Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem koralovky

Ahoj "Chlapáku".Já chovám L.maxicana,L.ruthvani,L.t.sinaloe mnoho let v páru (odděluji je na zimování).Problémy (dle doslechu) nastaly u getul u mládat.Stát se může pochopitelně cokoliv ale ten kanibalismus je spíš mnohokrát opisované "moudro".Krmit raději zvlášt.
Přesně tak, ono se to s tou hadožravostí rádo přehání a hodně případů v teráriích má svoje logická opodstatnění.
Já jsem třeba s getulami problém neměl (už jsem to tu psal http://tera.poradna.net/q/view/102035-l-getula-nig rita-spolecny-chov?page=r324872#r324872) a to ani s californiemi, nigritami, floridanami, ani s mláďaty, ani s adulty v chovu v párech i skupinách. Je třeba taky uvažovat o tom, že má-li druh přežít, není možné, aby se zvířata zabíjela na potkání a také neobstojí tvrzení, že hadi se potkávají v přírodě pouze za účelem páření a pak je takové chování v danou situaci vyblokováno. Hadi se nesrážejí na FB a neesemeskují si o tom, kdo má aktuálně chuť na sex, kdy a kde se který samec srazí s kterou sexuchtivou samicí podle jeho a jejích představ, takže logicky se potkávají i zvířata, která se pářit nemohou z nejrůznějších důvodů, ať už je to nějaký hormonální nesoulad nebo fyzická indispozice (nedospělá samice s adultním samcem nebo naopak, případně adult versus juvenil) a kdyby to pokaždé dopadlo tragicky, dávno by se příroda s takovým druhem rozloučila.
V chovech je situace jiná, což je pravda, ale z vlastních zkušeností můžu říct, že to lze více svést resp. přičíst určitým okolnostem, kterými mnohdy takovému chování napomáháme, než na to, že to ti "hadi" mají v sobě. Jedním z podnětů, který v budoucnu takové chování stimuluje je dle mého názoru kupříkladu zkrmování defektních mláďat jiných druhů hadů (jinými slovy návyk či spíše zvyk na takový typ potravy, byť to není nijak často), osobně se přikláním i k názoru, že se hůře spojují zvířata celoživotně držená jednotlivě a je třeba je bedlivě hlídat, stejně tak si myslím, že vyjma opodstatněných případů (záměrná hybridizace) není dobrý nápad mixovat v jedné ubikaci zvířata jiných druhů a poddruhů (jinak nekonfliktní nelsonky mi napadaly přidané, pravděpodobně jinak "vonící" campbellky, literárně vyzdvihované "nekanibalské" sinaloiky s naprostou jistotou zabíjely a požíraly defektní novorozené guttaty atd..).
Považovat za kanibalismus nejběžnější nebezpečnou situaci - rvačku dvou hadů o jednu kořist a následné pozření jedince, co neměl nejlepší den - nelze. Ostatně mnoha lidem se nevyplatilo krmit takto společně, případně bez dozoru i "nehadožravé" plazy (nejen hady) a skončilo to katastrofálně. Přesto to nepřičítáme ophiophágii, přestože u korálovek je taková myšlenka ihned nasnadě...

Ps:aktuálně je L.g. californiae přemnožena po neuváženém vysazení na Kanárských ostrovech a jejich počet roste, brakují tamnější avi a herpetofaunu a do sebe se nikterak nepouští...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny