Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama zvrací - prosím o radu

Dobrý den,

moc prosím o radu, jsem zoufalá. Máme agamu doma pět měsíců, dostali jsme ji od předchozího majitele v poměrně špatném stavu, podvyživenou. Tehdy jí byl rok, měřila jen 30 cm a vážila 100 g. Nebyla dostatečně krmena a nevyrostla. U nás se jí kondice spravila: vyrostla na 35cm (chybí jí navíc konec ocasu) a váží teď 230 g. Krmíme střídavě cvrčky, šváby, sarančata, dvakrát dostala hole, jinak pampelišky, rukolu, kopřivy, občas jablko. Potravu obalujeme v Roboranu H a Plastinu. Vylučování pravidelně, každý druhý nebo třetí den. Terárium 120x50, zdroj UVB, tepla i světla má, pod výhřevem 45C, v prostoru od 30 do 25C, v chladném koutu 23. Agamka se dostala do kondice, byla aktivní, s velikou chutí k jídlu, bylo vidět, že se jí dobře daří.

Včera večer usnula v neobvyklé poloze, jakoby vztyčená na předních nohou, spala takto ve stoje asi dvě hodiny, pak si lehla. Ráno jsem našla vyzvrácené jídlo z včerejška, trochu bylo i na skle, agamka měla černou hlavu, na bradě nalepený písek a zvratky, vypadala strašně. Vzala jsem jí a vykoupala v teplé vodě. Při polévání hlavy se olizovala, měla evidentně žízeň (přitom v teráriu je stále miska s čistou vodou, jednou týdně jsem ji rosila). Po napití ihned dostala normální barvu a vyloučila trus normálního vzhledu. Od té doby sedí pod výhřevem, hlavička jí ale zase trochu ztmavla a má mírně přivřené oči, zdá se mi trochu apatická, méně sleduje okolí. Nabízený hmyz si zatím nevzala.

Mám strašný strach, co s ní je. Jaké to může mít příčiny? Nechce se mi ji stresovat cestou k veterináři, zvlášť v dnešním počasí. Mám počkat, nebo je to hned na veterináře (přes plazy)? Mám nabízet krmení nebo dát půst?

Děkuji za každou radu, jsem z toho zoufalá.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny