Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chameleon pardálí - 10 denní zácpa

Dobrý den,

prosím o radu. Máme doma cca 3 roky starého samečka Chameleona Pardálího. Problém je, už 10 dní nekadil a já mám strach aby nepošel :_( Zkusila jsem už všechno, co jsem vyhledala na internetu. Vlažnou koupel, masáž bříška, kapku oliváče a nic. Nevěděl by někdo co s tím? Zítra už bych jinak šla k veterináři :_( Četla jsem, že pak je to rychlé. Najednou zčernají a je do pár hodin konec :_( To bych nepřežila :_(

Děkuji Terez

Předmět Autor Datum
Nezkoušejte babské rady,které tak maximálně toho chamíka stresují a jeďte hned na veterinu,ale na ve…
montium 03.02.2016 10:45
montium
Zdravím, už jsem si zjistila kontakt na pana doktora Malého. Od 11 h ordinuje, tak mu jdu hned vola…
Djangísek 03.02.2016 10:50
Djangísek
Tak jak to dopadlo? nový
Furcifer Pardalis 06.02.2016 12:24
Furcifer Pardalis
Zdravím, dobře. Udělal mu klystýr. Vypadalo z něj cca 7 bobků a snad to bude dobrý :-) Krevní testy… nový
Djangísek 06.02.2016 18:51
Djangísek
Dobrý den, potýkáme se nyní se stejným problémem u samičky Jemeňáka (7 měsíců stará). Celý víkend (3… nový
Jana83 08.06.2017 19:16
Jana83
Asi by nebylo od věci napsat, o jakou paní veterinářku se jedná, třeba s ní má někdo zkušenost a to… nový
lacerta. 11.06.2017 20:32
lacerta.
Veterináře jsme už v pátek před víkendem změnili a to na p. Svobodníka, který doporučil vlažné lázně… poslední
Jana83 13.06.2017 17:16
Jana83

Dobrý den,
potýkáme se nyní se stejným problémem u samičky Jemeňáka (7 měsíců stará). Celý víkend (3-4.6.) se snažila udělat bobek, ale bez výsledku. Zkoušeli jsme vlažné koupele a byli rozhodnuti s ní zajít v pondělí k MVDr. přes plazy. V pondělí ráno jsme v teráriu objevili velký bobek, ve kterém bylo na první pohled vidět pár nenatrávených končetin cvrčků, takže jsme mysleli, že je po problému - bohužel nebylo. Stravu odmítala dál a zdála se být bez nálady.

Na nic jsme nečekali a hned v úterý jsme zajeli na veterinu (přes exotická zvířata). Paní doktorka chameleonici pohmatem vyšetřila a zjistila, že v dutině břišní je nějaká masa - RTG toto následně prokázalo. Na místě byla nasazena prokinetika s laktózou, kterou máme uměle doplňovat i doma + jsme byli poučeni chameleona dostatečně hydratovat. Po návratu domu chameleonice vyzvrátila průhledný hlen, což přisuzujeme nasazené léčbě.

Během středy se párkrát vyčůrala a opět se několikrat snažila tlačit, ale opět bez výsledku jen s tím rozdílem, že v čůrání byla tentorkát malá kapička krve. Návštěvu veterinářky jsem proto dnes (ve čtvrtek) opět opakovali a to se stejným scénářem - byla podána prokinetika (tentokrát se jí injekce už vůbec nelíbila), laktóza a za pár hodin vyzvrácený průhledný hlen. Chameleonice je zatím aktivní, dokonce bych řekla, že leze víc, než v úterý, nicméně stále nežere a stále se nemůže vyprázdnit. Paní doktorka nám říkala, že pokud to nepomůže, tak ať na další injekci zajdeme i zítra, ale osobně začínám mít obavu, že tato léčba nikam nevede - jen ke stresu zvířete.

Ptala jsem se na výplach či na nějaké masáže, ale údajně toto nedoporučuje vzhledem k tenkému trávicímu traktu u chameleónů. Máte prosím někdo nějakou radu, jak máme dále postupovat nebo kam v Praze zajít na ten zmiňovaný "klystýr". Předem podotýkám, že lignocel v teráriu nemáme. Krmíme cvrčci/sarančata/švábi.

Předem děkujeme za jakoukoliv radu,
Jana

Veterináře jsme už v pátek před víkendem změnili a to na p. Svobodníka, který doporučil vlažné lázně a masáže - ty se /zdálo se/ pomohly, protože malou část trusu přes víkend chameleonice vyloučila. Potravu ale odmítá stále. Následný RTG včera (v pondělí) podle veterináře již neprokázal obstrukci, jen plynatost. Nasazena byla tedy jen ATB jako prevence proti zánětu.

Bohužel stav chameleonice se dnes rapidně zhoršil, opět zvracela, zčernala a je bez aktivity, takže prognóza už bohužel moc dobrá není.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru