Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama zvrací - prosím o radu

Dobrý den,

moc prosím o radu, jsem zoufalá. Máme agamu doma pět měsíců, dostali jsme ji od předchozího majitele v poměrně špatném stavu, podvyživenou. Tehdy jí byl rok, měřila jen 30 cm a vážila 100 g. Nebyla dostatečně krmena a nevyrostla. U nás se jí kondice spravila: vyrostla na 35cm (chybí jí navíc konec ocasu) a váží teď 230 g. Krmíme střídavě cvrčky, šváby, sarančata, dvakrát dostala hole, jinak pampelišky, rukolu, kopřivy, občas jablko. Potravu obalujeme v Roboranu H a Plastinu. Vylučování pravidelně, každý druhý nebo třetí den. Terárium 120x50, zdroj UVB, tepla i světla má, pod výhřevem 45C, v prostoru od 30 do 25C, v chladném koutu 23. Agamka se dostala do kondice, byla aktivní, s velikou chutí k jídlu, bylo vidět, že se jí dobře daří.

Včera večer usnula v neobvyklé poloze, jakoby vztyčená na předních nohou, spala takto ve stoje asi dvě hodiny, pak si lehla. Ráno jsem našla vyzvrácené jídlo z včerejška, trochu bylo i na skle, agamka měla černou hlavu, na bradě nalepený písek a zvratky, vypadala strašně. Vzala jsem jí a vykoupala v teplé vodě. Při polévání hlavy se olizovala, měla evidentně žízeň (přitom v teráriu je stále miska s čistou vodou, jednou týdně jsem ji rosila). Po napití ihned dostala normální barvu a vyloučila trus normálního vzhledu. Od té doby sedí pod výhřevem, hlavička jí ale zase trochu ztmavla a má mírně přivřené oči, zdá se mi trochu apatická, méně sleduje okolí. Nabízený hmyz si zatím nevzala.

Mám strašný strach, co s ní je. Jaké to může mít příčiny? Nechce se mi ji stresovat cestou k veterináři, zvlášť v dnešním počasí. Mám počkat, nebo je to hned na veterináře (přes plazy)? Mám nabízet krmení nebo dát půst?

Děkuji za každou radu, jsem z toho zoufalá.

Předmět Autor Datum
Nemohla sezrat neco jineho nez obvykle?
lucifer 01.03.2016 11:02
lucifer
Ne, dostala dvě dubie a sežrala trochu kopřiv, jinak nic. Nemůže se jednat o parazity? Ale vylučován…
JulieN 01.03.2016 11:04
JulieN
Dle mne ne, tohle je nejaky hodne nedobry stav, musela mit silne bolesti (pokud cerna pod krkem a je…
lucifer 01.03.2016 11:23
lucifer
Děkuju moc za Vaše rady. Teď agama vypadá OK, má svou normální barvu, bradu má bílou. Většinu dne pr…
JulieN 01.03.2016 15:11
JulieN
Ano, klidne to mohlo byt tim. Nic takove agame nedavat, fakt nevite cim muzete ublizit. (napriklad a…
lucifer 01.03.2016 15:21
lucifer
Snad to tedy bude tím, fakt teď vypadá dobře. Pro ostatní je to poučení, aby se vyvarovali hloupých…
JulieN 01.03.2016 15:27
JulieN
To klidně může být tou datlí. sušené ovoce jí nedávějte, žádné! Protože sušené ovoce je chemicky kon…
Aurifer 01.03.2016 18:16
Aurifer
Moc Vám děkuji za radu, to by mě nenapadlo. Sušenému ovoci se budeme vyhýbat!
JulieN 01.03.2016 19:22
JulieN
Zadalší, velmi sladké ovoce (třešně, liči) nebo sušené ovoce (datle jsou obojí z toho - sušené, slad…
ahoj1 01.03.2016 20:01
ahoj1
Ona chudák ráno měla hroznou žízeň, to bylo asi i tím cukrem. Manžel už má zakázané sušené ovoce vůb…
JulieN 01.03.2016 20:38
JulieN
super - mezitím jsem spočetla, že půlka datle na 230g zvíře odpovídá jako by člověk snědl těch datlí…
ahoj1 01.03.2016 20:51
ahoj1
Což je další věc.
Aurifer 02.03.2016 21:36
Aurifer
Tak podávám zprávu o vývoji situace: agama spala v noci normálně v leže, už nestála na předních noho…
JulieN 02.03.2016 12:30
JulieN
On rozbor trusu není nikdy na škodu, kor u vousatek. Protože jejich chovy tu jsou obecně dost často… poslední
Aurifer 02.03.2016 21:38
Aurifer

Dle mne ne, tohle je nejaky hodne nedobry stav, musela mit silne bolesti (pokud cerna pod krkem a je apaticka tak ji porad jeste neco hodne boli), muze to byt relativne cokoliv "interniho". Chtelo by cim driv s ni k veterinari, ale aby skutecne rozumel plazum. Jinak tezko radit. Nam kdysi s podobnymi priznaky velmi rychle odesla az do te doby zdrava, vitalni, mohutna samice - pri pitve se zjistil praskly vajecny folikul a zanet pobrisnice - prakticky neresitelny stav i kdyby se na to prislo driv.

Děkuju moc za Vaše rady. Teď agama vypadá OK, má svou normální barvu, bradu má bílou. Většinu dne proseděla pod výhřevem, po terárku toho moc nenachodila, ale sleduje mě očima a pohyby hlavy jako obvykle.

Teď jsem zjistila, že jí manžel dal včera večer kousek sušené datle (normální sušené ovoce pro lidi), prý asi polovinu jednoho plodu. Mohla to být ta příčina, že jí to nesedlo? Normálně jí nic takového nedáváme, ale vyloženě jedovaté to být snad nemůže, snad to zvládne.

Doufám, že to bylo jen tím, teď už vypadá normálně. Dneska jí nabídnu jen listy a zítra zkusím hmyz, snad si vezme.

To klidně může být tou datlí. sušené ovoce jí nedávějte, žádné! Protože sušené ovoce je chemicky konzervované, většinou sířené. A lidem to až na vyjímky (někdo po tom mívá průjem nebo alergickou reakci) nevadí, ale zvířatům dost často, kor těm malým.

Zadalší, velmi sladké ovoce (třešně, liči) nebo sušené ovoce (datle jsou obojí z toho - sušené, sladké a navíc ještě proslazené dalším cukrem!!), je prostě po osmotické stránce velmi koncentrované, takže do sebe v těle vlastně natáhne vodu. Sebere vodu z těla a zvětší svůj objem . Některé nabobtná víc, jiné méně. Manželovi dejte sníst celý velký sáček sušených švestek, a až v něm začnou pracovat, tak tu agamu přileze odprosit...

Ona chudák ráno měla hroznou žízeň, to bylo asi i tím cukrem. Manžel už má zakázané sušené ovoce vůbec kupovat, je to svinstvo i pro lidi, jak jsem si teď přečetla..
Agama teď večer už čile běhala a hrabala se po krabičce s hmyzem, dala jsem jí jednoho malého švábíka a hned se po něm vrhla, tak zítra už snad bude v pořádku.
Díky všem!

Tak podávám zprávu o vývoji situace: agama spala v noci normálně v leže, už nestála na předních nohou jako tu minulou noc. Dnes vypadá vcelku normálně, možná má trochu méně bílou hlavu než obvykle, ale možná už jí moc pozoruju. Každopádně už není černá ani šedá, jako včera. Dopoledne sežrala tři subadultní dubie a sedm cvrčků, hnala se na na ně s velkou chutí, určitě by sežrala i více, ale raději jsem jí už další nedala.

Myslíte, že je tedy už v pořádku, když se jí vrátila chuť k jídlu?

A ještě jeden dotaz: má smysl dělat vyšetření na parazity? Nikdy se nedělalo a agama byla sama od malička, takže by musela být nakažená celý život, teď jí je asi rok a půl. Vylučování je bez problémů, chuť k jídlu velká, při správné výživě přibrala (ze 100g na 250g za pět měsíců, jak jsem psala výše). Je možné, že by i tak mohla mít nějaké parazity?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru