Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem želva nádherná (TSE) na suchu

Zdravím všechny a prosím o vysvětlení a případně návrh řešení nezvyklého chování u TSE.
CCa před měsícem jsem přidala do mé skupiny TSE novou samici. Vypadá zdravě, žádný fyzický problém na ní nevidím. Hlídala jsem, jak na sebe budou reagovat s mými stávajícími želvami a v pořádku, žádnou agresivitu jsem nepozorovala.
Problém je v tom, že želva si zřejmě usmyslela, že je suchozemská :-|. Mám je v zahradním jezírku s oploceným výběhem. Kdykoli přijdu (za jakéhokoli počasí) je vylezlá venku a zahrabaná ve stínu pod tůjemi. Když jí vezmu a dám zpět do jezírka, během několika minut, maximálně do hodiny je opět na svém původním místě, sama si do vody nevleze.
Dělá mi starosti, že (pravděpodobně) téměř nežere (když jí šoupnu do jezírka a okamžitě následně jdu krmit tak si něco zobne, jenže hlavní část krmení tvoří živé rybky které postupně do jezírka doplňuji jak mizí a žížaly, šneci a podobná havěť která tam napadá sama - jenže když je na suchu tak má smůlu).
Dále mám obavy co se týče teplot. Trachemysky nechávám venku prakticky až do mrazů a pak je na zimování přesouvám do sklepa.

Napadlo mě, že chce třeba snášet a hledá vhodné místo, nicméně kladiště mají k dispozici (zrovna v jiné části výběhu než favorizuje tahle samice) Všechny ostatní samice jsou sním spokojené(několik snůšek máme za sebou), tím to tedy nejspíš nebude.

Napadá někoho, proč se tak želva chová a co s tím? Nemám jí kvůli teplotám raději už stáhnout do akvária a ven jí zkusit dát zase až na jaře?

Ještě mohu dodat, že je to ,,nalezec". Byla chycená jedním rybářem na háček. Kupodivu tehdy byla ve vodě.

loading...
Předmět Autor Datum
Jak velké je to jezírko? Kolik tam je těch původních želv a jakého pohlaví? Jak je velká vůči ostatn… nový
navay 14.09.2015 18:36
navay
Jezírko je poměrně malé, cca 2 x 4 metry, v nejhlubším místě cca 1,5 m. Původní želvy jsou dvě samic… poslední
Carmilla 15.09.2015 09:52
Carmilla
Dejte ji zkrontrolovat veterinářem přes plazy. Opouštění vody nemusí být nutně způsobeno jen třeba a… nový
Epanterias 14.09.2015 22:26
Epanterias

Jak velké je to jezírko? Kolik tam je těch původních želv a jakého pohlaví? Jak je velká vůči ostatním?

Spíše bych ji dal zvlášť a ujistil se, že opravdu sama normálně žere. Případně nemá nějaké poranění tlamy/krku po tom odchytu na háček, nebo nemá nějaký háček už v sobě. Ale to už bez rentgenu nepůjde.

Jezírko je poměrně malé, cca 2 x 4 metry, v nejhlubším místě cca 1,5 m. Původní želvy jsou dvě samice (karapax 18 a 23 cm) a samec (karapax 15 cm). Nově příchozí má karapax cca 28 cm, původně jsem se spíš obávala o zdraví mých želv, ale nikdy jsem žádnou agresivitu ani z jedné strany nepozorovala.

Než jsem jí přidala do jezírka, měla jsem jí cca měsíc doma a tam normálně žrala a ,,fungovala" tak, jak se od trachemysky očekává. Poranění na tlamce bylo minimální, háček šel prý (u toho jsem nebyla) vyndat dobře. Fakt je ten, že do břicha jí nevidím :-(

Stáhnu jí tedy domů a uvidíme co dál. Pokud se nezačne během pár dní v akváriu chovat ,,normálně" návštěvu veta nebudu dál odkládat.

Dejte ji zkrontrolovat veterinářem přes plazy. Opouštění vody nemusí být nutně způsobeno jen třeba agresí ve skupině, kde je nováček (předpokládám, že případnou takovou interakci byste již pozorovala i osobně, když želvu vrátíte do nádrže a budete pár desítek minut pozorovat). Dost často opouštějí vodu želvy, jež jsou na tom zdravotně špatně. Rentgen by odhalil nejen třeba rybářský háček, ale zároveň i případná zadržená vejce. Nynější teploty by kladení už pravděpodobně samici neumožnily. Než se zjistí co a jak, dejte ji do vnitřní ubikace s výhřevem. Víc, než co nejbližší návštěvu zmíněného veterináře beztak nelze doporučit

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...