Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem koralovky

ahoj chlapaci mam mali dotaz.jaky druh koralovek lze chovat spolu v jednom terariu vim ze maji sklony k pozirani hadu ale presto jsem videl ze je maji chovatele po spolu dekuji poradte dekuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak pro srandu ukázka toho, jak může dopadnout spojení dvou různých druhů. Fotky nejsou z nejostřejš…
Epanterias 14.12.2015 22:50
Epanterias
Mláďata guttát se mi požrala tolikrát, že o jejich nehadožravosti mám dost pochyby.....;-)
cejna 15.12.2015 08:11
cejna
Mozna by bylo vhodne zvazit tyto dve veci, nez se zacnou delat predcasne zavery: 1) Nema smysl vzaj…
navay 15.12.2015 23:35
navay
Cílem nebylo "hodit" to na guttaty, ale ukázat, že zatímco o jednom se hovoří, sotva člověk začne čí… poslední
Epanterias 16.12.2015 22:14
Epanterias

Mozna by bylo vhodne zvazit tyto dve veci, nez se zacnou delat predcasne zavery:

1) Nema smysl vzajemne porovnavat absolutni cetnosti pripadu kanibalismu v chovu u druhů, ktere jsou pocetne zastoupeny v chovech kazdy v uplne jinem meritku. Ze je v chovech celkove vice pripadu "kanibalismu" gutat nez koralovek vubec neznamena, ze jsou gutaty vetsi hadozrouti.
2) V prirode je velmi nepravdepodobna situace, kdy se ocitne 2-vice hadu v tu samou chvili + na temze velmi omezenem miste + s totoznou koristi bez moznosti uniku + a navic s nutnosti na danem miste zustat. Had ktery je "prepnuty" do rezimu krmeni mnohdy sezere cokoliv co se mu strci do tlamy nebo je v jeho blizkosti.

Cílem nebylo "hodit" to na guttaty, ale ukázat, že zatímco o jednom se hovoří, sotva člověk začne číst článek, to druhé, byť se stává více než často, takto označováno není a jaksi není potřeba tuto informaci uvádět. Začátečníci mají pak pocit, že korálovky jsou pro sebe danger, ale ostatní druhy jsou ok a nepatří mezi "bojové".

K bodu 1) rozdíl je bezpečně v tom, že korálovky, resp. alespoň některé v přírodě skutečně mají v určitém procentu potravy zastoupeny jiné druhy hadů, zatímco u guttat toto popisováno standartně není. Proto už hovořit o ophiophágii je samosebou nesmysl. Na druhou stranu pracujeme v domácích, chovatelských podmínkách, kde guttaty nikdo nenutí jiné soukmenovce žrát, u většiny chovatelů jsou často přežírány, přesto se to stane a rozhodně nelze říci, že je to způsobeno pachem holat nebo hlodavců v ubikaci, když je vyprovokuje i pach jiného druhu. V tuto chvíli se skutečně nebavím o tom, že se jedna guttata navlékne na jinou, to učiní i obsolety, constrictoři, regiusky, mistry jsou v tom cenchrie, maurusi a vůbec řada dalších běžně chovaných druhů, zejména napomůže-li tomu nestejná velikost obou jedinců.
K bodu dva nic nemám, sám jsem ho nejen na poradně zmínil vícekrát, jen doplním že u toho ani nemusí být ta kořist.

Z mého pohledu šlo o to ukázat začátečníkům, že řešit toto primárně jen a pouze u korálovek je hloupost, pozornost je na místě i u jiných druhů hadů a to nejen při krmení a že ne vždy je motivem nebo spouštěčem přítomnost kořisti.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru