Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Thajská ? kočka

Dobrý den přeji,

dnes jsem jela pro kočku, kterou jsem si i přebrala. Byla mi dána jako půl roční ragdoll, kočka. Paní ji dávala levně pryč, jelikož se dle ní nesnesla s jejími dvěma staršími kočkami, britkami, ale dle mého usouzení, když jsme k ní přišly, spíše mělo kotě strach ze dvou psů, kteří využíívali jejího strachu, kočky si ji nevšímaly. A také z malého dítěte, které před našima očima vzalo lepačku na mouchy a začlo plácat britskou kočku po zadku. Kotě je hubené, vystrašené a ospalé, co jsme ji donesli domů, spí v přepravce.

Také jsem s ní byla u veterináře, který nám ale řekl, že bude muset mít více jak půl roku, jelikož má falešnou březost a vytlačil jí i mléko z cecíků, dal ji odčervovací pastu a příští týden jdeme s ní na kastraci. Britská kočka od té paní měla teďka koťata.. Kočka má 2 kila.

A můj dotaz je hlavně k tomu, zda to spíše není thajská kočka, jelikož se spíše podobá jim, je krátkosrstá, nemá huňatý ocas a je drobnější, a jestli by si někdo netipnul dle foto její věk? Vyfotila jsem ji dnes v přepravce, taková rychlovka, až se dá trochu do kupy a sama vyleze z přepravky, vyfotím ji lépe.

A také jak postupovat u kočky, která si prožila své a jestli by se dala naučit i na jinou kočku? Thajské i ragdoll jsou společenské kočky a samotné prý strádají...

Díky za každou radu nebo postřeh.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak jo, kočky vylezly, až na to, že Tája vrčí na kotě, kdykoli se objeví a mrně začalo volat maminku…
Taria 03.11.2015 08:01
Taria
Kotěte je mi líto, v šesti týdnech mělo být ještě s mámou, normální chovatelé vydávají koťata až od… nový
Evva 03.11.2015 12:52
Evva
Na ten nízký věk jsme už upozorněné byly, naše chyba. Tak či tak, už se stalo a kotě je doma, vypadá… nový
Taria 03.11.2015 13:05
Taria
Mě přijde trochu (hodně) nezodpovědné pořídit k problémové kočce, kterou navíc máte chvíli, ještě ko… nový
V.R. 03.11.2015 15:15
V.R.
Ano, měly jsme počkat ještě s kotětem, aby bylo u mámy, ale info ohledně odstavení koťat jsem si hle… nový
Taria 03.11.2015 18:00
Taria
Dle vyhlášky č. 192/2004 Sb. minimální věk pro odběr koťat od kočky je 70 dnů. A jak je řada věcí v… nový
Aurifer 04.11.2015 21:57
Aurifer
Tak po dlouhé době jen přidám trošku info, jak se holkám u nás daří :) Tak naší thajské číče se dař… poslední
Taria 23.12.2015 11:54
Taria

Na ten nízký věk jsme už upozorněné byly, naše chyba. Tak či tak, už se stalo a kotě je doma, vypadá socializovaně, nikde se neobjevila loužička, ani nijak extra nezkouší škrábat nábytek, granule bere v pohodě, jak z ruky, tak i z misky.
Když někam jdeme, kočky zavřeme každou zvlášť, když jsem doma, nechávám je normálně v bytě, Tája se celkem ozývá, když se k ní kotě přiblíží. Tak či tak, snažím se věnovat se jim stejně, Táje o něco víc, aby si nemyslela, že na ni zapomínám nebo podobně, jelikož trochu žárlí (počůrala mámě postel, mě koberec) a trochu to vypadá, jakoby se kotěte i bála.

Mě přijde trochu (hodně) nezodpovědné pořídit k problémové kočce, kterou navíc máte chvíli, ještě kotě. Navíc v tak nízkém věku. Vědět, v jakém věku je vhodné je brát od matky je naprostý základ při pořizování.
To, že je to kočka, že jí má doma skoro každý neznamená, že není vhodné si něco načíst.
Přijde mi, dle Vašeho popisu, že docela chudáci obě ty kočky. Tája si po zcela evidentně špatných zkušenostech u předchozí majitelky začala zvykat a cítit se sebejistě a vy jí domů přinesete "vetřelce". Evidentně je ve stresu, viz. stresové projevy vůči kotěti a očůrávání. Chudák kotě, které se od mámy z ničeho nic dostalo do pro něj nepřátelského prostředí. Jediná kočka v domácnosti je vůči němu negativní.
A jen má poznámka, trochu se mi ekluje, že šestitýdeňátko krmíte graulema. Je to malé kotě, granule ano, ale dávejte i měkké věci.

Ano, měly jsme počkat ještě s kotětem, aby bylo u mámy, ale info ohledně odstavení koťat jsem si hledala. Našla jsem jak názor, že se má kotě nechat u mámy co nejdéle, taky ale i to, že právě od cca šestého týdne už může jít od mámy, vlastně, když začne brát pevnou stravu a bude mít návyky, což má. Věřím, že chovatelka, od které máme kotě, nějaké zkušenosti má, není to množírka. Tím ji ovšem ani neospravedlňuji. Mohla mít své důvody, proč koťata už dává pryč, mohla nám o nich říct, sama kočka už moc nevypadala, že by kojila nebo podobně, byla i mimo koťata. Ztížily jsme si to, ale zvládneme to.
Tája se za tu dobu, co ji máme, hodně zlepšila, kotě jsme pro ni chtěly, aby nebyla sama, když jsme v práci nebo pryč. S čůráním mimo záchůdek už problém není, byl to jen projev žárlivosti první den. Když si hraju s kočkami, hraju si hlavně s Tájou, kotě nechávám, ať nás sleduje nebo se připojí. 4asem by to s nimi mohlo jít, přeci jen, kočky se sbližují dlouho, o tom jsem si také dost načetla.
Měkké věci, myslíte kapsičky? Zkoušela jsem ji jí dát, moc nechtěla, spíš si bere ty granulky.

Dle vyhlášky č. 192/2004 Sb. minimální věk pro odběr koťat od kočky je 70 dnů. A jak je řada věcí v zákonech uplně blbá, tak tato zrovna má velké opodstatnění. Protože přestože kotě okolo 7-8 týdnů už moc nesaje, je tento věk velmi důležitý pro jeho psychický vývoj, kdy ještě potřebuje být u matky a učit se, "jak být kočkou". Takže odtrhnout kotě od matky v 6 týdnech je prostě prasárna (jakkoliv to různé množírny dělají i třeba u štěňat) a na tom kotěti to stejně jako na ostatních předčasně odstavených mláďatech může nechat psychické následky. Navíc když to kotě ještě přijde do prostředí, kde je další kočka, která má zatím svých problémů dost a kotě bere jako vetřelce, takže je vůči němu nepřátelská.

Tak po dlouhé době jen přidám trošku info, jak se holkám u nás daří :)

Tak naší thajské číče se daří velmi dobře, váhu nabírá dobře, jde to na ni i vidět, také i o něco vyrostla a vybarvila se více do tmava, takže už není tak mléčně bílá. Kastrace se na ni už projevila, hodně zlenošila, potvora jedna :) Povahově je stále přátelská, vyžaduje pozornost mňoukáním a neustále se plete pod nohama, prostě kočka jak má být :)

A její vztah s druhým kotětem je už v pořádku, kupodivu do týdne po jejím příchodu vymizely Tájiny nepřátelské projevy (syčení, vrčení) a začala ji tolerovat, teď už jsou kamarádky, spolu si hrají a komunikují spolu. Hezké poslouchat, jak si spolu vrkají.

Obě kočky nám prosperují a rostou do krásy, radost na ně pohledět :) Přikládám i pár fotek Taji z minulého týdne. (Ten černý flek na jejím boku u zadní nožky má dorostlou srst z kastrace, snad časem zmizí)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru