Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama zvrací - prosím o radu

Dobrý den,

moc prosím o radu, jsem zoufalá. Máme agamu doma pět měsíců, dostali jsme ji od předchozího majitele v poměrně špatném stavu, podvyživenou. Tehdy jí byl rok, měřila jen 30 cm a vážila 100 g. Nebyla dostatečně krmena a nevyrostla. U nás se jí kondice spravila: vyrostla na 35cm (chybí jí navíc konec ocasu) a váží teď 230 g. Krmíme střídavě cvrčky, šváby, sarančata, dvakrát dostala hole, jinak pampelišky, rukolu, kopřivy, občas jablko. Potravu obalujeme v Roboranu H a Plastinu. Vylučování pravidelně, každý druhý nebo třetí den. Terárium 120x50, zdroj UVB, tepla i světla má, pod výhřevem 45C, v prostoru od 30 do 25C, v chladném koutu 23. Agamka se dostala do kondice, byla aktivní, s velikou chutí k jídlu, bylo vidět, že se jí dobře daří.

Včera večer usnula v neobvyklé poloze, jakoby vztyčená na předních nohou, spala takto ve stoje asi dvě hodiny, pak si lehla. Ráno jsem našla vyzvrácené jídlo z včerejška, trochu bylo i na skle, agamka měla černou hlavu, na bradě nalepený písek a zvratky, vypadala strašně. Vzala jsem jí a vykoupala v teplé vodě. Při polévání hlavy se olizovala, měla evidentně žízeň (přitom v teráriu je stále miska s čistou vodou, jednou týdně jsem ji rosila). Po napití ihned dostala normální barvu a vyloučila trus normálního vzhledu. Od té doby sedí pod výhřevem, hlavička jí ale zase trochu ztmavla a má mírně přivřené oči, zdá se mi trochu apatická, méně sleduje okolí. Nabízený hmyz si zatím nevzala.

Mám strašný strach, co s ní je. Jaké to může mít příčiny? Nechce se mi ji stresovat cestou k veterináři, zvlášť v dnešním počasí. Mám počkat, nebo je to hned na veterináře (přes plazy)? Mám nabízet krmení nebo dát půst?

Děkuji za každou radu, jsem z toho zoufalá.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak podávám zprávu o vývoji situace: agama spala v noci normálně v leže, už nestála na předních noho…
JulieN 02.03.2016 12:30
JulieN
On rozbor trusu není nikdy na škodu, kor u vousatek. Protože jejich chovy tu jsou obecně dost často… poslední
Aurifer 02.03.2016 21:38
Aurifer

Tak podávám zprávu o vývoji situace: agama spala v noci normálně v leže, už nestála na předních nohou jako tu minulou noc. Dnes vypadá vcelku normálně, možná má trochu méně bílou hlavu než obvykle, ale možná už jí moc pozoruju. Každopádně už není černá ani šedá, jako včera. Dopoledne sežrala tři subadultní dubie a sedm cvrčků, hnala se na na ně s velkou chutí, určitě by sežrala i více, ale raději jsem jí už další nedala.

Myslíte, že je tedy už v pořádku, když se jí vrátila chuť k jídlu?

A ještě jeden dotaz: má smysl dělat vyšetření na parazity? Nikdy se nedělalo a agama byla sama od malička, takže by musela být nakažená celý život, teď jí je asi rok a půl. Vylučování je bez problémů, chuť k jídlu velká, při správné výživě přibrala (ze 100g na 250g za pět měsíců, jak jsem psala výše). Je možné, že by i tak mohla mít nějaké parazity?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru