Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pomůžete určit?

Zdravíčko,
dnes jsem na zahradě zahraňovala cosi, co vlastně úplně nevím, co je. Při mytí přepravek ze stodoly na mě vypadlo tohle stvoření a já si úplně nevím rady s jeho zařazením. S biologií jsme přestala kamarádit ve druháku na gympku. Mým osobním tipem je čolek, ale nevím, jak by se mohl dostat na půdu stodoly, zvlášť, když je tu sucho a nejbližší vodní plocha je poměrně daleko...
Vzala jsem "to" domů. protože to vypadalo dost bídně a hlavně se přepravky myly vapkou, takže jsem se bála, že dostal zásah. Ale zatím vypadá v pořádku, žije a kouká po okolí.
Bojím se, že byl zazimovaný a nevím, co s ním dál. Vypustit ho a doufat, že si ještě někam zaleze? Nebo ho zanést někam, kde by se mu mohlo dařit líp? (U nás se ho bojím vypustit kvůli kočkám, ty by ho určitě ulovily)
Poradíte?

Má oranžové bříško, tři prstíky na nožkách a tmavší kulaté skvrny, ale moc jsme to nechtěla otáčet a štelovat na focení.

Děkuji :).

Předmět Autor Datum
Dle mě čolek obecný Lissotriton (Triturus) vulgaris, samice. Zazimovaný touhle dobou určitě nebyl, j… nový
Epanterias 14.09.2015 22:17
Epanterias
Nebudu zbytečně zakládat nové téma, tak se zeptám tady: Dnes manžel v bahně u potoka viděl podivného… poslední
shaula 14.04.2018 22:22
shaula

Dle mě čolek obecný Lissotriton (Triturus) vulgaris, samice. Zazimovaný touhle dobou určitě nebyl, je jen v suchozemské fázi. Vypustit ideálně blízko místa sběru, je pravděpodobné, že se tam zorientuje a pro nadcházející zimování se skutečně někam uklidí.

Nebudu zbytečně zakládat nové téma, tak se zeptám tady:
Dnes manžel v bahně u potoka viděl podivného červa. Bohužel nemám fotku, tak přikládám nákres. Pozná někdo aspoň přibližně, o co by mohlo jít?
Byl světlý, jakoby béžový, dlouhý cca 6 cm, na zadečku (?) měl cca 8 štětin nebo spíše příchytek (na obrázku vpravo). Tělo složené z širokých článků, průměr odhadem cca 8 mm. Pohyboval se zúženým koncem vpřed (na obrázku vlevo). Po vypuštění se začal zahrabávat do bahna.
Nikdy jsme nic podobného neviděli, tak by nás zajímalo, co to viděl. Poradíte? Zkoušeli jsme googlit pod různými popisy, ale bezúspěšně...

EDIT: tak je to larva tiplice.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru