Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Liasis mackloti nemoc

Ahoj,

Mám takový menší/větší problém s L. mackloti. Má asi rok a půl. Jelikož mám 2 tyto krajty, tak jsem je měl celkem dlouhou dobu v jednom teráriu. Jednou jsem je ale načapal, jak se snaží sežrat jeden druhého. Oddělil jsem je, ale všiml jsem si, že jeden z nich má poraněnou tlamu. Skoro jako by ji měl nějak divné vykloubenou. (Ho, vím že had si muže vykloubit čelist, ale tohle bylo něco jinyho) Každopádně jsem ho dal zvlášť do boxu. Na pilinách, asi 25 stupňů s vlhkým úkrytem. On ale přestal zrát a začal být úplně netečný... Což je u těchto "sešívaček" opravdu divné... Včera jsem do něho narval hole, ale docela mě to znepokojuje. Nevíte, čím by to mohlo být? Nebo bych měl radši zajít k veterináři?

Díky za rady, Ivo

Předmět Autor Datum
s tímto ti neporadím , ale hod se fotku tlamy té krajty pro zdejší hadaře ... jinak co veterina tě n…
Janekkk 19.11.2015 10:00
Janekkk
Já právě nevím, kde bych tu někde kolem Olomouce našel nějakýho specialistu na plazy. Možná v ZOO?
IvoBednar. 19.11.2015 10:34
IvoBednar.
Takhle se mi tu chudák svíjel... To je po tom, co jsem do něj nacpal to hole. Oproti tomu druhýmu je…
IvoBednar 19.11.2015 10:38
IvoBednar
Ahoj já teda nejsem žádnej hadař,ale zvíře může být streslé,jak jsi do něj napral to hole tak to vyp…
Petrš 19.11.2015 11:43
Petrš
Misku s vodou tam samozřejmě má. Asi ho tam fakt měl trochu zašprajclý, protože jsem mu ho pak zatla…
IvoBednar 19.11.2015 11:53
IvoBednar
Tak je mě jasné,že to máš asi vše ok.Tu větev jsem myslel právě k tomu možnému posunutí kořisti jak…
Petrš 19.11.2015 12:04
Petrš
On už právě byl bez potravy až moc dlouho. O potravu nejevil zájem, ať jsem dělal, co jsem dělal...…
IvoBednar 19.11.2015 12:37
IvoBednar
Hlavne, ta teplota je fakt malo, jestli ma zvire nejaky problem tak jestli tam ma opravdu nejvyssi t…
.x.x.x. 19.11.2015 12:54
.x.x.x.
Já mám hroznýše, kterému jakoby padá pravá půlka spodní čelisti, občas i celá. Může ji normálně zavř…
Lukas K 20.11.2015 20:18
Lukas K
Tak bohužel špatná zpráva... je po něm. Přendal jsem ho do terárka a když už to vypadalo, že se zlep… poslední
IvoBednar 20.11.2015 21:50
IvoBednar

Ahoj já teda nejsem žádnej hadař,ale zvíře může být streslé,jak jsi do něj napral to hole tak to vypadá,že ho tam má šprajclé tu hubu otvírá tak to pořád? =poradí spíše specialisté ale já bych zvýšil tu denní teplotu zdá se mi těch 25°C málo, misku s vodou a dal bych mu tam nějakou větev( atˇ máš přehled jestli je schopen šplhat možná mu to pomůže i s trávením ) a hlavně aspon já bych ho nechal v max.možném klídku=teda pokud nebude potřebovat urgentní zásah od veta-ta zoo nevím jak tam na tom jsou ale asi také řešení.

Misku s vodou tam samozřejmě má. Asi ho tam fakt měl trochu zašprajclý, protože jsem mu ho pak zatlačil o něco dál a přestal otvírat papuli. Ono se spíš o to, že ta druhá liasiska vypadá ohodně líp... Když třeba otevřu dvířka, tak hned vystrkuje hlavu z terárka a občas o mě i vystartuje, zatímco ten druhej se tak tak zvedne a zdá se mi i, že má trochu povyslou kůži. Proto jsem ho taky násilně krmil.

Tak je mě jasné,že to máš asi vše ok.Tu větev jsem myslel právě k tomu možnému posunutí kořisti jak by přes ni šplhal.

Jak říkám nejsem hadař ale pokud neotvírá stále tu papuli dej mu klídek počítám,že tato je přesunuta do jiné nádrže oni vydrží dost dlouhou dobu bez potravy můžeš ho zkusit vydráždit tím čím krmíš pinzetou peán a mrskej mu s tím co on na to ale ten klídek zatím asi bude nezbytný.

On už právě byl bez potravy až moc dlouho. O potravu nejevil zájem, ať jsem dělal, co jsem dělal... Asi ho teď přemístím do terárka, kde bude mít přece jenom větší klid než v racku, kde budu každou chvíli otvírat nejakej box a hlavně tam bude mít větší teplo. Já ho právě přemístil aby se nepožrali, ale i aby náhodou nechytl infekci... Já taky rozhodně na hady nejsem profík a ani si na něho nechci hrát :-). Každopádně zatím díky za rady.

Hlavne, ta teplota je fakt malo, jestli ma zvire nejaky problem tak jestli tam ma opravdu nejvyssi teplotu 25*C, tak to vsechno jen zhorsi. Mel by mit moznost se vyhrat klidne i na 35*C, tech 25*C v chladnejsi casti. Jestli neni mozny nejaky teplotni gradient, tak bych to nechal klidne na 28-30*C. Nevim jak dlouho je v takovem stavu, ale pokud je to mozne resil bych to uz s vetem..

Já mám hroznýše, kterému jakoby padá pravá půlka spodní čelisti, občas i celá. Může ji normálně zavřít, ale v klidovém stavu prostě padá. Řešil jsem to se známým a ten mi řekl, že je to nejspíš tím, že se servali. Chová velké škrtiče už přes 40 let, takže bych mu i věřil. Stane se, že se zvlášť při společném krmení zakousne jeden had do druhého a ten jak se snaží vymanit, zdrhá a kroutí se, tak tomu co jej napadl může provést s čelistmi pěknou paseku už proto, že je pro něj obtížné se "odháčit" zubama i kdyby chtěl. Byl jsem toho párkrát svědkem a i když se to obešlo bez následků, vypadalo to hrůzostrašně.
Co se týče teploty - souhlas. 25°C stačí v případě, že se had může někde vyhřát na daleko vyšší teplotu. Liasisky mám taky, jsou úžasné. Snad to dobře dopadne.

Tak bohužel špatná zpráva... je po něm. Přendal jsem ho do terárka a když už to vypadalo, že se zlepšuje tak jsem ho ráno našel mrtvýho... No chybama se člověk hold učí. Akorát škoda, že to odneslo tohle krásný zvíře. Díky všem za rady. Alespoň že ten jeho sourozenec žije a daří se mu dobře.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru