2015 09:57
Nessy

Já mám užovku červenou (Pantherophis guttatus) a když jsem si jí pořídila, nežrala mi asi 5 týdnu (i přes to, že pán tvrdil, že je rozežraná). Tak jsem z toho taky byla ve stresu, ale evidentně jí to vůbec nevadilo, prostě stres, nové prostředí, nový lidi. Teď jí mám už 3 roky a žere úplně v klídku, takže bych řekla, že prostě je na ní ještě brzo. Každý plaz se stresuje z nového prostředí a většinou nežere.

Plazy su taki, nezeru aj niekolko tyzdnov, ked pridu do nového prostředí, pár dni, to je normalka, násilím by som do ni nic nepchala, nemá to zmysel, pokud není zvíře nemocné, ked sa osmeli a rozkuka, budete na něj vidět, že je hladova, bude aktivna...:-) Inak rozřezané hole by som nedokázala tam nechat a trápit sa, asi na to nemám žaludek, radsi hodit živé a čekat...

Persicy mi jako mimina žrala vždycky dost blbě. Chce to zkoušet všechny možné fígle a některé se chytnou, některé ne. Pokud ale žrala, tak bych ji dal prostě čas.
K té barvě - jsou prostě dvě varianty, na pohlaví nezávislé.
Víte něco o původu?
Persicy mám hned u země (mají rády chladněji) s lokálním ohřevem. Článek pana Hajdaje je fajn. Je tam ale několik faktorů, díky kterým se chov obecně mírně liší. O tom ale raději SZ kdyžtak...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...