Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem koralovky

ahoj chlapaci mam mali dotaz.jaky druh koralovek lze chovat spolu v jednom terariu vim ze maji sklony k pozirani hadu ale presto jsem videl ze je maji chovatele po spolu dekuji poradte dekuji

loading...
Předmět Autor Datum
Ahoj, sice nejsem chlapák...;) Pokud jdeš na jistotu, tak žádný. Vím, že to tak někteří chovatelé ma…
AeliaSentia 26.11.2015 10:55
AeliaSentia
Ahoj "Chlapáku":-D.Já chovám L.maxicana,L.ruthvani,L.t.sinaloe mnoho let v páru (odděluji je na zimo…
Nuty 26.11.2015 21:22
Nuty
Ahoj "Chlapáku".Já chovám L.maxicana,L.ruthvani,L.t.sinaloe mnoho let v páru (odděluji je na zimován…
Epanterias 26.11.2015 23:25
Epanterias
ahoj tak tyto tri druhy skusim dekuji
zugulik 02.12.2015 11:31
zugulik
Ano,mozes mat viac kusov v jednom,nemusi sa nic stat.Ale je to hlavne o setreni miesta,uz ked ih nem…
rast 27.11.2015 07:36
rast
dekuji
zugulik 02.12.2015 11:29
zugulik
Ahoj , pokud je budeš pravidelně krmit , mužeš chovat všechny druhy v paru ( i skupině ). Já takto m…
crowbar 01.12.2015 22:12
crowbar
dekuji
zugulik 02.12.2015 11:29
zugulik
Tak pro srandu ukázka toho, jak může dopadnout spojení dvou různých druhů. Fotky nejsou z nejostřejš…
Epanterias 14.12.2015 22:50
Epanterias
Mláďata guttát se mi požrala tolikrát, že o jejich nehadožravosti mám dost pochyby.....;-)
cejna 15.12.2015 08:11
cejna
Přesně tak, ale literárně nejsou v souvislosti s ophiophágií zmiňovány, přestože je to běžná praxe,…
Epanterias 15.12.2015 21:45
Epanterias
Mozna by bylo vhodne zvazit tyto dve veci, nez se zacnou delat predcasne zavery: 1) Nema smysl vzaj…
navay 15.12.2015 23:35
navay
Cílem nebylo "hodit" to na guttaty, ale ukázat, že zatímco o jednom se hovoří, sotva člověk začne čí… poslední
Epanterias 16.12.2015 22:14
Epanterias
Jo,častěji než ty korálovky.
Nuty 15.12.2015 15:20
Nuty

Ahoj, sice nejsem chlapák...;)
Pokud jdeš na jistotu, tak žádný. Vím, že to tak někteří chovatelé mají (konkrétní druhy najdeš ve starších příspěvcích, často se tuším uváděly sinalojky?). Jako takové základní zásady uvádí většinou krmení hlodavci, krmení zvlášť, nenechávat příliš vyhladovět a nechávat spolu pár (skupinu) od mláďat.
Ale stejně často najde chovatele, kteří je mají spolu a kteří je měli spolu přesně do chvíle, než jeden had záhadně zmizel a druhý se tvářil podezřele spokojeně a napapaně...Hadi přece jenom nejsou skupinová zvířata a v terárku, kde před sebou nemůžou vzájemně utéct, může dojít k čemukoliv.

Ahoj "Chlapáku":-D.Já chovám L.maxicana,L.ruthvani,L.t.sinaloe mnoho let v páru (odděluji je na zimování).Problémy (dle doslechu) nastaly u getul u mládat.Stát se může pochopitelně cokoliv ale ten kanibalismus je spíš mnohokrát opisované "moudro".Krmit raději zvlášt.

Ahoj "Chlapáku".Já chovám L.maxicana,L.ruthvani,L.t.sinaloe mnoho let v páru (odděluji je na zimování).Problémy (dle doslechu) nastaly u getul u mládat.Stát se může pochopitelně cokoliv ale ten kanibalismus je spíš mnohokrát opisované "moudro".Krmit raději zvlášt.

Přesně tak, ono se to s tou hadožravostí rádo přehání a hodně případů v teráriích má svoje logická opodstatnění.
Já jsem třeba s getulami problém neměl (už jsem to tu psal http://tera.poradna.net/q/view/102035-l-getula-nig rita-spolecny-chov?page=r324872#r324872) a to ani s californiemi, nigritami, floridanami, ani s mláďaty, ani s adulty v chovu v párech i skupinách. Je třeba taky uvažovat o tom, že má-li druh přežít, není možné, aby se zvířata zabíjela na potkání a také neobstojí tvrzení, že hadi se potkávají v přírodě pouze za účelem páření a pak je takové chování v danou situaci vyblokováno. Hadi se nesrážejí na FB a neesemeskují si o tom, kdo má aktuálně chuť na sex, kdy a kde se který samec srazí s kterou sexuchtivou samicí podle jeho a jejích představ, takže logicky se potkávají i zvířata, která se pářit nemohou z nejrůznějších důvodů, ať už je to nějaký hormonální nesoulad nebo fyzická indispozice (nedospělá samice s adultním samcem nebo naopak, případně adult versus juvenil) a kdyby to pokaždé dopadlo tragicky, dávno by se příroda s takovým druhem rozloučila.
V chovech je situace jiná, což je pravda, ale z vlastních zkušeností můžu říct, že to lze více svést resp. přičíst určitým okolnostem, kterými mnohdy takovému chování napomáháme, než na to, že to ti "hadi" mají v sobě. Jedním z podnětů, který v budoucnu takové chování stimuluje je dle mého názoru kupříkladu zkrmování defektních mláďat jiných druhů hadů (jinými slovy návyk či spíše zvyk na takový typ potravy, byť to není nijak často), osobně se přikláním i k názoru, že se hůře spojují zvířata celoživotně držená jednotlivě a je třeba je bedlivě hlídat, stejně tak si myslím, že vyjma opodstatněných případů (záměrná hybridizace) není dobrý nápad mixovat v jedné ubikaci zvířata jiných druhů a poddruhů (jinak nekonfliktní nelsonky mi napadaly přidané, pravděpodobně jinak "vonící" campbellky, literárně vyzdvihované "nekanibalské" sinaloiky s naprostou jistotou zabíjely a požíraly defektní novorozené guttaty atd..).
Považovat za kanibalismus nejběžnější nebezpečnou situaci - rvačku dvou hadů o jednu kořist a následné pozření jedince, co neměl nejlepší den - nelze. Ostatně mnoha lidem se nevyplatilo krmit takto společně, případně bez dozoru i "nehadožravé" plazy (nejen hady) a skončilo to katastrofálně. Přesto to nepřičítáme ophiophágii, přestože u korálovek je taková myšlenka ihned nasnadě...

Ps:aktuálně je L.g. californiae přemnožena po neuváženém vysazení na Kanárských ostrovech a jejich počet roste, brakují tamnější avi a herpetofaunu a do sebe se nikterak nepouští...

Ano,mozes mat viac kusov v jednom,nemusi sa nic stat.Ale je to hlavne o setreni miesta,uz ked ih nemas kam davat,tak to ,ze obcas daky padne je potom zanedbatelne...:-)Idealne je chovat hady zvlast.Jo a ked nahodou zozere druheho,napr.ked nasuka rovnako velkeho,casto ho po par dnoh vyblije a padne tiez....

Ahoj , pokud je budeš pravidelně krmit , mužeš chovat všechny druhy v paru ( i skupině ). Já takto mám 3 pary ruthvenek po 1.1 v teariu a lampropeltis get . californidae stejně . Nikdy nebyl problém . Krmím zvlášt , po sežrání myši nechám hady od sebe klidně i 4 hodiny . Ale to nemusí být pravidlo , nikdy nevíš , kdy hadovi rupne v kuli a začne dusit druheho . Zimuji je samostatně v boxech . Ahoj :)

Mozna by bylo vhodne zvazit tyto dve veci, nez se zacnou delat predcasne zavery:

1) Nema smysl vzajemne porovnavat absolutni cetnosti pripadu kanibalismu v chovu u druhů, ktere jsou pocetne zastoupeny v chovech kazdy v uplne jinem meritku. Ze je v chovech celkove vice pripadu "kanibalismu" gutat nez koralovek vubec neznamena, ze jsou gutaty vetsi hadozrouti.
2) V prirode je velmi nepravdepodobna situace, kdy se ocitne 2-vice hadu v tu samou chvili + na temze velmi omezenem miste + s totoznou koristi bez moznosti uniku + a navic s nutnosti na danem miste zustat. Had ktery je "prepnuty" do rezimu krmeni mnohdy sezere cokoliv co se mu strci do tlamy nebo je v jeho blizkosti.

Cílem nebylo "hodit" to na guttaty, ale ukázat, že zatímco o jednom se hovoří, sotva člověk začne číst článek, to druhé, byť se stává více než často, takto označováno není a jaksi není potřeba tuto informaci uvádět. Začátečníci mají pak pocit, že korálovky jsou pro sebe danger, ale ostatní druhy jsou ok a nepatří mezi "bojové".

K bodu 1) rozdíl je bezpečně v tom, že korálovky, resp. alespoň některé v přírodě skutečně mají v určitém procentu potravy zastoupeny jiné druhy hadů, zatímco u guttat toto popisováno standartně není. Proto už hovořit o ophiophágii je samosebou nesmysl. Na druhou stranu pracujeme v domácích, chovatelských podmínkách, kde guttaty nikdo nenutí jiné soukmenovce žrát, u většiny chovatelů jsou často přežírány, přesto se to stane a rozhodně nelze říci, že je to způsobeno pachem holat nebo hlodavců v ubikaci, když je vyprovokuje i pach jiného druhu. V tuto chvíli se skutečně nebavím o tom, že se jedna guttata navlékne na jinou, to učiní i obsolety, constrictoři, regiusky, mistry jsou v tom cenchrie, maurusi a vůbec řada dalších běžně chovaných druhů, zejména napomůže-li tomu nestejná velikost obou jedinců.
K bodu dva nic nemám, sám jsem ho nejen na poradně zmínil vícekrát, jen doplním že u toho ani nemusí být ta kořist.

Z mého pohledu šlo o to ukázat začátečníkům, že řešit toto primárně jen a pouze u korálovek je hloupost, pozornost je na místě i u jiných druhů hadů a to nejen při krmení a že ne vždy je motivem nebo spouštěčem přítomnost kořisti.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...