Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Morelia Spilota - četnost krmení

Zdravím zkušené chovatele/chovatelky... Už přes rok pečuji o M.S.Cheynei NZ2013 a normálně krmím potkany. Vím, že každých 7-10 dní bych měl krmit jedním potkanem 130gr+, ale trochu mě znepokojuje vyprazdňování. Nevím, zda čekat až had kořist stráví a vyloučí, což od pozření trvá někdy i 14 dní. S tím, že cca 5-tý den po pozření je první výměšek (bílý, menší, moč). Pak 10-14 den velký, dlouhý, hnědý. Hadi ale šmejdí a jsou "připraveni" lovit ještě před vyloučením exkrementů... Tak se chci zeptat jak moc čekat a řídit se vyměšováním při krmení.

PS: víte něco o vlivu vlhkosti v teráriu na vylučování exkrementů, resp. tendenci zadržovat např. moč? Někdy mám totiž pocit, že jim trávení trvá dlouho, ale jakmile je čas od času opláchnu vlažnou vodou, najednou si uleví... Vlhkost v chovné místnosti je nízká, 40-50%, je to problém a jak ji udržet trvale kolem min. 60-70%, rosení jsem zvyklý aplikovat pouze před svleky, ale paradoxně se mi stalo, že se hadi svlékli lépe bez něho:/

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Z mého pozorování vyplynulo, že u hroznýšů (B. constrictor, E. angulifer, subflavus, maurus, cenchri… poslední
Lukas K 03.11.2015 08:02
Lukas K

Z mého pozorování vyplynulo, že u hroznýšů (B. constrictor, E. angulifer, subflavus, maurus, cenchria) platí, že když je nakrmím, většinou po týdnu až dvou musím uklízet, bez vyjímky, kdežto krajty (P. bivittatus, regius, breitensteini, M. spilota, L. mackloti) si dávají na čas a kolikrát defekují i po několikerém nakrmení. Dospělé hady krmím velkými sousty 1X za 20-30 dní. Nevím, jak s tím krmením během svleku - odkalení hadi často příjmou potravu a klidně se svléknou i těsně po nasycení. Krmím většinou rozmraženým, takže útok obrana hlodavce nehrozí a věřím, že ani v přírodě by si odkalený had nenechal případnou kořist utéct. Nicméně samozřejmě je vhodnější krmit mimo období svlékání.

Co se týče vlhkosti, zajímavá otázka, to že hadi s oblibou kálejí do vody, tj. v teráriu do bazénku a podobně je známá věc, ale taky mě vždy udiví, jak se dvou a půl metrový jamajský hroznýšovec trefí přesně do keramické napájecí misky o průměru 20cm.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru